Καινοτόμα projects στον άνισο πόλεμο κατά των μικροπλαστικών

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Η «μάστιγα» των μικροπλαστικών και η αντιμετώπιση τους βρίσκεται στο επίκεντρο της κορυφαίας ίσως έκθεσης διεθνώς για τη διαχείριση του νερού, των αποβλήτων και των σκουπιδιών, IFAT, η οποία πραγματοποιείται από τις 14-18 Μαίου στις εγκαταστάσεις του εκθεσιακού κέντρου του Μονάχου.

Το μεγάλο ερώτημα που μπαίνει μετ’ επιτάσεως είναι πώς να μην καταλήγουν ή πώς να πραγματοποιείται η διαχείριση των μικροπλαστικών στο νερό (πόσιμο ή μη), στα σκουπίδια, ακόμη και στις τροφές.

Το “Rethink—reduce—recycle plastic“ είναι ένα από τα κεντρικά σλόγκαν της έκθεσης

και διατρέχει όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες μέσα από τις οποίες τα μικροπλαστικά μολύνουν με οποιονδήποτε τρόπο στο περιβάλλον.

Ορισμένα από τα project που παρουσιάζονται στην IFAT και έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τα μικροπλαστικά είναι τα εξής:

Στο περίπτερο του Technical University του Βερολίνου (Department of Urban Water Management) παρουσιάζεται πώς τα υπολείμματα των ελαστικών των αυτοκινήτων παρασύρονται από τους αυτοκινητοδρόμους και μέσω του νερού της βροχής στα υπόγεια ύδατα. Επί της ουσίας, οι βροχές που ξεπλένουν τους αυτοκινητοδρόμους δεν συντελούν στο να καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα μόνο τα απειροελάχιστα σωματίδια των ελαστικών, αλλά και κάθε είδους μικροαντικείμενο ή ρύπος που έχει κατακαθίσει στο οδόστρωμα.Οι εταιρείες Invent Umwelt και Verfahrenstechnik παρουσιάζουν το iFILT-diamond filter, το οποίο έχει σχεδιαστεί για χρήση μετά από τη δευτερογενή ιζηματοποίηση των λυμάτων από τις μονάδες επεξεργασίας τους. Εκτός από την αφαίρεση των σωματιδίων ενεργοποιημένης λυματολάσπης, των σωματιδίων καθίζησης μετά τη μείωση του φωσφόρου ή του ενεργοποιημένου άνθρακα σε σκόνη, το φίλτρο αυτό συγκρατεί και τα μικροπλαστικά. Τα μικροπλαστικά στοχεύει και η εταιρεία ATB Water, η οποία εξειδικεύεται σε μικρά συστήματα επεξεργασίας λυμάτων και ασχολείται εκτενώς με μια τεχνική λύση για να φιλτράρει τα μικροπλαστικά από τη ροή των λυμάτων.Η ανακύκλωση επιβάλλεται να αναβαθμισθεί και τα ίδια τα προιόντα να γίνουν πιο ανακυκλώσιμα. Στο πλαίσιο αυτό από τον σχεδιασμό τους έως την απόρριψη τους τα πλαστικά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται βάσει ενός ολοκληρωμένου συστήματος, που στην τελική του κατάληξη θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των ανακυκλωμένων υλικών, που θα παραδίδονται στις βιομηχανίες, προκειμένου να ξαναμπούν στον παραγωγικό κύκλο.

Keywords
Τυχαία Θέματα