Σε διαβούλευση το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων - Τι προβλέπει
Σε δημόσια διαβούλευση (http://www.opengov.gr/minenv/?p=11116) δόθηκε σήμερα το νέο επικαιροποιημένο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) για τη δεκαετία 2020-2030, που επιδιώκει την προσέγγιση της Ελλάδας με την Ευρώπη όσον αφορά τις επιδόσεις της στον τομέα αυτό. Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 21 Αυγούστου.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης
Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος πρόσθεσε: «Το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων για την επόμενη δεκαετία αποτυπώνει την ισχυρή βούλησή μας να προσαρμοστούμε ως χώρα στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης στη διαχείριση των αποβλήτων μας. Είναι το σχέδιό μας για να πετύχουμε το αυτονόητο, δηλαδή να προστατεύουμε το περιβάλλον από ταφή αποβλήτων και ταυτόχρονα να ανακυκλώνουμε τα απόβλητά μας και να παράγουμε ενέργεια από αυτά. Μπαίνουμε στη λογική της κυκλικής οικονομίας, που είναι ένας σύγχρονος τρόπος συνύπαρξης με τη φύση, έχοντας ως πυξίδα ότι το τρίπτυχο οικονομία, ανακύκλωση και σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων δημιουργεί και νέες θέσεις εργασίας».
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επέσπευσε τη διαδικασία έγκρισης του νέου ΕΣΔΑ, λόγω της αποτυχίας συμμόρφωσης με τους στόχους του προηγούμενου Σχεδίου, που χρονολογείται από το Δεκέμβριο του 2015. Μεταξύ άλλων, το ΕΣΔΑ 2015-2020 προέβλεπε ποσοστό ανακύκλωσης 50% το 2020 (σήμερα κινείται στο 20%), παύση της ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (σήμερα η χώρα μας πληρώνει πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για 52 παράνομες χωματερές) και μείωση της ταφής απορριμμάτων στο 26% (το ποσοστό παραμένει κοντά στο 80%).
Ως εκ τούτου, η Ελλάδα εμφανίζει ιδιαίτερα χαμηλές επιδόσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων σε σχέση με την ΕΕ, κάτι που αποτυπώνεται και στο γράφημα που ακολουθεί:
Γράφημα 1 Συγκριτική αποτύπωση των ποσοστών της Ελλάδας έναντι του Ευρωπαϊκού Μ.Ο. σε ότι αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων (πηγή στοιχείων EUROSTAT)Στόχοι νέου ΕΣΔΑ
Επιγραμματικά, οι στόχοι του νέου ΕΣΔΑ 2020-2030 είναι οι εξής:
⦁ Ταφή των απορριμμάτων στο 10% το 2030, πέντε χρόνια νωρίτερα από την κοινοτική υποχρέωση (2035)
⦁ Παύση της ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων και αποκατάσταση των παράνομων χωματερών μέχρι το 2022
⦁ Αύξηση της ανακύκλωσης στο 55% το 2025 και στο 60% το 2030 (συμπεριλαμβανομένων και των βιοαποβλήτων)
⦁ Χωριστή συλλογή οργανικών αποβλήτων (καφέ κάδος) και ανάπτυξη σχετικών υποδομών σε όλη την επικράτεια για τη μέχρι το 2022
⦁ Πλήρης κάλυψη της χώρας μέχρι το 2030 με 43 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και 43 - 46 Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ)
⦁ Τέσσερις μονάδες παραγωγής ενέργειας με ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων των ΜΕΑ.
Ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ προβλέπει –σε συνέχεια της δημοπράτησης των ΜΕΑ σε Κέρκυρα, Χερσόνησο και Τρίκαλα - τη δημοπράτηση άλλων 14 μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων έως το τέλος του 2020, στις ακόλουθες περιοχές:
ΚαβάλαΑνατολική ΘεσσαλονίκηΝάξοςΧίοςΣητείαΚεφαλονιάΑγρίνιοΗράκλειο (αναβάθμιση ΜΕΑ)ΛάρισαΒόλοςΠάτραΛαμίαΧαλκίδαΡόδοςΜε δεδομένο ότι 6 μονάδες έχουν ήδη δημοπρατηθεί (Ζάκυνθος, Λευκάδα, Ναύπακτος, Τρίκαλα, Κέρκυρα, Χερσόνησο) και άλλες 7 βρίσκονται σε στάδιο κατασκευής (Αλεξανδρούπολη, Θήβα, Ηλεία, Αμάρι, Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία), προβλέπεται ότι έως το τέλος του 2023 θα έχουν κατασκευαστεί 27 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα.
