Παρουσιάστηκε το σχέδιο για τη λειτουργία Φορέα Διαχείρισης στον Θερμαϊκό

του Νίκου Αβουκάτου

Με αντιρρήσεις, επιφυλάξεις και θετικές τοποθετήσεις εξελίχθηκε η δημόσια διαβούλευση για τη συγκρότηση και τη λειτουργία του υπό δημιουργία Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου, που έλαβε χώρα, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του δημαρχιακού μεγάρου Θεσσαλονίκης.To νομοσχέδιο «Οργάνωση και λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών» είναι ανοικτό προς σχολιασμό έως τις 22 Νοεμβρίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,

Σωκράτης Φάμελλος, παρουσίασε το σχέδιο διαχείρισης για το Θερμαϊκό Κόλπο και τη δημιουργία του νέου Φορέα στους εμπλεκόμενους φορείς.Ο κ. Φάμελλος εξήγησε ότι «πρόκειται για τη διεύρυνση ενός φορέα για τον καλύτερο συντονισμό και διαχείριση των αρμοδιοτήτων και την ανάδειξη τους προκείμενου να δίνονται άμεσα και ουσιαστικές λύσεις».

Όπως υπογράμμισε, «σκοπός μας είναι να λειτουργήσει ο Φορέας ως ένα επιχειρησιακό κέντρο αντιμετώπισης προβλημάτων που θα έχει ένα σαφές πρόγραμμα και θα λειτουργεί προληπτικά για τη διαχείριση και ανάπτυξη της θαλάσσιας περιοχής».

Ο κ. Φάμελλος, έθεσε το πλαίσιο συζήτησης και τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων τη σύσταση μιας συμβουλευτικής επιτροπής.«Η συμβουλευτική επιτροπή θα είναι ένα εργαλείο κοινής ευθύνης με τοπική συμφωνία» σημείωσε.

«Επιδιώκουμε με τον νέο Φορέα να αυξήσουμε την περιοχή ευθύνης του υπάρχοντος Φορέα και ξεκαθαρίζω ότι δεν τροποποιούνται οι αρμοδιότητες κανενός, αλλά αυτές, θα τίθενται πάνω στο τραπέζι στο συμβούλιο για τον Θερμαϊκό Κόλπου», ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά, κατά τη τοποθέτηση της εξέφρασε τις αντιρρήσεις της εξήγησε ότι χρειάζεται μια περισσότερο ολοκληρωμένη παρέμβαση.

«Για την μετονομασία του Φορέα και τη διεύρυνση του, οι αλλαγές που προτείνονται, θεωρώ ότι δεν έχουν στο βαθμό που πρέπει την απαιτούμενη σχέση με τη πρόληψη, τη διάγνωση, και την αντιμετώπιση των κινδύνων των προβλημάτων και τον έλεγχο από τους εμπλεκόμενους. Θεωρώ ότι η προτεινόμενη περιοχή ευθύνης και ο καθορισμός των αρμοδιοτήτων στο βαθμό που γίνεται δεν καλύπτουν αυτήν αναγκαιότητα προστασίας του Θερμαϊκού Κόλπου και της προοπτικής του».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Ιωάννης Κρεστενίτης έκανε λόγο για ένα σχέδιο διαχείρισης του Θερμαϊκού Κόλπου αναγκαίο που πρέπει να γίνει», ωστόσο ζήτησε να υπάρξουν διευκρινήσεις για τον συντονισμό των αρμοδιοτήτων, τις διασυνδέσεις και συνεργασίες της συμβουλευτικής επιτροπής με τον νέο Φορέα.

Ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος έθεσε τον προβληματισμό του για την διαχείριση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων. «Για τις υφιστάμενες δραστηριότητες υπάρχει πλαίσιο αδειοδότησης αν όμως προκύπτουν θέματα θα συζητηθούν από την συμβουλευτική επιτροπή» απάντησε ο κ. Φάμελλος.

Ως επίκαιρη και απαραίτητη χαρακτήρισε τη δημιουργία του Φορέα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ωστόσο διαφώνησε με τη σύσταση της συμβουλευτικής επιτροπής ενώ έκανε λόγο για μια διαδημοτική συνεργασία και τη δημιουργία ενός οργάνου αποτελούμενου από εξειδικευμένο προσωπικό.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Κώστας Γιουτίκας επεσήμανε ότι αντί να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να λειτουργήσει ο σημερινός Φορέας γίνεται η μετονομασία του Φορέα ενώ μίλησε για τη συρρίκνωση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης με τη σύσταση της συμβουλευτικής επιτροπής.

Πριν την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης, ο κ. Φάμελλος συνομίλησε με ομάδα εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Σε δηλώσεις της λίγο αργότερα, εκπρόσωπος τους υποστήριξε ότι δεν εξασφαλίζεται το εργασιακό τους μέλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα