Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε μία βιώσιμη ντουλάπα

της Αθανασίας Μπίδιου

Η αλλαγή στη βιομηχανία μόδας αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις βιωσιμότητας. Η αναμενόμενη αύξηση του πληθυσμού της γης στα 9,2 δισ. το 2050 και ο τριπλασιασμός των καταναλωτών της μεσαίας τάξης μέχρι το 2030 αναμένεται να οδηγήσει στην αύξηση της κατανάλωσης στη βιομηχανία της μόδας και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων εξαιτίας της χρήσης νερού και χημικών στην καλλιέργεια και παραγωγή βαμβακιού.

«Αν υπάρχει βιομηχανία μόδας στο μέλλον, αυτή θα είναι μια βιώσιμη βιομηχανία μόδας», τόνισε η υπεύθυνη επικοινωνίας στο πρόγραμμα Mistra Future

Fashion στη Σουηδία Malin Wannberg μιλώντας στο επετειακό TEDxThessaloniki. Το Mistra Future Fashion είναι ένα διεπιστημονικό ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο στοχεύει στη συστημική αλλαγή μέσα στη βιομηχανία μόδας και την κοινωνία. Στόχος της έρευνας είναι η παροχή μέσων σε μία κυκλική οικονομία αναλαμβάνοντας μια πλήρη συστηματική προοπτική στην εξέταση του κάθε βήματος στην αλυσίδα αξιών της μόδας. Το πρόγραμμα φιλοξενείται από τα ερευνητικά ιδρύματα της Σουηδίας RISE σε συνεργασία με 15 ερευνητικούς εταίρους και εμπλέκονται σε αυτό πάνω από 50 εταίροι από τον χώρο της βιομηχανίας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τον κύκλο ζωής της κατανάλωσης ρουχισμού στη Σουηδία και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της και διαπίστωσαν ότι το 80% των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων συμβαίνει στη διαδικασία της κατασκευής πριν καν το ρούχο φτάσει στα καταστήματα. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με την Malin Wannberg, οι καταναλωτές μπορούν να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις μέσω της επιμήκυνσης της ζωής των ρούχων και της ανακύκλωσης. Οι Σουηδοί καταναλωτές αγοράζουν περίπου 10 κιλά ρούχων ετησίως. Τα 8 κιλά υφασμάτων πετιούνται και μόνο 3 κιλά επαναχρησιμοποιούνται.

Όπως υπολογίστηκε εάν διπλασιάσουμε τη χρήση ενός ρούχου που έχουμε στη ντουλάπα μας από τις 30 φορές που είναι ο μέσος όρος στις 60 φορές μειώνουμε το αποτύπωμα του άνθρακα κατά 49%. Αν νοικιάσουμε ένα ρούχο που είχε φορέσει ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του 30 φορές και έχει παραχθεί μέσω ηλιακής ενέργειας οι επιπτώσεις μειώνονται κατά 67%. Αν κάνουμε όλα τα παραπάνω, και χρησιμοποιήσουμε το ποδήλατό μας για να πάμε στο κατάστημα οι επιπτώσεις μειώνονται κατά 78%.

Όσο για τα υλικά του μέλλοντος, όπως είπε η Malin στην ομιλία της, τα ανακυκλωμένα ή οργανικά υλικά δεν σημαίνουν απαραίτητα και βιώσιμα ρούχα. Το ενεργειακό αποτύπωμα της διαδικασίας παραγωγής του υλικού πρέπει να λαμβάνεται επίσης υπόψη. Έτσι, το οργανικό βαμβάκι δεν είναι και τόσο ecofriendly εξαιτίας των ζιζανιοκτόνων, της επεξεργασίας με χημικά και της κατανάλωσης νερού. Υπάρχει μία μεγάλη γκάμα υλικών στην αγορά που παρουσιάζονται ως βιώσιμα και υπόσχονται να αντικαταστήσουν το βαμβάκι. Ωστόσο, οι επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί σε σχέση με τις καινοτομίες, καθώς υπάρχει έλλειψη δεδομένων για τον συνολικό κύκλο ζωής των νέων υφασμάτων.

Πάντως, η Malin εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στο μέλλον, οι ετικέτες των ρούχων δεν θα γράφουν μόνο το υλικό, αλλά και τον αντίκτυπο στο περιβάλλον από όλη τη διαδικασία παραγωγής. Και όπως σημείωσε κλείνοντας, τα πιο βιώσιμα ρούχα είναι αυτά που έχουμε ήδη στη ντουλάπα μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα