Με αργούς ρυθμούς προχωρούν οι εξελίξεις στη Μεσοχώρα
Στις 3 Αυγούστου 2017, λίγη ώρα μετά την υπογραφή της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) για την επανεκκίνηση των έργων στο φράγμα της Μεσοχώρας, ο Μανώλης Παναγιωτάκης, πρόεδρος της ΔΕΗ, δήλωνε στους δημοσιογράφους πως "[...] εάν η διαδικασία των απαλλοτριώσεων προχωρήσει κανονικά, το καλοκαίρι του 2019, θα πραγματοποιηθεί η έμφραξη του φράγματος".
Κάτι τέτοιο, ωστόσο, μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί, με βάση τα σημερινά δεδομένα.
Το
Οι Διαδικασίες
Για να λειτουργήσει το φράγμα και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, πρέπει να γεμίσει η λίμνη. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να απαλλοτριωθούν εκτάσεις στη Μεσοχώρα, το χωριό που θα κατακλυστεί κατά 50% από το νερό της λίμνης που θα σχηματιστεί. Η διαδικασία των απαλλοτριώσεων, ωστόσο, είναι μια ιστορία που κρατάει από τη δεκαετία του 2000. Με τον νόμο 3734/2009, οι κατακλυζόμενοι θα λάμβαναν κάποια διόλου ευκαταφρόνητα ποσά για την απαλλοτρίωση των περιουσιών τους. Η ελάχιστη αποζημίωση για ένα μικρό σπίτι θα έφτανε τις 90.000 ευρώ. Για την περιοχή, τα χρήματα αυτά είναι πολλά, αλλά είναι ένα ποσό λογικό, αν αναλογιστεί κανείς τη σημασία ενός τόσο μεγάλου έργου αλλά και το γεγονός ότι άνθρωποι θα αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους. Ωστόσο, ο νόμος δεν εφαρμόστηκε ποτέ, καθώς "κατέπεσε" μετά την 4η ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ το 2011, ύστερα από προσφυγή των κατοίκων και περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά του φράγματος και της εκτροπής του Αχελώου, στην οποία εντασσόταν τότε. Στην ουσία, σήμερα, οι κάτοικοι θα αποζημιωθούν με βάση την τιμή μονάδας που θα ορίσουν τα δικαστήρια, που σίγουρα θα είναι πολύ μικρότερη από αυτή που προέβλεπε ο νόμος 3734. Όσο για τη δικαστική διαδικασία, κανείς από τους αρμόδιους δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει. Το ζήτημα των απαλλοτριώσεων και των αποζημιώσεων των θιγόμενων περιπλέκεται αν υπολογίσει κανείς και την ελληνική γραφειοκρατία. Ο διευθυντής υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ, Γιάννης Αργυράκης, ανέφερε πως κατά την πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου της ΔΕΗ στη Μεσοχώρα, διαπιστώθηκε πως τα κτηματολογικά διαγράμματα είναι σε αρκετά σημεία λανθασμένα. Ο Αργυράκης, τόνισε επίσης πως η ΔΕΗ έχει ήδη αποστείλει επιστολή στο γραφείο του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητώντας την επίσπευση των διαδικασιών.
Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μόνο εμπόδιο.
Καθυστερήσεις Για Το Νέο ΣΧΟΟΑΠ
Πριν ξεκινήσουν οι απαλλοτριώσεις, πρέπει να εγκριθεί ένα νέο ΣΧΟΟΑΠ (Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης), καθώς στο σημερινό που βρίσκεται σε ισχύ περιέχονται εμπόδια στα σχέδια αξιοποίησης ενός οικισμού στα βόρεια της Μεσοχώρας, προκειμένου να γίνει επέκταση του χωριού και μετεγκατάσταση των κατοίκων.