Τα 10 κυριότερα μέτρα
Οι στόχοι που προαναφέρθηκαν θα επιτευχθούν με τη λήψη 10 απαραίτητων μέτρων:
Τον εκσυγχρονισμό του «τέλους ταφής» αποβλήτων σε ΧΥΤΑ και την εφαρμογή στην πράξη της αρχής «Πληρώνω όσο Πετάω»Την προώθηση της χωριστής συλλογής και την ενίσχυση δικτύου συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών με 4 ρεύματα ανακύκλωσης (χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο)Την ολοκληρωμένη ανάπτυξη δικτύου συλλογής οργανικών αποβλήτων (καφέ κάδος) μέχρι το τέλος του 2022Την αύξηση και αναβάθμιση των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) προκειμένου να ανταποκρίνονται στις νέες αυξημένες ανάγκες ανακύκλωσης της χώρας Την αύξηση της ενεργειακής αξιοποίησης των υπολειμμάτων των αποβλήτων και την ανάπτυξη μονάδων παραγωγής ενέργειας με σκοπό τη μείωση της ταφής Την ανάκτηση ενέργειας από την επεξεργασία των οργανικών αποβλήτων (βιομάζα) αλλά και την παραγωγή δευτερογενών υλικών (κόμποστ) στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίαςΤη δημιουργία του πρώτου ΧΥΤΕΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων) με σκοπό την ολιστική διαχείριση των αποβλήτων της χώρας σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕΤη δημιουργία συστήματος ευθύνης παραγωγών για τα πλαστικά απόβλητα θερμοκηπίων και τα τις πλαστικές συσκευασίας φυτοφαρμάκων. Τη επέκταση της διευρυμένης Ευθύνης του Παραγωγού σε νέες κατηγορίες προϊόντων, όπως έπιπλα, στρώματα, ληγμένα φάρμακα, απόβλητα φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, παιγνίδια κλπ. Τη συνεχή ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των ενδιαφερομένων μερώνΒασικές αρχές του νέου ΕΣΔΑ στο πλαίσιο της Κυκλικής Οικονομίας
Για την επίτευξη των στόχων και την εφαρμογή των μέτρων του νέου ΕΣΔΑ 2020-2030 προκρίνονται οι βασικές αρχές ιεράρχησης στη διαχείριση των αποβλήτων, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, σύμφωνα και με τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές.
⦁ Πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων,
⦁ Ενίσχυση της διαλογής στην πηγή,
⦁ Προώθηση της επαναχρησιμοποίησης,
⦁ Δημιουργία εύρυθμης αγοράς δευτερογενών υλικών,
⦁ Παραγωγή δευτερογενών καυσίμων από τα υπολείμματα των ΜΕΑ,
⦁ Ενεργειακή αξιοποίηση των εναλλακτικών δευτερογενών καυσίμων,
Για τη διασφάλιση των ανωτέρω υιοθετούνται τα ακόλουθα:
⦁ Η αρχή «Πληρώνω όσο πετάω»
⦁ Η διευρυμένη ευθύνη των παραγωγών αποβλήτων, με βάση την αρχή «Ο ρυπαίνων πληρώνει»
⦁ Η ενίσχυση της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ)
⦁ Η υπεύθυνη διαχείριση των αποβλήτων των τουριστικών ροών
⦁ Η συνεχής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση
Τις αρχές αυτές καλούνται να υιοθετήσουν οριζόντια όσοι εμπλέκονται στη διαχείριση των απορριμμάτων, ήτοι η Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, οι ΦοΔΣΑ (Φορείς Διαχείρισης Απορριμμάτων), τα Συστήματα Διαχείρισης, οι δημόσιοι φορείς και οι ιδιώτες.
Η «πράσινη φιλοσοφία» του νέου ΕΣΔΑ
Το νέο ΕΣΔΑ καλείται να διαχειριστεί το σύνολο των αποβλήτων της χώρας, το οποίο αντιστοιχεί σε 31 εκατομμύρια τόνους αποβλήτων κατά έτος. Η σύσταση των αποβλήτων της χώρας παρατίθεται στο ακόλουθο Γράφημα.
Γράφημα 2 Σύσταση των αποβλήτων της χώρας, τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος ΕΣΔΑ⦁ Το νέο ΕΣΔΑ δίνει μεγάλη σημασία στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή. Ειδικότερα προβλέπει την καθολική ξεχωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων για το σύνολο της χώρας στο τέλος του 2022, ένα χρόνο νωρίτερα από την κοινοτική οδηγία. Παράλληλα, προβλέπει ένταση των προσπαθειών για ξεχωριστή συλλογή 4 ρευμάτων προς ανακύκλωση, καθώς και προτεραιότητα στην ενίσχυση του δικτύου συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών.
⦁ Επιπροσθέτως, θέτει υψηλούς στόχους ανακύκλωσης, στο πλαίσιο των κοινοτικών υποχρεώσεων (Οδηγία 2018/851)
⦁ Στόχος του νέου ΕΣΔΑ είναι επίσης η ανάκτηση και αξιοποίηση στο μέγιστο βαθμό των Βιομηχανικών Μη Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΒΜΕΑ) από τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων. Προκρίνεται η υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας και της βιομηχανικής συμβίωσης για την αξιοποίηση των αποβλήτων αυτών ως δευτερογενών πρώτων υλών ή/και εναλλακτικών καυσίμων.
