Περιβαλλοντικές ΜΚΟ: Λάθος η όποια σκέψη για καύση σκουπιδιών στην Ελλάδα
Τη στιγμή που η Ελλάδα έχει μια μεγάλη ευκαιρία για τη θεμελίωση μιας πραγματικά κυκλικής οικονομίας, μέσα από την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της ευρωπαϊκής οδηγίας 2019/904 για τα πλαστικά μίας χρήσης και την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων, ακούγεται ολοένα και πιο έντονα ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βλέπει την καύση απορριμμάτων ως μια "εύκολη" λύση στο μείζον πρόβλημα της διαχείρισης των αστικών
Συγκεκριμένα, οι τέσσερις οργανώσεις κατέθεσαν αναλυτικά τις θέσεις τους στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσα από κοινή επιστολή, ζητώντας του παράλληλα να πάρει σαφή θέση υπέρ μιας κυκλικής οικονομίας, στην οποία η καύση απορριμμάτων ή υπολειμμάτων δεν έχει καμία θέση.
Όπως αναφέρουν οι τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις, «πίσω από τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπέρ της ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων διαφαίνεται η ελπίδα ότι δεν χρειάζεται να αλλάξουμε πολλά για να αντιμετωπιστεί ο ολοένα αυξανόμενος όγκος απορριμμάτων που παράγουμε ως χώρα, αρκεί να επιτρέψουμε επενδύσεις σε εργοστάσια ανάκτησης ενέργειας με καύση σκουπιδιών. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι πολύ διαφορετική, καθώς η επιλογή της καύσης συνοδεύεται από μία σειρά κρίσιμων προβλημάτων».
Τα δεδομένα που οι τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις βάζουν για άλλη μια φορά στη δημόσια συζήτηση, που οι αρμόδιοι θεσμικοί φορείς ποτέ δεν πραγματοποίησαν, είναι τα εξής:
Η κυκλική οικονομία και η καύση δεν πάνε μαζί. H EE μέσα από την έκδοση της στρατηγικής για την κυκλική οικονομία δίνει έμφαση στην ελαχιστοποίηση της χρήσης των πόρων και στην έννοια της επαναχρησιμοποίησης. Η τάση αυτή, αναγκάζει χώρες με προϊστορία στην καύση, όπως η Δανία, η Γερμανία και η Σουηδία να αναζητήσουν λύσεις πέρα από την καύση.Η καύση εμποδίζει την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Ελλάδα. Αν η Ελλάδα αποφασίσει να επενδύσει στην καύση, τότε είναι αδύνατον να επιτευχθούν οι στόχοι, για τους οποίους έχει δεσμευθεί, για ενίσχυση της ανακύκλωσης και συρρίκνωση του ποσοστού ταφής. Αντίθετα, η χώρα θα παραμείνει κολλημένη σε ένα ξεπερασμένο και ακριβό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων. Στο ίδιο πλαίσιο, η Πορτογαλία, που σήμερα καίει το 20% των σκουπιδιών της, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι δεν θα επενδύσει σε νέες μονάδες καύσης, καθώς κινδυνεύει να μην πιάσει τους στόχους της.
Η καύση απορριμμάτων είναι πανάκριβη υπόθεση. Με τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για έργα καύσης να έχουν σταματήσει, μια τέτοια επιλογή θα μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με την αξιοποίηση εθνικών και ιδιωτικών πόρων. Σε αυτήν την περίπτωση και συνυπολογίζοντας ότι η διαθεσιμότητα όλων των υλικών (πλαστικά, οργανικά, υπόλοιπα ανακυκλώσιμα) που χρειάζεται η καύση για να είναι αποδοτική δεν θα είναι δεδομένη στο άμεσο μέλλον, η μόνη ελπίδα αυτά τα έργα να φέρουν κέρδη στους επιχειρηματίες που τα διαχειρίζονται, είναι η σύναψη εξοντωτικών συμβολαίων και ρητρών εις βάρος των Ελλήνων πολιτών για διάστημα τουλάχιστον 20-30 ετών.
Η καύση ακυρώνει την επίτευξη των στόχων για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Έχει αποδειχτεί πως η καύση σκουπιδιών εκλύει σημαντικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα (CO2), πολύ περισσότερες σε σχέση με τις εκπομπές από πχ. μονάδες ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο.
Έλλειμμα εμπιστοσύνης και ελέγχου. Με όλα τα παραπάνω αρνητικά χαρακτηριστικά και επιπτώσεις της καύσης, και σε συνδυασμό με τη διαχρονική αδιαφάνεια, την αδυναμία ουσιαστικού ελέγχου και των πολυάριθμων περιπτώσεων παράνομης διακίνησης σκουπιδιών και ανεξέλεγκτης διάθεσης τους στη χώρα μας, το υπάρχον έλλειμμα εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς την πολιτεία αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, σε περίπτωση που αποφασίσουμε να προχωρήσουμε με την επιλογή της καύσης.