Το τρέχον ΣΧΟΟΑΠ ορίζει πως οι τοποθεσίες "Βαρκό" και "Σπίτια", όπου θα γίνει η μετεγκατάσταση του τμήματος της Μεσοχώρας που θα κατακλυστεί από τη λίμνη είναι ακατάλληλες για δημιουργία νέου οικισμού, σύμφωνα με τα δεδομένα που είχε δώσει στους τότε μελετητές το Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών. Μάλιστα, ο επικεφαλής της μελετητικής ομάδας του συγκεκριμένου ΣΧΟΟΑΠ, καθηγητής αρχιτεκτονικής Απόστολος Κυριαζής, μιλώντας στη διαΝΕΟσις ανέπτυξε τα επιχειρήματά του, παραθέτοντας μάλιστα άρθρο του σε επιστημονικό περιοδικό που σχετίζεται με πολεοδομικά θέματα.
Το νέο ΣΧΟΑΑΠ, την ευθύνη για την εκπόνηση του οποίου έχει ο δήμος Πύλης (στον οποίο ανήκει διοικητικά η Μεσοχώρα), στην ουσία θα αναθεωρήσει τις προβλέψεις του προηγούμενου, ανοίγοντας τον δρόμο στη ΔΕΗ για τη δημιουργία από την αρχή ενός νέου οικισμού στο Βαρκό, αλλά και για να ξεκινήσει η διαδικασία των απαλλοτριώσεων. Τελευταίο βήμα πριν από την προώθηση του ΣΧΟΟΑΠ στη ΔΕΗ και τη δρομολόγηση των εργασιών, όμως, είναι η έγκριση από το περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωνσταντίνο Αγοραστό, το ΣΧΟΑΑΠ δεν έχει ακόμα φτάσει στις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας. Από τον Δήμο Πύλης, ο διευθυντής Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος, Στέφανος Παιδής, ισχυρίζεται πως "η αποστολή του ΣΧΟΑΑΠ στην περιφέρεια είναι θέμα ημερών και απομένουν μόνο ορισμένα γραφειοκρατικά βήματα".
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΔΕΗ εδώ και ένα χρόνο η εταιρεία έχει προχωρήσει εσωτερικά πολλές διαδικασίες προς την ολοκλήρωση του έργου, συστήνοντας ειδικό κλιμάκιο που "τρέχει" τα ζητήματα που αφορούν τη Μεσοχώρα. Ένα μάλιστα από τα επόμενα βήματα είναι η υπογραφή σύμβασης με τον καθηγητή Αιμίλιο Κωμοδρόμο, προκειμένου να καθοριστούν όλες οι εργασίες ευστάθειας για το μη-κατακλυζόμενο τμήμα του χωριού. Υπενθυμίζουμε πως η "έκθεση Κωμοδρόμου", η οποία εκπονήθηκε το 2016, άλλαξε για πολλοστή φορά τα δεδομένα σχετικά με τη στατικότητα των εδαφών της Μεσοχώρας μετά το γέμισμα της λίμνης. Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία βρίσκεται στη διάθεση της διαΝΕΟσις, το μη-κατακλυζόμενο τμήμα της Μεσοχώρας μπορεί να παραμείνει κατοικήσιμο, κάτι το οποίο απέρριπτε το Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών μέχρι το 2016.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Αργυράκη, έχουν γίνει οι πρώτες επαφές με τους ξένους προμηθευτές του εξοπλισμού του υδροηλεκτρικού εργοστασίου στη Γλίστρα, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες συντήρησης. Ο εξοπλισμός παραμένει ανενεργός στο εργοστάσιο από τις αρχές του αιώνα.
Για να ξεκινήσουν τα έργα, όμως, θα πρέπει πρώτα να ρυθμιστεί το θέμα των απαλλοτριώσεων και, βεβαίως, να φτάσει το νέο ΣΧΟΟΑΠ από το Δήμο Πύλης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για να πάρει την απαραίτητη έγκριση.
Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, οι πιθανότητες να γεμίσει η λίμνη το καλοκαίρι του 2019 είναι μηδαμινές.
