Νορβηγοί θέλουν να επενδύσουν σε υπεράκτια αιολικά στην Ελλάδα

Τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η ελληνική αγορά στις πλωτές ανεμογεννήτριες εξετάζει η νορβηγική εταιρεία Equinor, πρώην Statoil, η οποία εστιάζει διεθνώς ολοένα και περισσότερο στην υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Σε αυτή τη κατεύθυνση κινείται και η πρωτοβουλία η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Energypress.gr, έλαβε πρόσφατα η νορβηγική πρεσβεία στην Αθήνα, η οποία σκοπεύει να διοργανώσει τον Απρίλιο, σεμινάριο, από κοινού με την

ΕΛΕΤΑΕΝ, και με αντικείμενο τις πλωτές ανεμογεννήτριες.

Στόχος της πρεσβείας είναι να αναδείξει την εμπειρία της Νορβηγίας στον τομέα αυτό, και να φέρει κοντά ελληνικές επιχειρήσεις που δραστριοποιούνται στις ΑΠΕ με νορβηγικές εταιρείες, παρουσία στελεχών της κυβέρνησης και φορέων της διοίκησης, όπως η ΡΑΕ.

Παρά τις μεγάλες προοπτικές, εντούτοις από το 2010 και μετά, το τοπίο στην αγορά πλωτών ανεμογεννητριών στην Ελλάδα είναι εντελώς παγωμένο. Το θέμα είχε αναδείξει στις παρατηρήσεις που απέστειλε το Δεκέμβριο η ΕΛΕΤΑΕΝ προς το ΥΠΕΝ, κατά τη διαβούλευση γύρω από τον "Εθνικό Σχεδιασμό για την Ενέργεια και το Κλίμα" (ΕΣΕΚ), εκφράζοντας την ανάγκη να ανοίξει ξανά η δημόσια συζήτηση γύρω από τις πλωτές ανεμογεννήτριες.

"Είναι θετική η ρητή ένταξη στον ΕΣΕΚ των θαλάσσιων αιολικών πάρκων", ανέφερε στα σχόλιά της η ΕΛΕΤΑΕΝ, κάνοντας λόγο για τις ευκαιρίες που διανοίγονται στο συγκεκριμένο τομέα.

Στη λογική αυτή, η ΕΛΕΤΑΕΝ είχε επισημάνει ότι "η ραγδαία πτώση του κόστους της τεχνολογίας αυτής και η ταχεία μετάβαση σε παγκόσμιο επίπεδο σε μεγάλες εμπορικές εφαρμογές, δημιουργούν μια τεράστια ευκαιρία να αναπτύξει έγκαιρα η Ελλάδα την αναγκαία εφοδιαστική αλυσίδα που εμπλέκει τα λιμάνια, τα ναυπηγεία, τη βιομηχανία καλωδίων και τη βιομηχανία τσιμέντου και να μεγιστοποιήσει έτσι τα οφέλη της από την επικείμενη ανάπτυξη σε όλη την περιοχή".

Δύο πιλοτικά έργα

Τότε μάλιστα η ΕΛΕΤΑΕΝ είχε προτείνει ο ΕΣΕΚ να συμπεριλάβει στον οδικό χάρτη των μεγάλων επενδύσεων, και την έγκαιρη ανάπτυξη στην αρχή της δεκαετίας του 2020 τουλάχιστον ενός ή δύο πιλοτικών μεγάλων εμπορικών θαλάσσιων αιολικών πάρκων (floating), επιπλέον των μεγεθών ισχύος που έχουν ήδη συμπεριληφθεί.

Σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ, τέτοιες επενδύσεις (αποθήκευση και ΘΑΠ) έχουν υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία και είναι απόλυτα συμβατές με το στόχο για "αύξηση εγχώριας προστιθέμενης αξίας του ενεργειακού τομέα", όπως αποτυπώνεται στο σχετικό κεφάλαιο του ΕΣΕΚ. Τότε μάλιστα οι φορείς των αιολικών, είχαν επισημάνει πως εκτός από τον τομέα των υδρογονανθράκων, δυνατότητα αυξημένης εγχώριας προστιθέμενης αξίας μπορεί να δημιουργήσει και αυτός των πλωτών ανεμογεννητριών. Πολλώ δε μάλλον, όταν το κόστος της ανεμογεννήτριας αντιπροσωπεύει πλέον κάτι λιγότερο από το 30% του συνολικού capex, και ενώ το υπόλοιπο μπορεί να προσφερθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό από την εγχώρια οικονομία.

Στην ουσία, ο οδικός χάρτης για τις μεγάλες επενδύσεις ΑΠΕ πρέπει να συμπεριλάβει βασικές αρχές, π.χ. χρονοδιάγραμμα για τη συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου, όπου αυτή απαιτείται, με έμφαση στον τρόπο ενσωμάτωσης των πλωτών ανεμογεννητριών στην αγορά και την αποζημίωσή τους.

Σύμφωνα με τους παράγοντες του χώρου, η χώρα πρέπει να καθορίσει ένα διακριτό εθνικό πλαίσιο για τον καθορισμό της τιμής αναφοράς των έργων αυτών ή να αξιοποιήσει την δυνατότητα που προσφέρει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις ατομικές κοινοποιήσεις στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα