Μνημόνιο για την κλιματική αλλαγή ζήτησε από Ζερεφό και Λέκκα ο πρωθυπουργός

Την επιμέλεια μνημονίου για την κλιματική αλλαγή, μετά τις φονικές πυρκαγιές που έπληξαν την Αττική, ζήτησε από το Κέντρο Έρευνας Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως αποκάλυψε ο Επόπτης του Κέντρου Χρήστος Ζερεφός.

«Ο κ. πρωθυπουργός ήθελε μια ενημέρωση για το τι υπάρχει

στη διεθνή βιβλιογραφία σχετικά με την κλιματική αλλαγή, την αύξηση της συχνότητας ακραίων καταστάσεων και αφού συζητήσαμε για διάφορα ζητήματα, μας παρακάλεσε να ετοιμάσουμε ένα μνημόνιο και να του το θέσουμε υπόψιν, με τις δικές απόψεις για την εξέλιξη σε όλα τα θέματα αυτά στη χώρα μας», δήλωσε ο Χρήστος Ζερεφός, Επόπτης του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, μιλώντας στον Realfm 97,8.

«Νομίζω ήταν συνδυασμός, ήταν ισχυρός άνεμος, ο οποίος δημιούργησε με την έναρξη της πυρκαγιάς - έπρεπε την πυρκαγιά αυτή να την προλάβουν ψηλά στο Νταού Πεντέλης ή στην Καλλιτεχνούπολη- εκεί χάθηκε η μάχη. Ήταν τόσο μεγάλη η ένταση και τόσο μεγάλα τα δέντρα που καιγόντουσαν που ήταν αδύνατον να σταματήσει η πυρκαγιά. Απλώς, έπρεπε να υπάρχουν άλλα θέματα, εκκένωσης της περιοχής κ.τ.λπ. τα οποία, και ο χρόνος ήταν πολύ μικρός, αλλά κάποιοι μπορούσαν να σωθούν», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι εχθές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα την πρόληψη σε φυσικές καταστροφές, με τη συμμετοχή των ακαδημαϊκών Χρήστου Ζερεφού και Ευστάθιου Λέκκα. Η συνάντηση πυροδότηση σενάρια για αλλαγές στον μηχανισμό πολιτικής προστασίας.

Αμέσως μετά άλλωστε ο πρωθυπουργός μέσω του twitter, ουσιαστικά προανήγγειλε τη συμμετοχή των δύο επιστημόνων, λέγοντας:

«Συναντήθηκα σήμερα με δυο σημαντικούς Έλληνες ακαδημαϊκούς, τους Χρήστο Ζερεφό και Ευθύμιο Λέκκα, που επιστημονικό τους αντικείμενο είναι η μελέτη και η πρόληψη φυσικών καταστροφών. Ζήτησα τις συμβουλές τους και δεσμεύθηκαν να συμβάλουν με ιδέες και προτάσεις. Τους ευχαριστώ» γράφει ο κ. Τσίπρας.

Ενώ νωρίτερα είχε πει: «Ας είναι οι δυο μεγάλες τραγωδίες της Αττικής στη Μάνδρα και στο Μάτι, ο συναγερμός και το έναυσμα για σημαντικές αλλαγές» τονίζει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στο twitter, προσθέτοντας ότι πρέπει «να ενισχύσουμε κατάλληλα τον μηχανισμό πρόληψης και προστασίας για να μη ξαναζήσουμε ποτέ, παρόμοιες τραγωδίες».

«Δεδομένου ότι η κλιματική αλλαγή θα μας φέρνει πιο συχνά μπροστά σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ισχυρούς ανέμους και βροχοπτώσεις, οφείλουμε να αναβαθμίσουμε τα μοντέλα και τα πρωτόκολλα πολιτικής προστασίας απέναντι σε πλημμύρες και πυρκαγιές» επισημαίνει ο πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε, μέσω της ίδιου μέσου κοινωνικής δικτύωσης, ότι ζήτησε τις συμβουλές των γνωστών επιστημόνων και ακαδημαϊκών, Χρήστου Ζερεφού και Ευθύμιου Λέκκα για θέματα πρόληψης φυσικών καταστροφών, σε συνάντηση που είχε μαζί τους, σήμερα, για τις οποίες τους ευχαριστεί.

Keywords
Αναζητήσεις
μνημονιο για την κλιματικη αλλαγη
Τυχαία Θέματα