Πριν από 7.600 χρόνια η στάθμη στο Β. Αιγαίο ανέβηκε απότομα πλημμυρίζοντας παράκτιους οικισμούς
Μία απότομη άνοδος της στάθμης της θάλασσας, κατά τουλάχιστον ένα έως ενάμισι μέτρο, συνέβη στο Βόρειο Αιγαίο πριν από περίπου 7.600 χρόνια (δηλαδή περί το 5600 π.Χ.), ενώ κάτι ανάλογο είχε συμβεί και νωρίτερα, πριν από 8.400 χρόνια. Τα περιστατικά αυτά είχαν πιθανότατα σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στους ανθρώπους της περιοχής, βάζοντας «φρένο» στην ανάπτυξη των νεολιθικών γεωργικών οικισμών και του πολιτισμού, καθώς μεγάλες παράκτιες εκτάσεις θα βρέθηκαν
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας έρευνας Γερμανών επιστημόνων, που βασίζεται στη μελέτη των απολιθωμάτων μικροσκοπικών αρχαίων θαλάσσιων οργανισμών που έχουν διατηρηθεί στα ιζήματα του βυθού της θάλασσας του Βορείου Αιγαίου.
Οι ερευνητές του Κέντρου Βιοποικιλότητας και Κλιματικών Ερευνών Σένκενμπεργκ και του Ινστιτούτου Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου Γκέτε της Φρανκφούρτης, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιενς Χέρλε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Scientific Reports.
«Κατά προσέγγιση πριν από 7.600 χρόνια, η στάθμη της θάλασσας πρέπει να ανέβηκε απότομα στις περιοχές της Μεσογείου που συνορεύουν με τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το Βόρειο Αιγαίο, η Θάλασσα του Μαρμαρά και η Μαύρη Θάλασσα κατέγραψαν μια ανύψωση άνω του ενός μέτρου. Αυτό οδήγησε στο πλημμύρισμα των χαμηλών παράκτιων περιοχών, οι οποίες θα είχαν υπάρξει ιδανικές για δημιουργία οικισμών» δήλωσε ο δρ Χέρλε.
Η Νεολιθική Εποχή σηματοδότησε τη μετάβαση από μια κοινωνία κυνηγών-τροφοσυλλεκτών σε μια κοινωνία γεωργών-κτηνοτρόφων. Με κοιτίδα της την Μέση Ανατολή, η γεωργική επανάσταση εξαπλώθηκε προς τη νοτιοανατολική Ευρώπη και το Αιγαίο. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές δείχνουν όμως ότι πριν από 7.600 χρόνια υπήρξε μια ανεξήγητη και απότομη ύφεση στη δημιουργία τέτοιων οικισμών. Οι γερμανοί επιστήμονες με τη νέα μελέτη τους πιστεύουν ότι κατά πάσα πιθανότητα βρήκαν μία εξήγηση γι' αυτό.
Οι ερευνητές πήραν ένα δείγμα (πυρήνα) από το βυθό του Βορείου Αιγαίου και η μελέτη των μικροοργανισμών του βυθού, συγκεκριμένα του απολιθωμένου φυτοπλαγκτού του είδους Emiliana huxleyi, που υπάρχουν μέσα σε αυτά τα ιζήματα, επέτρεψε στους επιστήμονες να κάνουν εκτιμήσεις για τις διαχρονικές μεταβολές, όσον αφορά την περιεκτικότητα των επιφανειακών υδάτων του Αιγαίου σε αλάτι και, κατ' επέκταση, για τη στάθμη του νερού.
Η ανάλυση αποκάλυψε δύο απότομες μειώσεις της αλατότητας πριν από 8.400 και πριν από 7.600 χρόνια, οι οποίες μπορούν να εξηγηθούν, κατά τους επιστήμονες, μόνο από το γεγονός ότι μεγαλύτεροι όγκοι νερού χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι θα έρρευσαν από τη Μαύρη Θάλασσα (Εύξεινο Πόντο) προς τη θάλασσα του Βορείου Αιγαίου. Αυτό θα είχε ως συνέπεια μια απότομη άνοδο της στάθμης της θάλασσας σε εκείνες τις δύο περιπτώσεις.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι υπήρξαν εκτεταμένες πλημμύρες κατά μήκος των ακτών του Βορείου Αιγαίου, που συνέπεσαν με δύο αντίστοιχες υφέσεις στη νεολιθική γεωργική και τεχνολογική επανάσταση. Η πιο παλαιά άνοδος των υδάτων (πριν από 8.400 χρόνια, δηλαδή περί το 6400 π.Χ.) φαίνεται να συμπίπτει με αρχαιολογικά ευρήματα, σύμφωνα με τα οποία οι παράκτιοι οικισμοί είχαν τότε περίπου αντιμετωπίσει σημαντικά εμπόδια στην ανάπτυξή τους. Το δεύτερο πλήγμα για τους κατοίκους της περιοχής ήλθε 800 χρόνια αργότερα, με τη νέα άνοδο των υδάτων και με τις νέες πλημμύρες που ακολούθησαν.
