Ψηφιακός χάρτης με τα βιομηχανικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης

του Νίκου Αβουκάτου

Η κυκλική οικονομία θα δημιουργήσει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για τις επιχειρήσεις, συμβάλλοντας στην βιωσιμότητά τους, συμφώνησαν οι ομιλητές στη διεθνή ημερίδα της Θεσσαλονίκης με θέμα: «Κυκλική οικονομία στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις», στο πλαίσιο του προγράμματος «CESME - Circular Economy for SMEs», του οποίου η πρώτη φάση ολοκληρώνεται στα τέλη Μαρτίου. Την ημερίδα, που έλαβε χώρα στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του ΑΠΘ,

συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε» σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας.

Οι διακεκριμένοι ομιλητές αναφέρθηκαν στα οφέλη της επαναχρησιμοποίησης με την αύξηση της ανακύκλωσης των πόρων αλλά και της μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, ιδίως μέσω του CESME, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg Europe και έχει ως στόχο την προώθηση δράσεων κυκλικής οικονομίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω της αξιοποίησης των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης ξεκίνησε την ομιλία του θέτοντας τον προβληματισμό της παρέκκλισης από τον στόχο μιας τόσο σημαντικής έννοιας όπως η κυκλική οικονομία. Επικαλούμενος τον «ευτελισμό της Καινοτομίας» κατά τα προηγούμενα χρόνια, ο κ. Σαββάκης ζήτησε να μην επαναληφθεί το συγκεκριμένο φαινόμενο στο μέλλον και να επικεντρωθεί η καινοτομία στην υλοποίηση της Κυκλικής Οικονομίας.

«Στον ΣΒΒΕ πιστεύουμε ότι η υιοθέτηση δράσεων κυκλικής οικονομίας από τις επιχειρήσεις - μέλη μας είναι ένα πολύ καλό παράδειγμά της αναπτυξιακής κατεύθυνσης προς την οποία θα πρέπει να κινηθούν όλες οι εταιρείες», υπογράμμισε ο κ. Σαββάκης και πρόσθεσε: «Για τη χώρα μας η κυκλική οικονομία μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία για την αναπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων». Σημείωσε, δε, ότι έχει σημασία «να εστιάσουμε στην προσπάθεια αλλαγής της συμπεριφοράς των πολιτών και των επιχειρήσεων», σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση.

Ο Βασίλης Λιόγκας, σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου, παρουσίασε τα οικονομικά οφέλη απο την κυκλική οικονομία, το ευρωπαϊκό σχέδιο αλλά και τους άξονες του κυβερνητικού σχεδιασμού.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι η επαναχρησιμοποίηση μπορεί να συμβάλει στην τόνωση της απασχόλησης. Αναφερόμενος στη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων τόνισε ότι επιδίωξη του υπουργείου είναι να προχωρήσει η κομποστοποίηση ώστε να φθάσει σε επίπεδα της τάξης του 40%.Όπως εξήγησε ο κ. Λιόγκας, η κυκλική οικονομία είναι μια ευκαιρία, αλλά και ανάγκη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με σκοπό τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων και των πηγών ενέργειας.

«Το απόβλητο μιας επιχείρησης, πρώτη ύλη για κάποια άλλη»

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας επισήμανε ότι η προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες στην ΠΚΜ. «Στον Περιφερειακό Σχεδιασμό μας, η Κυκλική Οικονομία ενσωματώνεται στο τρέχον Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Ωστόσο, είναι απαραίτητη η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την υλοποίησή της», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας. Η κυκλική οικονομία αποτελεί μια ευκαιρία και ανάγκη σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. «Μπορεί ένα απόβλητο μιας επιχείρησης να γίνει η πρώτη ύλη για κάποια άλλη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.

Ψηφιακή απεικόνιση των πράσινων ΜμΕ

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Κώστας Γιουτίκας αναφερόμενος στον στρατηγικό σχεδιασμό ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια προχωρά, σε πρώτη φάση, στην πλήρη αποτύπωση των βιομηχανιών της Θεσσαλονίκης που παράγουν βιομηχανικά απόβλητα και μέσω ψηφιακής απεικόνισης θα συγκεντρωθούν σε μία βάση δεδομένων. Σε δεύτερη φάση, η ίδια πλατφόρμα, θα εμπλουτιστεί με όλες τις μεταποιητικές επιχειρήσεις της περιοχής.

Αυτό το εργαλείο, σύμφωνα με τον κ. Γιουτίκα, θα αποτελέσει το πλαίσιο για την προώθηση επιχειρηματικών συνεργασιών και της εφαρμογής των καλών πρακτικών της κυκλικής οικονομίας. Ακόμη, σημείωσε ότι η κυκλική οικονομία είναι ένας πυλώνας επανίδρυσης της τοπικής οικονομίας.

«Κουπόνια καινοτομίας» στο α' εξάμηνο του 2018

Η Χρυσάνθη Κισκίνη, Προϊστάμενη του Τμήματος Επιστημονικοτεχνικής Υποστήριξης και Υλοποίησης Προγραμμάτων, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, επισήμανε ότι για την τόνωση του ενδιαφέροντος στην κυκλική οικονομία έχει αποφασιστεί η χορήγηση κουπονιών καινοτομίας για ΜμΕ εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018. Ο κάτοχός του θα λαμβάνει ένα ποσό ύψους 10.000 ευρώ και θα μπορεί να απευθύνεται σε έναν πάροχο για κάποιου είδους υπηρεσία για την επιχειρηματική υποστήριξή του. Θα υπάρχει ένας κατάλογος με παρόχους, όπως επί παραδείγματι εάν χρειάζεται κάποιος τεχνολογική λύση να απευθυνθεί σε κάποιο ίδρυμα και η πληρωμή θα γίνεται με το κουπόνι.

Ακόμη, όπως είπε η κα. Κισκίνη, στον σχεδιασμό της Περιφέρειας προβλέπεται η ενσωμάτωση των ζητημάτων της κυκλικής οικονομίας στο ΕΣΠΑ για την επομένη της προγραμματικής περιόδου 2021- 2027.

Ο Μανώλης Βλαχογιάννης, Αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου της Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι το απόβλητο είναι πηγή εσόδων, ενώ ο Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης υπογράμμισε ότι η κυκλική οικονομία είναι μια χρήσιμη ευκαιρία για τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού και καινοτόμου μοντέλου με σεβασμό στο περιβάλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα