Οικολόγοι από ΔΕΘ: «Κόκκινη γραμμή οι υδρονονάνθρακες» - Βέλη κατά όσων έφυγαν

του Νίκου Αβουκάτου

Την πράσινη ατζέντα τους, αλλά και τις κόκκινες γραμμές στη συνεργασία με τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση, παρουσίασαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.

Για τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση και την Ευρωβουλή, οι ΟΠ ξεκαθάρισαν ότι θα κατέβουν αυτόνομα και δήλωσαν ανοιχτοί σε συνεργασίες.

Μία

από τις κόκκινες γραμμές για το Κίνημα είναι η εξόρυξη υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές. «Αν και διαφωνούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το ζήτημα, θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα μας», επισήμανε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης.

Παράλληλα, οι ΟΠ θεωρούν απαράδεκτη την καθυστέρηση και απαιτούν άμεσα την απαγόρευση με νομοθετική πράξη των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (GMOs) και των επικινδύνων χημικών φαρμάκων, όπως τα παράγωγα της γλυφοσάτης.

Προέταξαν, δε, ως σημαντικότατα θέματα τη βιώσιμη κινητικότητα, τη διαχείριση απορριμμάτων και τον ανασχεδιασμό της πολιτικής προστασίας.

Σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, ο κ. Τσιρώνης υπογράμμισε ότι θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο την τοπική αυτοδιοίκηση «για αυτό θα πρέπει να υπάρξουν τα απαραίτητα σχέδια».

Από την πλευρά του, ο νέος υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Δημαράς αναφέρθηκε στην αξία της Πολιτικής Οικολογίας και τα πολλαπλά οφέλη της.

Δεν παρέλειψε, δε, να επιτεθεί στο Πράσινο Κίνημα, που σχηματίστηκε προσφάτως από στελέχη των ΟΠ που αποχώρησαν, δίχως ωστόσο να το κατονομάσει. Συγκεκριμένα, ο κ. Δημαράς αναφέρθηκε σε «κάποιους συντρόφους που αποχώρησαν γιατί δεν πήραν θέσεις που ήθελαν» και κάλεσε τους φίλους της Οικολογίας να μην παρασύρονται από όψιμους «οικολόγους».

Απηύθυνε κάλεσμα σε όσους το επιθυμούν να συνεργαστούν στις εκλογές, ενώ για τις αρμοδιότητές του στο ΥΠΕΝ επανέλαβε ότι θα είναι οι αστικές αναπλάσεις, τα δάση και η βιώσιμη κινητικότητα.

Κατά τον κ. Δημαρά, απαιτείται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την αναδιοργάνωση της πολεοδομίας της χώρας, ενώ για τον ΕΝΦΙΑ ξεκαθάρισε ότι «δεν ταυτιζόμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ». «Θέλουμε απαλλαγή από τις σε περιοχές που ερημώνουν και θέλουμε μειωμένους συντελεστές σε βασικά είδη ανάγκης αλλά και κλιμακωτά ανάλογα την επιχείρηση και με περιβαλλοντικά κριτήρια», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο συνεργασιών στις εθνικές εκλογές, η κα. Χριστίνα Ευθυμιάτου, συντονίστρια της Εκτελεστικής Γραμματείας των ΟΠ, απάντησε ότι το Κίνημα θα λειτουργήσει ως αυτόνομος πόλος και πως η απόφαση θα εξαρτηθεί από τον χρόνο και τις συνθήκες μετά από συνέδριο.

Παρουσίασε, δε, τους έξι βασικούς άξονες αιχμής των Οικολόγων Πράσινων στα θέματα παραγωγικής ανασυγκρότησης:

Αγροδιατροφικός τομέας, νέος σχεδιασμός για την Αλιεία και την προστασία των ιχθυοαποθεμάτωνΠροστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση των δασών, της βιοποικιλότητας και των προστατευόμενων περιοχώνΑνάδειξη της κυκλικής οικονομίαςΣτήριξη του τομέα της κοινωνικής, συνεταιριστικής και αλληλέγγυας οικονομίαςΒιώσιμος ΤουρισμόςΠεριβαλλοντική Εκπαίδευση

Ο Μανώλης Βέμης, επίσης συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας των ΟΠ, στη σύντομη εισαγωγή του αναφέρθηκε στις στρατηγικές πρωτοβουλίες και τις νομοθετικές παρεμβάσεις των Οικολόγων που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, ενώ τόνισε ότι μέσα από την κυβερνητική συνεργασία θα αναδειχθούν τέσσερα βασικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων η απόκρουση των σχεδιασμών για διακρατικές συμφωνίες εμπορίου, όπως η TTIP και η CETA.

Keywords
Τυχαία Θέματα