Οι οικολογικές πιστοποιήσεις δημιουργούν φρούδες ελπίδες για περιβαλλοντική προστασία

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Σύγχυση και μπέρδεμα για τους καταναλωτές και τη βιομηχανία συνιστά η πανσπερμία των οικολογικών πιστοποιήσεων, οι οποίες ανέρχονται διεθνώς συνολικά σε 460 διαφορετικά σήματα σε 25 διαφορετικούς παραγωγικούς κλάδους και περιλαμβάνονται στο Ecolabel Index, τον μεγαλύτερο παγκόσμιο κατάλογο ecolabels.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μία αποκαλυπτική έρευνα του φορέα Changing Markets Foundation, που ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες και προσπαθεί να ρίξει φως

στο ολοένα και πιο αχανές πλαίσιο των οικολογικών πιστοποιήσεων.

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, το 2015 μία δημοσκόπηση σε 30.000 καταναλωτές από 60 χώρες κατέδειξε ότι το 66% αυτών είναι διατεθειμένο να πληρώσει παραπάνω για προιόντα ή υπηρεσίες, τα οποία προέρχονται από εταιρείες, οι οποίες δεσμεύονται να παράγουν με σεβασμό στο περιβάλλον και στη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη.

Έτσι, αυτή η μόδα οδηγεί όλο και περισσότερες επιχειρήσεις να υιοθετούν διαφορετικών ειδών οικολογικές πιστοποιήσεις και να αποκτούν σχετικά σήματα, ενώ αναλαμβάνουν και ηθικές υποχρεώσεις με παρόμοιο περιεχόμενο έναντι των καταναλωτών.

Η έρευνα της Changing Markets Foundation εξέτασε τις εθελοντικές πρωτοβουλίες σε τρία πεδία, στα οποία η κατανάλωση είναι αυξανόμενη, ενώ παράλληλα η έλλειψη σεβασμού στο περιβάλλον έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Οι τομείς αυτοί είναι η παραγωγή φοινικελαίου (palm oil), τα αλιεύματα και τα υφάσματα.

Εξετάζοντας ενδεικτικά το φοινικέλαιο, η παραγωγή του αποτελεί μία από τις κυρίαρχες αιτίες της αποψίλωσης των δασών, της αύξησης των αερίων του θερμοκηπίου, των πυρκαγιών στα δάση και της εξαφάνισης σπάνιων ζωικών ειδών.

Το φοινικέλαιο είναι πλέον τόσο διαδεδομένο, που η παρουσία ανιχνεύεται σχεδόν στα μισά προιόντα που πωλούν τα σούπερ-μάρκετ. Παράλληλα, το 1/3 του βιοντίζελ, που καίγεται σε αυτοκίνητα και φορτηγά στην ΕΕ, εκτιμάται ότι προέρχεται από το φοινικέλαιο.

Η Ινδονησία, που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός φοινικελαίου στον κόσμο, αποτελεί ταυτόχρονα και τη 2η χώρα στον κόσμο με κριτήριο το ποσοστό αποψίλωσης των τροπικών δασών.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα των οικολογικών πιστοποιήσεων στο φοινικέλαιο;

Αρχικά καταγράφονται πολλά διαφορετικά πρότυπα πιστοποίησης, ενώ πολλά από αυτά εδράζονται σε προδιαγραφές, που δεν προστατεύουν επαρκώς το περιβάλλον.

Επί της ουσίας, οι οικολογικές πιστοποιήσεις στο φοινικέλαιο δημιουργούν φρούδες ελπίδες αναχαίτισης της περιβαλλοντικής ζημιάς, χωρίς όμως αυτές οι ελπίδες να γίνονται πράξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα