oLIVE-CLIMA: Το βραβευμένο έργο LIFE που βάζει την ελιά στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

Το έργο oLIVE-CLIMA, που υλοποιήθηκε από το εταιρικό σχήμα στο οποίο συμμετείχαν η Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε., ως επικεφαλής εταίρος, το ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ-Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας - Ινστιτούτα Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών, Εδαφολογίας και Εγγείων Βελτιώσεων, το Πανεπιστήμιο Βασιλικάτα Ιταλίας-Τμήμα Ευρωπαϊκού και Μεσογειακού Πολιτισμού, η εταιρεία ΡΟΔΑΞ ΑΓΡΟ, ο ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ

Α.Ε., η Ομάδα Παραγωγών ΝΗΛΕΑΣ από τη Χώρα Μεσσηνίας, η ‘Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πεζών Ηρακλείου και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεραμβέλλου Λασιθίου, έλαβε το Βραβείο στην κατηγορία «Δράση για το Κλίμα», σε ειδική τελετή που διοργανώθηκε κατά τη διάρκεια της Πράσινης Εβδομάδας της ΕΕ — της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής εκδήλωσης στην Ευρώπη.

Τα άλλα δύο βραβεία στην κατηγορία «Φύση» και «Περιβάλλον», έλαβαν τα έργα LIFE WOLFALPS (Ιταλία) και LIFAGROINTEGRA (Ισπανία) αντίστοιχα. Το έργο oLIVE-CLIMA, ήταν η μοναδική Ελληνική συμμετοχή, ανάμεσα σε 15 έργα που επιλέχθηκαν ως επικρατέστερα στην τελική φάση των Βραβείων LIFE.

Τα βραβεία απένειμε ο Daniel Calleja Crespo, Γενικός Διευθυντής Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η Yvon Slingenberg, Διευθύντρια Διεθνούς ενσωμάτωσης και συντονισμού πολιτικής, της Γενικής Διεύθυνσης Δράσης για το Κλίμα.

Τα βραβευμένα έργα επιλέχθηκαν διότι συμβάλλουν στη βελτίωση των περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία, στη δυνατότητα αναπαραγωγής, στη συνάφεια με την πολιτική, καθώς και στην οικονομική αποδοτικότητά τους.

Το έργο oLIVE-CLIMA συνεργάστηκε στενά με γεωργούς στην Ελλάδα, για την ενίσχυση του καθαρού ισοζυγίου άνθρακα του οικοσυστήματος, μέσω βιώσιμων γεωργικών τεχνικών προσαρμοσμένων στην κλιματική αλλαγή και κατάφερε να μειώσει το Περιβαλλοντικό Αποτύπωμα της ελιάς, αποδεικνύοντας πως η καλλιέργεια της μπορεί να μετατραπεί σε εργαλείο αντιμετώπισης και μετριασμού της κλιματικής αλλαγής. Οι περιβαλλοντικά φιλικές πρακτικές του έργου εφαρμόστηκαν σε 120 ελαιώνες για 5 χρόνια με τη συμμετοχή 52 αγροτών από την Κρήτη και τη Μεσσηνία.

Το έργο συνέβαλε στην ενίσχυση της μακροπρόθεσμης αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στο έδαφος και στα δέντρα του ελαιώνα. Απέδειξε πως οι περιβαλλοντικά φιλικές πρακτικές του είναι οικονομικά πιο βιώσιμες από τις παραδοσιακές. Είχε αντίκτυπο στη γεωργική πολιτική, προσφέροντας λύσεις για τη βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων, συμβάλλοντας στην τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των ελαιοτριβείων (ΚΥΑ 3924/2016). Παράλληλα προώθησε τη χρηματοδότηση της αγοράς θρυμματιστή ξύλου, η οποία ενσωματώθηκε με την 4η τροποποίηση στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 20142020.

Τέλος συμμετείχε στην ανάπτυξη του Πρωτοκόλλου για το ελαιόλαδο από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου και την Τεχνική Γραμματεία της ΕΕ για το «PEFCR για το ελαιόλαδο», πετυχαίνοντας την αναγνώριση του ελαιόδεντρου, ως ένα από τα δύο μη δασικά δένδρα που έχουν τη δυνατότητα μακροχρόνιας αποθήκευσης του άνθρακα και ως εκ τούτου η αντίστοιχη γεωργική καλλιέργεια να θεωρείται μέσο μείωσης της κλιματικής αλλαγής Στο πλαίσιο του έργου έγινε η παραγωγή 5 εκπαιδευτικών βίντεο, τα οποία είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του έργου και στο YouTube, με πάνω από 500.000 προβολές έως σήμερα.

