Πρότυπο βιοκλιματικό δωμάτιο με χρήση ΑΠΕ από το ΤΕΕ (φωτο)

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος του για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα των τομέων που έχουν αντίκτυπο στο επάγγελμα του Μηχανικού, έθεσε υπό την αιγίδα του την 4η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού με τίτλο Greek Tourism Expo 2017 που θα πραγματοποιηθεί από 8 έως 10 Δεκεμβρίου 2017 στο εκθεσιακό κέντρο METROPOLITAN

EXPO. Με σκοπό την αναβάθμιση του ξενοδοχειακού δυναμικού της Χώρας, το ΤΕΕ σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της UIA (Παγκόσμια Ένωση Αρχιτεκτόνων) και το Διεθνές Πρόγραμμα Εργασίας «Αρχιτεκτονική & Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας UIA-ARES WP Intl.» διοργάνωσε συλλογή αρχιτεκτονικών ιδεών με θέμα την κατασκευή πρότυπου βιοκλιματικού δωματίου με την προϋπόθεση τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και το Βιοκλιματικό Σχεδιασμό. Μετά από μία διαδικασία ανοικτής πρόσκλησης προς τους Αρχιτέκτονες, επελέγη ως η πιο άρτια να κατασκευαστεί στην έκθεση Greek Tourism Expo 2017 η πρόταση της Ηλιοπούλου Ευτυχίας, με τίτλο «Ημιυπαίθριος βίος δίπλα στο νερό», που επιδεικνύεται και είναι επισκέψιμη κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

Παράλληλα, το ΤΕΕ την Παρασκευή 8/12/2017 στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώνει εκδήλωση από 11 έως 1 το μεσημέρι στο χώρο της έκθεσης με θέμα «Χωροταξικός Σχεδιασμός στον Τουρισμό», με σημαντικούς ομιλητές. Τέλος, το ΤΕΕ θα διαθέτει περίπτερο στην έκθεση από την έναρξη της έκθεσης έως τη λήξη της (από τις 8/12 έως τις 10/12).

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε: «Ο τουρισμός αποτελεί έναν δυναμικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας και οι Έλληνες Μηχανικοί υπηρετούν με συνέπεια, επιστημοσύνη και σκληρή δουλειά την ανάπτυξή του, συστηματικά, εδώ και δεκαετίες. Επιπλέον, ο σχεδιασμός μπορεί να αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα κάθε τουριστικής μονάδας. Μπροστά στις σύγχρονες προκλήσεις, είναι αδιαμφισβήτητη η αξία της επένδυσης στην αναβάθμιση των ξενοδοχειακών και άλλων τουριστικών μονάδων, με έμφαση στα χαρακτηριστικά της χώρας μας αλλά και την αποδοτικότητα κάθε επένδυσης. Το ΤΕΕ προχώρησε στην κατασκευή ενός πρότυπου βιοκλιματικού δωματίου με χρήση ΑΠΕ, μέσα σε μία έκθεση του κλάδο του τουρισμού, ώστε να παρακινήσει το ενδιαφέρον ακόμη περισσότερων παραγόντων της αγοράς και να προκαλέσει συζητήσεις για τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές και τις καλύτερες δυνατές επενδύσεις στον κλάδο. Οι Έλληνες Διπλωματούχοι Μηχανικοί ξέρουν και μπορούν να σχεδιάσουν τις κατάλληλες λύσεις, να εφαρμόσουν τις καλύτερες τεχνικές, να επιβλέψουν και να κατασκευάσουν τις κατάλληλες τεχνικές επιλογές για κάθε ανάγκη της τουριστικής και ξενοδοχειακής αγοράς».

Στην πρόταση πρότυπου δωματίου της Ηλιοπούλου Ευτυχίας, που παρουσιάζεται, κατασκευασμένη, κατά τη διάρκεια της έκθεσης, συνδυάζονται παραδοσιακές και σύγχρονες βιοκλιματικές στρατηγικές δροσισμού με παράλληλη χρήση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στοχεύοντας σε ένα υψηλού επιπέδου, σύγχρονο δωμάτιο ξενοδοχείου, κατάλληλο για τις μεσογειακές καλοκαιρινές κλιματολογικές συνθήκες.

Σύμφωνα με την Αρχιτέκτονα Μηχανικό που το σχεδίασε, το δωμάτιο, η βασική δομική και λειτουργική μονάδα του ξενοδοχείου, αντιμετωπίζεται ως ένα κύτταρο που αυτορυθμίζεται και προσαρμόζεται στο περιβάλλον του. Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός, δεν επιδιώκει να «ντύσει» την αρχιτεκτονική ιδέα αλλά να την ερμηνεύσει. Ο χώρος του δωματίου έχει ποιότητες ημιυπαίθριου καθώς και ροικότητα στην κίνηση, με ελαστικότητα στα όρια του μέσα και του έξω μέχρι και της δυνατότητας πλήρους κατάργησής τους. Χαρακτηρίζεται από την δροσιστική ωφέλεια και την οπτική και ακουστική ανακούφιση που προσφέρουν κατακόρυφες και οριζόντιες επιφάνειες νερού τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του και από τα στέγαστρα από φυσικά υλικά που εκτός από εξωτερική σκίαση, περιβάλλουν και τον ιδιωτικό πυρήνα του ύπνου.

Αντανακλάσεις και ήχοι νερού, μεταβαλλόμενα μοτίβα σκιάς και δροσιστικά ρεύματα αέρα, συνθέτουν τον τελικό χώρο. Επίσης η πρόβλεψη για εγκατάσταση φωτοβολταικών και ηλιοθερμικών πανέλων και η γενική εγκατάσταση ενδοδαπέδιου δροσισμού που θα υποστηρίζεται από εγκατάσταση αβαθούς γεωθερμίας και χρήση γεωθερμικής αντλίας χαμηλών θερμοκρασιών, υπολογίζεται ότι θα καλύπτουν τις ήδη χαμηλές ενεργειακές απαιτήσεις του δωματίου, ελαχιστοποιώντας την χρήση ενέργειας για φωτισμό, ζεστό νερό και δροσισμό και στοχεύοντας στις αποδόσεις των κτιρίων σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης.

Κατά την διάρκεια της έκθεσης, το πιλοτικό αυτό δωμάτιο θα είναι ανοικτό στους επισκέπτες, προσφέροντας εκπλήξεις τόσο στον σχεδιασμό του, όσο και στις τεχνικές προδιαγραφές του.

Keywords
Τυχαία Θέματα