Με τη βασική προϋπόθεση ότι η ελληνική πολιτεία θα θέσει τη μείωση και την επαναχρησιμοποίηση ως κεντρικό πυλώνα της στρατηγικής της, πρέπει να αποφασιστεί ποια είναι η καλύτερη επιλογή διαχείρισης του υπολείμματος. Αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει τέλεια επιλογή, καθώς τόσο η ταφή, όσο και η καύση έχουν σημαντικότατες αρνητικές επιπτώσεις, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι η δέσμευση της πολιτείας στην επιλογή της καύσης με τη δικαιολογία διαχείρισης του υπολείμματος δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση, καθώς τμήμα του (γνωστό ως RDF) ήδη χρησιμοποιείται ως εναλλακτικό καύσιμο στη τσιμεντοβιομηχανία.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης, Μεσόγειος SOS, Greenpeace και WWF Ελλάς καλούν την κυβέρνηση να σταματήσει «εν τη γενέσει τις όποιες προσπάθειες σχεδιασμού μονάδων καύσης απορριμμάτων που θα καταστήσουν τη χώρα μας δέσμια μιας περιβαλλοντικά και οικονομικά ασύμφορης μεθόδου, και αντ' αυτού να επικεντρωθεί στον σχεδιασμό ενός σύγχρονου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων που θα βασίζεται στην προληπτική μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, στην επαναχρησιμοποίηση και την όσο το δυνατόν καλύτερη ανακύκλωση».
Στο ακόλουθο link μπορείτε να βρείτε την επιστολή των 4 περιβαλλοντικών οργανώσεων προς το ΥΠΕΝ: http://www.wwf.gr/images/pdfs/20200217_commonltrrewaste_Epistoli.pdf
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Απεργία αύριο Τρίτη σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
- Το σούπερ μάρκετ που βάζει στα ράφια του αυτά που τα άλλα σούπερ μάρκετ πετάνε
- Βρούτσης: Κατατίθεται στη Βουλή η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης
- Ελληνοτουρκική εβδομάδα με ΜΟΕ και κακά μαντάτα από τον ΟΗΕ
- Τσίπρας σε διαφωνούντες: "Κομμένη η πλάκα!"- Το παρασκήνιο της Κεντρικής Επιτροπής
- A-quant: Οι ανησυχίες για τον κοροναϊό φαίνεται να ευνοούν το δολάριο που φαντάζει πιο ασφαλές
- Οι κερδισμένοι οφειλέτες από την πληρωμή σε 24 δόσεις
- Η ώρα των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2019
- Brexit: Το Παρίσι προειδοποιεί το Λονδίνο ότι η «μάχη» τώρα αρχίζει
- Πετρέλαιο: Καμπανάκι S&P Global για το αξιόχρεο των πετρελαιοπαραγωγών χωρών
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Green agenda
- Τελευταία Νέα Green agenda
- Περιβαλλοντικές ΜΚΟ: Λάθος η όποια σκέψη για καύση σκουπιδιών στην Ελλάδα
- Βορίδης στη Greenagenda: Τέλος Μαρτίου το σχέδιο για τις παράνομες ελληνοποιήσεις
- Θεσπρωτία: Φυλάκιση 15 μηνών και πρόστιμο για κακοποίηση σκύλου
- Ελληνοβρετανική έρευνα: Η κλιματική αλλαγή δυσκολεύει την απογείωση των αεροπλάνων
- Καμπανάκι από Ζερεφό: Δυσμενείς προβλέψεις για περιοχές της Ελλάδας λόγω κλιματικής αλλαγής
- Ο Ιανουάριος του 2020 ήταν ο πιο ζεστός που έχει ποτέ καταγραφεί
- Θεσσαλονίκη: Ένας κήπος - οδηγός για τη θωράκιση των πόλεων έναντι της κλιματικής αλλαγής
- Αυτή είναι η στρατηγική ανάπτυξης ποδηλατικών διαδρομών του ΥΠΕΝ
- Μαζική δολοφονία: Εννέα απειλούμενα Όρνια νεκρά από φόλες στο φαράγγι Κλεισούρας (φωτο)
- Βασανιστικοί θάνατοι πουλιών και ακρωτηριασμοί στη λίμνη Καστοριάς (φωτο)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- «Χειρόφρενο» τραβούν τα ΜΜΜ λόγω 24ωρης απεργίας
- Η Βρετανία επενδύει 1,6 δισ. για τον πιο δυνατό υπερυπολογιστή του κόσμου
- Θερμοκήπιο με κατανάλωση ~5.000.000 Nm3 ετησίως συνδέθηκε στο δίκτυο διανομής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ
- Ελληνοαμερικάνος επιβάτης του Diamond Princess: Ακόμη δεν μας έχουν ελέγξει για κοροναϊό
- Σταματίνα Τσιμτσιλή: Το άγνωστο περιστατικό με την Έλλη Στάη (video)
- Αλουμύλ: «Σφράγισε» η συμφωνία αναδιάρθρωσης με τις τράπεζες
- Τουλάχιστον 182 μετανάστες και πρόσφυγες περισυνελέγησαν από το ΛΣ το τελευταίο τριήμερο
- Νότης Μηταράκης: «Παγώνουν» για μια εβδομάδα οι επιτάξεις εκτάσεων
- Εντυπωσίασε το «πέταγμα του Αγγέλου» στο καρναβάλι της Βενετίας