Η μελέτη ενός αντίστοιχου δείγματος (πυρήνα) από το βυθό του Νοτίου Αιγαίου, που είχε ληφθεί στο παρελθόν, δεν είχε δείξει τις ίδιες εποχές στο παρελθόν ανάλογα φαινόμενα με το Βόρειο Αιγαίο.
Συνδέοντας το παρελθόν με το μέλλον, ο Χέρλε προειδοποίησε ότι «εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής αναμένουμε η παγκόσμια στάθμη των θαλασσών να ανέβει έως ένα μέτρο μέσα στα επόμενα 100 χρόνια. Εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να εκτοπισθούν από τις παράκτιες περιοχές, με σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Τελειωμό δεν έχει ο κατάλογος με τους διορισμούς φίλων στο Δημόσιο
- Τι καιρό προβλέπει για τη Μεγάλη Εβδομάδα ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός
- Πώς θα προστατευτείτε από το νέφος αφρικανικής σκόνης που καλύπτει την Αθήνα
- ΑΣΕΠ: Τέσσερις προκηρύξεις για προσλήψεις σε Υπ. Δικαιοσύνης, Πολιτισμού, ΔΕΔΔΗΕ και ΕΥΔΑΠ
- Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας χωρίς αυγά και βούτυρο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
- "Βόμβα" ΕΝΦΙΑ στην φιέστα εξόδου από τα μνημόνια - Το σχέδιο για την εξουδετέρωσή της
- Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα την πασχαλινή περίοδο
- Γιατί ενδέχεται να μείνουν...απλήρωτοι οι Έλληνες την Πρωταπριλιά;
- Με εμπορικό πόλεμο ή χωρίς, το Πεκίνο δεν μπορεί παρά να αγοράζει αμερικανικά ομόλογα
- Άρχισαν τα «όργανα» στην αγορά με το νέο «Εξοικονομώ»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Green agenda
- Τελευταία Νέα Green agenda
- Πριν από 7.600 χρόνια η στάθμη στο Β. Αιγαίο ανέβηκε απότομα πλημμυρίζοντας παράκτιους οικισμούς
- 100 εκατ. από ΕΤΕπ και Πειραιώς για μείωση του ενεργειακού κόστους επιχειρήσεων
- Άρχισαν τα «όργανα» στην αγορά με το νέο «Εξοικονομώ»
- Καινοτόμο μεταπτυχιακό πρόγραμμα για Ενεργειακές και Περιβαλλοντικές Επενδύσεις
- «Ανακυκλώνω και Στηρίζω»: Energean και Εργαστήριο Επαγγελματικής Κατάρτισης Καβάλας ενώνουν δυνάμεις
- Η ποσότητα πλαστικών στον ωκεανό μπορεί να τριπλασιαστεί μέσα σε δέκα χρόνια
- Άνοιξε για άλλες 6 περιφέρειες το «Εξοικονομώ» - Τι θα γίνει με τις αιτήσεις στις 5 πρώτες
- Σοκάρει κακοποίηση σκύλου από στρατιώτες - Έρευνα από το ΓΕΣ (vid)
- Συστήνεται η Ενεργειακή Κοινότητα Τρικκαίων-Ι
- Απειλή για τους κοραλλιογενείς υφάλους τα αυξημένα επίπεδα του CO2
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ερώτηση Παπαδημούλη σε Κομισιόν για ΣΔΙΤ και οδικά έργα στην Ελλάδα
- Ηπια άνοδος στις ευρωαγορές
- Enterprise Greece: Απολογισμός δράσεων για το 2017
- Φάμελλος: “Η περιβαλλοντική βιομηχανία και η Κυκλική Οικονομία μπορούν να στηρίξουν και την εργασία και την εθνική οικονομία”
- Ενός λεπτού σιγή για τον Π. Παπαδόπουλο στο Αναπτυξιακό Συνέδριο
- H Volkswagen δείχνει το δρόμο: αποκάλυψη του νέου Touareg στο Πεκίνο
- Κορρές: Ξεκίνησε η αποδοχή της δημόσιας πρότασης Nissos
- Δράσεις ανοιχτές στο κοινό, στην Πινακοθήκη δήμου Αθηναίων
- Ποιοι λόγοι οδηγούν σε έκρηξη εξαγορών και συγχωνεύσεων
- Alpha Bank transfers NPL portfolio worth 3.7bln€ to distress fund