Περισσότερες πληροφορίες: Τον Φεβρουάριο του 2017, η διαΝΕΟσις είχε δημοσιεύσει μια δημοσιογραφική έρευνα που παρουσίαζε το πρόβλημα του φράγματος της Μεσοχώρας και πρότεινε λύσεις για την άμεση λειτουργία του. Λίγους μήνες αργότερα, υπογράφηκε η ΑΕΠΟ που επανεκκινούσε τις εργασίες για την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο είχε ακυρωθεί 6 φορές εξαιτίας της σύνδεσής του με την εκτροπή του Αχελώου. Πλέον, το φράγμα της Μεσοχώρας, μετά την τελευταία απόφαση του ΣτΕ είναι αμιγώς υδροηλεκτρικό, και μένουν τα τελευταία βήματα για να λειτουργήσει μετά από 17 χρόνια αδράνειας.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Βρείτε ποιο κούρεμα σας ταιριάζει ανάλογα με το σχήμα του προσώπου σας
- Σπίρτζης: Τι αλλάζει στις αστικές συγκοινωνίες η κυβέρνηση
- Στα μπουζούκια «έτρωγε» τα λεφτά των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ η διοίκηση της Ομοσπονδίας
- Νότες αισιοδοξίας του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία
- Το 60% των ατόμων άνω των 55 ετών δεν έχει κάνει ποτέ εξέταση οστικής πυκνότητας
- Νέοι έλεγχοι: ΕΚΤ και ΔΝΤ «ξεσκονίζουν» και πάλι τις τράπεζες
- Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας: Τα νεότερα δεδομένα
- Folli Follie: "Μύλος" με τις λογιστικές καταστάσεις, τι θα γίνει με τη Γ.Σ.
- Η οριστική ρήξη με Γκρούεφσκι και τo ταξίδι στη Μόσχα χωρίς Κοτζιά
- Ακάθεκτη προχωρά στην επένδυση στο Νεώριο η Onex Shipyards
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Green agenda
- Τελευταία Νέα Green agenda
- Με αργούς ρυθμούς προχωρούν οι εξελίξεις στη Μεσοχώρα
- ΣΕΒ: Πώς τα ανοιχτά δεδομένα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής στις πόλεις
- ΝΔ: Ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για ορεινούς δήμους και νησιά
- Μόλις επτά εργαζόμενοι στον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου
- Σοκ από την έκθεση του IPCC για την κλιματική αλλαγή
- Καλλιστώ: Ανοιχτές εκδηλώσεις της περιβαλλοντικής οργάνωσης σε Θεσσαλονίκη κι Αθήνα
- Νόμπελ Οικονομίας σε δύο Αμερικανούς-Πρόσθεσαν την κλιματική αλλαγή στη μακροοικονομική ανάλυση
- WWF: Η έκθεση του ΟΗΕ καλεί για επείγουσα δράση κατά της κλιματικής αλλαγής
- Εικονικό Εμπορευματικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη για πιο «πράσινη» διαχείριση των logistics
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Επτά συν μία αλλαγές για τους συνταξιούχους γιατρούς –υγειονομικούς
- Νέοι κινητήρες EURO 6.2 από την PEUGEOT
- Ζεεχόφερ: Καλύτερα οι Βαυαροί να κυβερνούσαν μόνιμα την Ελλάδα
- Εφημερίδες για …να είστε μέσα στα πράγματα…
- Πρώτη δικαίωση για συνταξιούχο: Παίρνει πίσω αναδρομικά €11.184 από δώρα και μειώσεις
- Τα μηχανήματα της ER.MO φέρνει στην ελληνική αγορά η Θεοχαράκης
- Ανοιχτός στη διεκδίκηση της Περιφέρειας Αττικής δηλώνει ο Γιώργος Πατούλης
- Συναγερμός σε Φλόριντα και Αλαμπάμα λόγω του κυκλώνα Μάικλ
- Οι εφημερίδες της Τρίτης 9 Οκτωβρίου 2018