Ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα που βάζει τέλος στα πλαστικά καλαμάκια

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Γνωρίζετε ποιο είναι το 11ο πιο συχνά συναντώμενο σκουπίδι στις ελληνικές θάλασσες;

Μα ασφαλώς το καλαμάκι που χρησιμοποιείτε στον καφέ ή στο αναψυκτικό σας!

Το μικρό νησί της Σίκινου αποφάσισε να γίνει ο πρώτος plastic straw free Δήμος της Ελλάδας, δηλαδή Δήμος όπου τουλάχιστον τα καταστήματα με άδειες υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν θα διαθέτουν τα γνωστά μας πλαστικά καλαμάκια, αλλά θα τα αντικαταστήσουν με επαναχρησιμοποιούμενα

ή και βιοδιασπώμενα.

Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα (που ήταν στις 20 Μαΐου), το Κοινωφελές Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Δήμος Σικίνου ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους στο πλαίσιο του προγράμματος «SEA CHANGE», μιας νέας ολιστικής παρέμβασης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στις Κυκλάδες.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ο Δήμος, οι δημότες και οι επιχειρήσεις του νησιού δεσμεύονται να καταργήσουν τα πλαστικά καλαμάκια και να τα αντικαταστήσουν με επαναχρησιμοποιούμενα ή βιοδιασπώμενα, που θα παραχωρηθούν από το Ίδρυμα.

Ο Δήμος Σικίνου είναι ταυτόχρονα και ο πρώτος Δήμος της χώρας, που προσκαλεί όλους τους επιχειρηματίες και κατοίκους του νησιού να αυτοδεσμευτούν πως αλλάζουν συνήθειες και συμβάλλουν στη μείωση της παγκόσμιας ρύπανσης.

Παράλληλα, η ομάδα του προγράμματος σε συνεργασία με τον Δήμο Σικίνου και εθελοντές-κατοίκους θα πραγματοποιήσει καθαρισμούς σε προσβάσιμες και απόκρημνες ακτές του νησιού.

Με αφετηρία τη Σίκινο, οι δράσεις του προγράμματος «SEA CHANGE» θα υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων.

Στόχος του «SEA CHANGE» είναι οι πολυεπίπεδες παρεμβάσεις στα νησιά για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την ενίσχυση των κατοίκων.

Έτσι, θα πραγματοποιηθούν οργανωμένοι καθαρισμοί ακτών σε συνεργασία με τους κατοίκους, εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, πρόγραμμα citizen science για την ενεργοποίηση των μαθητών-ερευνητών σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, καθώς και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με αποδέκτες ειδικές ομάδες κοινού.

Για να γίνει κατανοητή η ζημιά στο περιβάλλον από τα «αθώα» καλαμάκια, αξίζει να σημειωθούν τα εξής:

Ένα καλαμάκι χρησιμοποιείται μόνο για λίγα λεπτά, ωστόσο χρειάζονται 200 χρόνια για να διασπαστεί, ενώ συχνά δεν ανακυκλώνεται ούτε αποσυντίθεται πλήρως, με αρνητικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον.Κάθε χρόνο παγκοσμίως, τουλάχιστον 1 εκατομμύριο θαλασσοπούλια και 100.000 θαλάσσια πλάσματα, όπως οι χελώνες, πεθαίνουν από κατάποση απορριμμάτων και ιδιαίτερα των πλαστικών εξαιτίας της μορφής και του μεγέθους τους.

Επιχείρηση αποκόλλησης μερικώς αποσυντιθέμενου πλαστικού καλαμακίου από το ρινικό σύστημα θαλάσσιας χελώνας

Keywords
Τυχαία Θέματα