Επιπλέον, στις 15 Μαΐου 2019 το έργο συμμετείχε μαζί με άλλα τέσσερα στο «Sparkshow», που διοργανώθηκε από το «SparkNews», στο πλαίσιο της ίδιας εβδομάδας στις Βρυξέλλες, παρουσιάζοντας τις κύριες δράσεις και τα κρίσιμα επιτεύγματα του, σε 3’, σε πέντε δημοσιογράφους από Ευρωπαϊκά ΜΜΕ. Τρεις από τους πέντε δημοσιογράφους, επέλεξαν να το προβάλλουν στα μέσα που συνεργάζονται.

Το έργο LIFE WOLFALPS (Ιταλία) που πήρε το Βραβείο LIFE στην κατηγορία «Φύση», αναφέρεται στις συντονισμένες δράσεις διατήρησης των λύκων στις αλπικές περιοχές της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Σλοβενίας. Η ελαχιστοποίηση των συγκρούσεων με τους ανθρώπους, συνέβαλε στο να αυξηθούν αριθμητικά οι αγέλες των λύκων και το εύρος των ειδών.

Το έργο LIFAGROINTEGRA (Ισπανία) που πήρε το Βραβείο LIFE στην κατηγορία «Περιβάλλον», έδειξε ότι η ολοκληρωμένη φυτοπροστασία αποτελεί βιώσιμη εναλλακτική λύση αντί των χημικών φυτοφαρμάκων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Η χρήση φυτοφαρμάκων μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ σε πιλοτικές περιοχές όπου οι γεωργοί στράφηκαν σε φυσικούς θηρευτές, σε προστατευτικές καλλιέργειες και σε άλλες μεθόδους.

Ο Καρμένου Βέλα, Eπίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για το Περιβάλλον, τη Θαλάσσια Πολιτική και την Αλιεία δήλωσε: «Συγχαρητήρια στους νικητές και στους φιναλίστ των βραβείων LIFE! Τα εν λόγω εξαιρετικά έργα αποδεικνύουν την αξία της επένδυσης για την προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης μας. Η βιώσιμη ανάπτυξη των προστατευόμενων περιοχών έχει θετικό αντίκτυπο στα είδη, στους οικοτόπους και στη βιοποικιλότητα. Δημιουργεί επίσης θέσεις εργασίας στην ύπαιθρο και συνδέει τους ανθρώπους με το περιβάλλον και με την κληρονομιά τους. Οι τεχνολογικές καινοτομίες από τα έργα LIFE συμβάλλουν στη δημιουργία κυκλικών οικονομιών για τα απόβλητα, στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στη βελτίωση της πρόσβασης σε καθαρό νερό. Το πρόγραμμα LIFE παρέχει έξυπνες λύσεις που δείχνουν τα πολλαπλά οφέλη της εφαρμογής της περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ.»

Ο Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, Eπίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη Δράση για το Κλίμα και την Ενέργεια, δήλωσε: «Τα έργα LIFE της "Δράσης για το κλίμα" δείχνουν ότι σχετικά μικρές επενδύσεις στη σωστή θέση μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο. Κατά την αναπαραγωγή και μεταφορά τους σε ολόκληρη την Ευρώπη, μας δίνουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των ενεργειακών μας δικτύων αποτελεί το ένα μέρος της λύσης. Η απόδειξη ότι οι νέες μέθοδοι καλλιέργειας μπορούν να βοηθήσουν τη γεωργία να προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή αποτελεί το υπόλοιπο. Το πρόγραμμα LIFE εξακολουθεί να είναι το πεδίο δοκιμής των απαιτούμενων καινοτομιών για ένα μέλλον με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και ανθεκτικό στην κλιματική αλλαγή».

Περισσότερες πληροφορίες για το oLIVE-CLIMA http://www.oliveclima.eu/

Keywords
Τυχαία Θέματα