Ολλανδία: Πλωτή μονάδα παραγωγής ηλιακής ενέργειας 2.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων

Μία κοινοπραξία έξι ολλανδικών εταιρειών και ιδρυμάτων εργάζεται για το πρόγραμμα «Ηλιακή Ενέργεια στη Θάλασσα», για τη δημιουργία μίας μονάδας παραγωγής ηλιακής ενέργειας έκτασης 2.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη θάλασσα.

Το πιλοτικό έργο έχει λάβει κρατική χρηματοδότηση ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το Reuters. Το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης θα διεξάγει παράλληλα έρευνες, καθώς οι ηλιακές μονάδες αναμένεται να προσφέρουν απόδοση ενέργειας κατά 15% μεγαλύτερη από ό,τι στην ξηρά.

Ένα πιλοτικό έργο περίπου 30 τετραγωνικών

χιλιομέτρων των ηλιακών συλλεκτών μπορεί να λειτουργεί ήδη από το ερχόμενο καλοκαίρι, περίπου 15 χιλιόμετρα ανοιχτά της Χάγης, σε μια ζώνη δοκιμών, για την εξέταση του εξοπλισμού, της παραγωγής ενέργειας, των καιρικών συνθηκών και των επιπτώσεων του έργου στο περιβάλλον.

Υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις σε ένα υπεράκτιο ηλιακό έργο. Ο ειδικός του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, Βίλφριντ φαν Σαρκ, δήλωσε ότι μερικές φορές οι ηλιακοί συλλέκτες θα βρίσκονται κάτω από το νερό, καθώς με κύματα ύψους έως και δέκα μέτρων, αυτό είναι αναπόφευκτο. Τα κάτοπτρα θα κάμπτονται σε ένα βαθμό αλλά οι επιπτώσεις αυτών των δυναμικών μετατοπίσεων στη γωνία κλίσης δεν έχουν ακόμη μελετηθεί. Πλωτές ηλιακές εγκαταστάσεις μπορούν να βρεθούν σε λίμνες σε όλο τον κόσμο, αλλά αυτές στη θάλασσα είναι πολύ πιο σπάνιες.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Naftemporiki.gr, η λειτουργία μιας ηλιακής μονάδας στη θάλασσα έχει και οφέλη. Σύμφωνα με τον φαν Σαρκ, το θαλασσινό νερό προσφέρει ψύξη, επομένως η απόδοση των ηλιακών συλλεκτών αναμένεται να είναι υψηλότερη από ό,τι στην ξηρά. Επίσης, η πλωτή εγκατάσταση σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιείται πολύτιμος χώρος στην ξηρά, που μπορεί να αξιοποιηθεί αλλιώς.

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Έρευνας της Ολλανδίας, το Ολλανδικό Κέντρο Ενεργειακής Έρευνας, ο Ολλανδικός Οργανισμός Εφαρμοσμένης Επιστημονικής Έρευνας, και η εταιρεία TAQA Energy είναι επίσης μέλη της κοινοπραξίας. Η ομάδα ελπίζει να ολοκληρώσει το έργο μέχρι το 2021.

Keywords
Τυχαία Θέματα