Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων η σημερινή

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων σήμερα και στο επίκεντρο βρίσκεται η προστασία δέκα μοναδικών υγρότοπων της χώρας μας, που απειλούνται από την υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων, την απόρριψη στερεών αποβλήτων, την παράνομη και αυθαίρετη δόμηση και την εντατικοποίηση της γεωργίας. Η εφετινή εορτή είναι αφιερωμένη στους αστικούς υγρότοπους (urban wetlands).

Στις 2 Φεβρουαρίου 1971 υπογράφτηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας.

Υγρότοποι χαρακτηρίζονται τα δέλτα, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί

και οι τεχνητές λίμνες.

Η συνθήκη Ραμσάρ αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και διακρατικής συνεργασίας ως μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη. Στη συνθήκη περιλαμβάνονται 1.524 υγρότοποι με έκταση 520 εκατομμυρίων στρεμμάτων περίπου.

Στη χώρα μας, βάσει της συνθήκης Ραμσάρ, προστατεύονται δέκα υγρότοποι: το Δέλτα του Έβρου, οι λίμνες Ισμαρίδα και Βιστονίδα, το Πόρτο Λάγος και οι γύρω λιμνοθάλασσες, το Δέλτα και η λιμνοθάλασσα Νέστου, η τεχνητή λίμνη Κερκίνη, οι λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, το Δέλτα των ποταμών Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα, ο Αμβρακικός κόλπος, η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και η λιμνοθάλασσα Κοτύχι στο Νομό Ηλείας.

Σήμερα, 22 σχολεία από όλη την Ελλάδα που αντιπροσωπεύουν 22 υδροβιότοπους ενώνουν τις φωνές τους για να στείλουν το δικό τους μήνυμα για την Ημέρα Υγροτόπων.

Τα σχολεία μέσα από το περιβαλλοντικό εκπαιδευτικό έργο «Ένας Δράκος με Γυαλιά Ψάχνει Καθαρά Νερά», κατά το σχολικό έτος 2017-18 συνεργάζονται με σκοπό να γνωρίσουν τον υγρότοπο της περιοχής τους και των άλλων περιοχών, να εντοπίσουν τα αίτια υποβάθμισής τους, να βρουν λύσεις, να τους προστατεύσουν και να τους αναδείξουν.

Αφορμή για τη δράση αυτή στάθηκε ένα πραγματικό γεγονός που συνέβη στη λίμνη Κάρλα της Λάρισας, στις αρχές του Γενάρη του 2018.

Άγνωστοι έριξαν λύματα στη λίμνη με αποτέλεσμα να πεθάνει πλήθος ψαριών και τα παιδιά αποφάσισαν να αναλάβουν πρωτοβουλία.

Να σημειωθεί ότι στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα συμμετέχουν 29 εκπαιδευτικοί και 400 παιδιά.

Greenagenda.gr newsroom

Keywords
Τυχαία Θέματα