Ολοένα και πιο ακραίοι καύσωνες και πλημμύρες

Οι καλοκαιρινοί καύσωνες με υψηλές θερμοκρασίες και οι βροχοπτώσεις θα λαμβάνουν πιο ακραία μορφή στο βόρειο ημισφαίριο, καθώς, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, τα μετεωρολογικά πρότυπα θα παραμένουν στο ίδιο σημείο για περισσότερο χρόνο, ανακοίνωσαν οι επιστήμονες χθες. Οπως επισήμαναν, υπάρχει κίνδυνος «ακραίων καιρικών φαινομένων» στη Βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη και σε τοποθεσίες της Ασίας λόγω των αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου που είναι προϊόντα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Αυτά μοιάζουν να διαταράσσουν τους ανέμους σε υψηλό υψόμετρο, οι οποίοι πνέουν προς δυσμάς σε τεράστια «πλανητικά

κύματα».

«O καλοκαιρινός καιρός θα χαρακτηρίζεται από επιμηκυμένες θερμές και ξηρές περιόδους, όπως εξάλλου και από πιο μεγάλες περιόδους βροχής», εξήγησε ο Ντιμ Κουμού, συντάκτης της μελέτης στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Κλιματικών Συνεπειών του Πότσνταμ και στο Vrije Universiteit του Αμστερνταμ. «Και τα δύο μπορούν να οδηγήσουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως ζέστη, ξηρασία, δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες», δήλωσε προσθέτοντας ότι η νέα έρευνα δημοσιεύεται στο Nature Communications και βασίζεται στην επαναξιολόγηση επιστημονικών μελετών.

Πολλές τοποθεσίες του βορείου ημισφαιρίου, σύμφωνα με το Reuters, βίωσαν υψηλότατες θερμοκρασίες το καλοκαίρι και οι δασικές πυρκαγιές κατέκαψαν μεγάλες εκτάσεις από την Καλιφόρνια μέχρι την Ελλάδα. Οι θερμοκρασίες «σκαρφάλωσαν» πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου ακόμα και στον Αρκτικό Κύκλο.

Απόδοση των σιτηρών

Η καθυστέρηση των μετεωρολογικών προτύπων μπορεί να απειλήσει την παραγωγή τροφίμων. «Ο επίμονος ζεστός και ξηρός καιρός στη Δυτική Ευρώπη και στη Ρωσία, αλλά και σε τοποθεσίες των ΗΠΑ μπορεί να απειλήσει την απόδοση των σιτηρών σε αυτούς τους σιτοβολώνες», αναφέρουν οι συντάκτες στην έκθεσή τους. Επίσης συνέδεσαν την καθυστέρηση στα μετεωρολογικά πρότυπα με την Αρκτική, η οποία θερμαίνεται με διπλάσια ταχύτητα συγκριτικά με τον παγκόσμιο μέσον όρο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Η διαφορά στη θερμοκρασία ανάμεσα στην παγωμένη Αρκτική και στη ζέστη στον Νότο αποτελεί τη γενεσιουργό δύναμη των ανέμων που πνέουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Με μικρότερη αντίθεση στις θερμοκρασίες,οι άνεμοι επιβραδύνονται και η ζέστη ή οι βροχές μπορεί να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. «Οι αποδείξεις αυξάνονται ότι η ανθρωπότητα προκαλεί δυσλειτουργία αυτών των τρομακτικών ανέμων», λέει ο Χανς Γιόαχιμ Σελνχιούμπερ, συντάκτης μελέτης για μεγάλη δασική πυρκαγιά στον Καναδά. «Πυροδοτημένη από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, που είναι προϊόν της ανθρώπινης δραστηριότητας, η παγκόσμια υπερθέρμανση του περιβάλλοντος διαταράσσει τα φυσιολογικά μετεωρολογικά πρότυπα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα