Κομισιόν για Μύκονο: Ακόμη ένα σημαντικό βήμα για την ενεργειακή διασύνδεση των Κυκλάδων

Τα σημερινά εγκαίνια της νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης στο ελληνικό νησί της Μυκόνου σηματοδοτούν ένα σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της ενεργειακής διασύνδεσης των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα, μετά τα εγκαίνια της σύνδεσης της Σύρου και της Πάρου τον Μάρτιο του 2018 και με προοπτική τη μελλοντική σύνδεση της Νάξου και της Τήνου, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι διασυνδέσεις αυτές, που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ, θα δώσουν τη δυνατότητα στα νησιά να επωφεληθούν από πιο σταθερό ενεργειακό εφοδιασμό με ενέργεια που σέβεται περισσότερο το περιβάλλον.

Η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής κ. Κορίνα Κρέτσου δήλωσε: «Χαιρετίζω τα σημερινά εγκαίνια και συγχαίρω τις ελληνικές αρχές για την ολοκλήρωση αυτού του έργου. Τα επόμενα χρόνια η ΕΕ θα εξακολουθήσει να στηρίζει την ενεργειακή διασύνδεση των υπόλοιπων νησιών των Κυκλάδων· πρόκειται για ένα ακόμα παράδειγμα της στήριξης που παρέχει τη ΕΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα».

Η ενεργειακή διασύνδεση των νησιών των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ αρχής γενομένης από τη δημοσιονομική περίοδο 2007-2013. Η συνολική συνεισφορά της ΕΕ στο έργο υπολογίζεται σε 176 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη της εν λόγω διασύνδεσης θα κυμαίνονται σε εξοικονόμηση περίπου 80 εκατ. ευρώ τον χρόνο, γεγονός που θα γίνει αισθητό στους λογαριασμούς ηλεκτρικού των καταναλωτών. Τα νησιά μεταβαίνουν από την ηλεκτροπαραγωγή με παρωχημένες γεννήτριες ντίζελ στην ηλεκτρική ενέργεια από φυσικό αέριο, το οποίο αποτελεί ενεργειακή πηγή πιο φιλική προς το περιβάλλον.

Το έργο συνεχίζεται και όταν ολοκληρωθεί, 13 νησιά των Κυκλάδων θα έχουν συνδεθεί με το ηπειρωτικό δίκτυο.

Σήμερα πραγματοποιούνται τα επίσημα εγκαίνια της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Μυκόνου με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη.

Με το έργο αυτό, που ηλεκτρίστηκε στις 9 Μαΐου, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων που περιλαμβάνει τη σύνδεση της Σύρου με το Λαύριο και την Τήνο καθώς και τις διασυνδέσεις Σύρος - Πάρος και Σύρος - Μύκονος, ανεβάζοντας σε 13 τον αριθμό των νησιών των Κυκλάδων που είναι διασυνδεδεμένα με το εθνικό δίκτυο ((Σύρος, Πάρος, Αντίπαρος, Μύκονος, Νάξος, Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Ιος, Σίκινος, Φολέγανδρος, Άνδρος, Τήνος).

Ακόμη, όπως ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ξεκινούν οι κατασκευαστικές εργασίες για τη Β’ Φάση της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης των Κυκλάδων, η οποία κλείνει το βρόχο μεταξύ Πάρου, Νάξου και Μυκόνου και θωρακίζει την αξιοπιστία και την σταθερότητα ηλεκτροδότησης των νησιών αυτών εφόσον εξασφαλίζεται διπλή τροφοδότηση, περιορίζοντας δραστικά την εξάρτησή τους από τους Αυτόνομους Σταθμούς Παραγωγής (ΑΣΠ).

Η έγκαιρη ολοκλήρωση του διαγωνισμού δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την περάτωση του έργου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, εντός του β’ εξαμήνου του 2019.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη φάση που περιλαμβάνει τη σύνδεση της Σύρου με το Λαύριο, καθώς και με Πάρο, Μύκονο και Τήνο ολοκληρώθηκε, η δεύτερη (Πάρος - Νάξος και Νάξος - Μύκονος) προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2019 και η τρίτη φάση (πόντιση δεύτερου καλωδίου Λαυρίου - Σύρου) στο τέλος του 2020.

Ο ΑΔΜΗΕ έχει τονίσει ότι θα δοθεί προτεραιότητα, ώστε να ολοκληρωθεί το 2023, στη διασύνδεση Πάρου (ή Νάξου) - Σαντορίνης, μέσω της οποίας θα καλυφθεί το 60% του φορτίου των προς διασύνδεση νησιών για να προκύψουν πιο σύντομα οικονομικά οφέλη από τη μείωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Το έργο περιλαμβάνει ακόμη τη διασύνδεση της Σίφνου και της Κύθνου με τη Σέριφο.

Τα οφέλη από τις διασυνδέσεις των νησιών

Οι διασυνδέσεις των νησιών επιφέρουν πολλαπλά οφέλη για τους καταναλωτές και την οικονομία, όπως:

-Ελάφρυνση των καταναλωτών, σε βάθος χρόνου και με την πρόοδο των διασυνδέσεων, από τις επιβαρύνσεις για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας - ΥΚΩ που κυμαίνονται μεταξύ 500 και 800 εκ.ευρώ ετησίως.

-Βελτίωση του περιβάλλοντος των νησιών από την παύση λειτουργίας των ρυπογόνων πετρελαϊκών σταθμών.

-Μείωση των εισαγωγών καυσίμων

-Εκμετάλλευση του αιολικού και ηλιακού δυναμικού των νησιών

-Δημιουργία περιβάλλοντος ενίσχυσης της ενεργειακής αγοράς και της δραστηριοποίησης εναλλακτικών προμηθευτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα