Σακούλες σκουπιδιών από... καλαμπόκι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (φωτο)

Σε πιλοτική τοποθέτηση βιοαποικοδομήσιμων οργανικών σακουλών, φτιαγμένων από άμυλο, στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, προχωρεί η δημοτική αρχή της πόλης, υλοποιώντας από σήμερα μια πρωτότυπη για τη χώρα μας περιβαλλοντική δράση.

Ήδη οι πρώτες αμυλούχες σακούλες τοποθετήθηκαν στα καλαθάκια απορριμμάτων που βρίσκονται στον κεντρικό άξονα της Αριστοτέλους, στο πλαίσιο περιορισμού της χρήσης πλαστικής

σακούλας μίας χρήσης.

Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα ανακύκλωσης και καθαριότητας Λάζαρος Ζαχαριάδης τοποθέτησε την πρώτη αμυλούχα σακούλα από καλαμπόκι και έλαια σε ένα ζεύγος καλαθιών μπροστά από τα Χριστουγεννιάτικα σπιτάκια που κοσμούν την πλατεία, στο πλαίσιο του εφετινού στολισμού.

«Επιλέξαμε το κεντρικότερο σημείο της πόλης, καθώς αυτές τις γιορτινές ημέρες θα έχει αρκετό κόσμο. Πιλοτικά θα τοποθετήσουμε 1.000 τεμάχια και θέλουμε να δούμε την αντοχή τους», τόνισε ο κ. Ζαχαριάδης.

Οι υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης χρησιμοποιούν κατ' έτος περίπου 50 τόνους πλαστικές σακούλες μιας χρήσης οι οποίες δυστυχώς καταλήγουν στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης μαζί μετά σύμμεικτα απορρίμματα. «Επιδίωξη μας είναι να συμβάλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος με σταδιακή απόσυρση των πλαστικών σακουλών», επισήμανε ο ίδιος.

Από την πλευρά της, η Έλενα Ανθή, υπεύθυνη της εταιρείας που προσέφερε τις συγκεκριμένες σακούλες, ΑΝΘΗΣ ΟΕ, είπε ότι «θέλουμε να κάνουμε ένα τεστ αντοχής των ιδιοτήτων τους», ενώ πρόσθεσε ότι «ο κύκλος ζωής τους αφορά την απόθεση οργανικών απορριμμάτων και της κομποστοποίησης για να δημιουργηθεί οργανικό λίπασμα».

Οι βιοαποικοδομήσιμες σακούλες κατασκευάζονται από φυτικό άμυλο, συνήθως πατάτας ή καλαμποκιού. Επιστρέφουν στη γη μέσω των διαδικασιών της βιοαποκοιδόμησης και της κομποστοποίησης, μειώνοντας τον όγκο των αποβλήτων, χωρίς την απελευθέρωση ρύπων, και μετατρέπονται σε θρεπτικό υλικό για το χώμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα