Πόσο πιθανό είναι να έχουμε έναν νέο μεσογειακό κυκλώνα
Πολύ σπάνια χαρακτηρίζει την πιθανότητα δημιουργίας ενός νέου μεσογειακού κυκλώνα με την ένταση που κτύπησε τις προηγούμενες ημέρες περιοχές της Ελλάδας, ο Ανδρέας Καζαντζίδης, αναπληρωτής Καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, του Πανεπιστημίου Πατρών.
Μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο Ανδρέας Καζαντζίδης λέει ότι «οι ιστορικές καταγραφές αποδεικνύουν την ύπαρξη ενός, το πολύ δύο, τέτοιων καιρικών συστημάτων, ανά έτος, σε όλη τη Μεσόγειο, ενώ παράλληλα εξηγεί γιατί επλήγησαν συγκεκριμένες περιοχές. Όσον
Ειδικότερα, απαντώντας ο Ανδρέας Καζαντζίδης στο ερώτημα, εάν και κατά πόσο είναι πιθανό να δημιουργηθεί ένας νέος μεσογειακός κυκλώνας είπε: «Τα βασικά χαρακτηριστικά για τη δημιουργία ενός κυκλώνα είναι ο συνδυασμός ανέμων, υγρασίας και μια θερμής επιφάνειας. Αυτά υπάρχουν σίγουρα στη Μεσόγειο αυτή την περίοδο που η θάλασσα είναι αρκετά θερμή. Παρόλα αυτά, η πιθανότητα δημιουργίας ενός κυκλώνα με τέτοια ένταση είναι πολύ σπάνια».
Όσον αφορά στο αν έχουν καταγραφεί στο παρελθόν ανάλογα φυσικά φαινόμενα, ο Καθηγητής λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «οι ιστορικές καταγραφές αποδεικνύουν την ύπαρξη ενός, το πολύ δύο, τέτοιων καιρικών συστημάτων, ανά έτος, σε όλη τη Μεσόγειο, όχι μόνο στην περιοχή μας».
«Οι περισσότεροι όμως κυκλώνες αυτής της κατηγορίας», προσθέτει, «έχουν καταγραφεί του μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο».
Στην συνέχεια, ο καθηγητής εξηγεί γιατί επλήγησαν περισσότερο συγκεκριμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα, η Αργολίδα, η Κορινθία και η Εύβοια, λέγοντας καταρχήν ότι «σε πολλές περιοχές της νότιας και ανατολικής Πελοποννήσου, καθώς και της Στερεάς Ελλάδας υπήρχαν ισχυροί άνεμοι και κυρίως πολύ μεγάλα ποσά βροχής».
Αυτό, όπως προσθέτει, «έχει σχέση με την πορεία του κυκλωνικού συστήματος, όπου αποστάσεις μερικών δεκάδων χιλιομέτρων μπορεί να είναι καθοριστικές για το ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις».
«Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός», συνεχίζει, «ότι στις αρχικές προγνώσεις το σύστημα αναμένονταν να έχει μία λίγο διαφορετική πορεία, που θα επηρέαζε σε μεγάλο βαθμό τη δυτική Κρήτη, αλλά αυτό δεν συνέβη και οι επιπτώσεις εκεί ήταν σχετικά μικρές».
«Από εκεί και πέρα», σύμφωνα με τον Καθηγητή, «για κάθε περιοχή παίζει σημαντικό ρόλο η επιβάρυνση από τις ανθρωπογενείς δράσεις, το ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο και την διαφορά της έντασης του φαινομένου, σε σχέση με της συνήθεις κακοκαιρίες». Για παράδειγμα, λέει ο Ανδρέας Καζαντζίδης, «τα μεγάλα ποσά βροχής είναι πολύ πιο συνηθισμένα στη δυτική Πελοπόννησο από ότι στην ανατολική και άρα, σε μια τέτοια περίπτωση σαν αυτή που ζήσαμε, η δυτική Πελοπόννησος περιμένει κανείς να είναι “πιο ανθεκτική”».
Σχετικά με το αν κάποιες περιοχές της χώρας υπάρχει η πιθανότητα να είναι πιο ευάλωτες, ο καθηγητής τονίζει ότι «για κάθε περιοχή θα πρέπει να γίνει μια επικαιροποιημένη αξιολόγηση της κατάστασης και να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση και τον μετριασμό των επιπτώσεων από τέτοια φαινόμενα».
«Είναι προφανές» συνεχίζει ο Ανδρέας Καζαντζίδης, «ότι οι παραθαλάσσιες περιοχές που έχουμε κατά βάση ισχυρότερους ανέμους, κύματα και απολήξεις ρεμάτων ή ποταμών είναι οι πιο ευαίσθητες, ενώ το ίδιο ισχύει και για περιοχές που έχουν αλλοιωθεί σημαντικά από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες, χωρίς να έχουν προηγηθεί οι κατάλληλες μελέτες των επιπτώσεων στο περιβάλλον».
Απαντώντας στην ερώτηση, αν το συγκεκριμένο φυσικό φαινόμενο μπορεί να αποδοθεί στην κλιματική αλλαγή, ο Καθηγητής σημειώνει: «Είναι αλήθεια ότι αυτά τα φαινόμενα είναι σπάνια. Αυτό σημαίνει ότι προφανώς και είναι ακραία. Από την άλλη, δεν υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία για να αποδοθούν με σιγουριά στην κλιματική αλλαγή».
Όμως, συμπληρώνει, «ότι ίσως, σε κάποια χρόνια από τώρα, αν εμφανισθούν και άλλα παρόμοια φαινόμενα σε αυξημένο αριθμό και ένταση, να μπορούμε να πούμε κάτι με περισσότερη σιγουριά».
Πάντως, ο Ανδρέας Καζαντζίδης ξεκαθαρίζει ότι «αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και τα στοιχεία δείχνουν ότι έρχεται μέσα και από περισσότερα σε ένταση και αριθμό ακραία φαινόμενα». Παράλληλα, αναφέρει ότι «γίνεται μεγάλη συζήτηση για το αν ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος ή όχι για την κλιματική αλλαγή», εκτιμώντας ότι «είναι καλή η ανταλλαγή απόψεων σε αυτό το θέμα, αλλά μεταθέτει συζήτηση από το γεγονός ότι το σημαντικό δεν είναι το πόσο φταίει ο άνθρωπος, αλλά το ότι η κλιματική αλλαγή υπάρχει».
«Επομένως», συνεχίζει, «ανεξάρτητα από την αιτία, το θέμα της αντιμετώπισης των επιπτώσεων πρέπει να είναι το κύριο μέλημά μας».
Κλείνοντας, αναφέρει ότι «ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στην κατανομή των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πρόγραμμα "Ορίζοντας 2020" δίνονται πολύ περισσότερα χρήματα σε προγράμματα για την αντιμετώπιση και τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ή στην ενημέρωση των πολιτών, παρά στη βασική έρευνα για την κλιματική αλλαγή».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Nεκρός βρέθηκε ο 36χρονος που αγνοούνταν στο Παλαιό Φάληρο
- 24ωρο «λουκέτο» σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους την Πέμπτη
- Υψηλόβαθμο στέλεχος της Dufry πίσω από τη προσημείωση της βίλας Κουτσολιούτσου
- Τρέχουν να προλάβουν τις αυξήσεις στους φόρους ακινήτων
- Κι όμως! Αυτός είναι ο νέος σύντροφος της Angelina Jolie μετά τον Brad Pitt (pic)
- Αλλαγές σε εξωδικαστικό συμβιβασμό και νέα ρύθμιση 120 δόσεων
- Υπόθεση Λαγούδη: Σκηνοθέτησαν αυτοκτονία για να καλύψουν τη δολοφονία
- Θρίλερ με τον πρόεδρο της Interpol: Έστειλε στη σύζυγό του φωτογραφία με μαχαίρι
- "Ο Μασούτης στην Αθήνα είναι 5% ακριβότερος από τους υπόλοιπους". Ποιος συνάδελφος του τον... δίνει!
- Τέλη κυκλοφορίας 2019: Πόσα θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ΙΧ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Green agenda
- Εγκαίνια για τη «νέα» λίμνη Κάρλα
- Μόλις 1,5 βαθμό Κελσίου επιπλέον αντέχει ο πλανήτης
- Ηράκλειο: Συνάντηση εργασίας για τη διαχείριση των Natura 2000
- ΙΕΑ: O κόσμος έχει μείνει πίσω στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
- Βιομίμηση, καινοτομία εμπνευσμένη από τη φύση: «Ρωτήστε τη, έχει εμπειρία δισεκατομμυρίων ετών!»
- Πόσο πιθανό είναι να έχουμε έναν νέο μεσογειακό κυκλώνα
![Πόσο,poso](https://images32.inewsgr.com/3224/32248697/poso-pithano-einai-na-echoume-enan-neo-mesogeiako-kyklona-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Green agenda
- Πόσο πιθανό είναι να έχουμε έναν νέο μεσογειακό κυκλώνα
- ΙΕΑ: O κόσμος έχει μείνει πίσω στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
- Βιομίμηση, καινοτομία εμπνευσμένη από τη φύση: «Ρωτήστε τη, έχει εμπειρία δισεκατομμυρίων ετών!»
- Εγκαίνια για τη «νέα» λίμνη Κάρλα
- Μόλις 1,5 βαθμό Κελσίου επιπλέον αντέχει ο πλανήτης
- Ηράκλειο: Συνάντηση εργασίας για τη διαχείριση των Natura 2000
- Τα αεροδρόμια οχυρώνονται έναντι της κλιματικής αλλαγής
- Καλύτερο περιβάλλον και εξοικονόμηση ενέργειας τα οφέλη του αφυγραντήρα
- ΕΑΓΜΕ: Νέα γεωλογική αρχή δημιουργεί το ΥΠΕΝ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Στον δεύτερο γύρο θα κριθούν οι προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία
- ΑΑΔΕ: Συναντήσεις εμπειρογνωμόνων ΙΟΤΑ στην Αθήνα για τη διαχείριση οφειλών
- Τέρνα Ενεργειακή: Αγορά ιδίων μετοχών
- Πεκίνο: Ανακρίνουμε τον πρώην αρχηγό της Ιντερπόλ, για δωροδοκία
- Μειώνεται έως και 1,4 ευρώ το εισιτήριο στα ΚΤΕΛ Αττικής
- Νίκησε η ακροδεξιά στη Βραζιλία
- «Λουκέτο» από σήμερα σε δύο εφορίες της Αττικής
- Το Πειθαρχικό αναλαμβάνει δράση στην ΕΡΤ
- Φθινοπωρινά λαχανικά στον κήπο του σχολείου Τριανδρίας