⦁ Προτείνονται δράσεις για την ορθή και ολοκληρωμένη διαχείριση των γεωργοκτηνοτροφικών αποβλήτων της χώρας, που παράγουν τη μεγαλύτερη ποσότητα των αποβλήτων (40%) και των οποίων η διαχείριση έως σήμερα -πλην μεμονωμένων εξαιρέσεων-, γίνεται με καύση στον τόπο παραγωγής τους, με αποτέλεσμα την εκπομπή σημαντικών ποσοτήτων αέριων ρύπων. Περιλαμβάνεται επιπλέον, ο σχεδιασμός για τη συλλογή και ανάκτηση βιοαποδομήσιμων αποβλήτων γεωργοκτηνοτροφικής προέλευσης και την αξιοποίηση τους στην παραγωγή δευτερογενών προϊόντων (π.χ. λίπασμα) ή/και εναλλακτικών καυσίμων.
⦁ Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ανάληψη των ευθυνών από τους παραγωγούς των αποβλήτων. Έτσι προβλέπεται ρητά η ανάληψη των ευθυνών διαχείρισης των αποβλήτων από τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης που λειτουργούν σήμερα καθώς και η δημιουργία νέων συστημάτων διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού για απόβλητα όπως έπιπλα, στρώματα, απόβλητα θερμοκηπίων, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, απόβλητα συσκευασιών φυτοφαρμάκων γεωργίας και λοιπά.
⦁ Προκρίνεται η συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) για όλους τους δημόσιους φορείς της διαχείρισης αποβλήτων. Αυτό αφορά σε όλα τα επίπεδα διαχείρισης των αποβλήτων (συλλογή, διαλογή, επεξεργασία κ.α.) εφόσον η συνεργασία αυτή επιτυγχάνει ικανοποιητικό λόγο ποιότητας-κόστους παροχής υπηρεσιών, προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος.
⦁ Περιλαμβάνεται αναλυτικό σχέδιο υλοποίησης των απαραίτητων υποδομών, για το σύνολο της χώρας, σε ότι αφορά τις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ), όπως και τις Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ).
⦁ Προβλέπεται συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάπτυξη νέων και την ενίσχυση υφιστάμενων δικτύων συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων.
⦁ Ακολουθούνται οι καλές ευρωπαϊκές πρακτικές στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, για την ενεργειακή αξιοποίηση των δευτερογενών εναλλακτικών καυσίμων και την παραγωγή ενέργειας, συμβάλλοντας στη μείωση της ταφής των αποβλήτων.
⦁ Λαμβάνεται υπόψη η επίπτωση του τουρισμού στην παραγωγή και διαχείριση αποβλήτων.
Παρουσίαση με τα βασικά στοιχεία του νέου ΕΣΔΑ 2020-2030 εδώ.
Σημείωση
Η σύνταξη Σχεδίων Διαχείρισης αποτελεί υποχρέωση των κρατών μελών της ΕΕ και απορρέει από το άρθρο 28 της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ για τα απόβλητα. Το ΕΣΔΑ αφορά περίοδο δέκα (10) ετών και αξιολογείται κάθε πέντε (5) χρόνια και εφόσον απαιτείται αναθεωρείται, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον πρόσφατα ψηφισμένο Νόμο 4685/2020.
Σήμερα, η χώρα πορεύεται με το ισχύον ΕΣΔΑ, το οποίο εγκρίθηκε με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, στις 15/12/2015 και αφορά στην περίοδο 2015 έως 2020.
Με τον περιβαλλοντικό νόμο 4685/2020, προβλέπεται η διαδικασία σύνταξης του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων. Σύμφωνα με αυτό, το ΕΣΔΑ εγκρίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αφού έχει προηγηθεί σχετική διαδικασία διαβούλευσης σύμφωνα και με τις σχετικές ευρωπαϊκές κατευθύνσεις.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- «Συναγερμός» στα σούπερ μάρκετ από την αύξηση των κρουσμάτων – Μπαράζ ελέγχων και συζητήσεις με προμηθευτές για επάρκεια αγαθών
- Αν προλάβετε μέχρι το 2023, έχει καλώς...
- Τοπικό locdown 10 ημερών στο νησί Πόρος αποφάσισαν Τσιόρδας και Χαρδαλιάς – Πλήγμα στον τουρισμό του 15Αύγουστου
- Το "εφιαλτικό" δίλημμα της ΕΕ: Με τον Λουκασένκο ενάντια στον Πούτιν ή με τον Πούτιν κατά του Λουκασένκο;
- Europa League: Άδικος αποκλεισμός για τον Ολυμπιακό
- Πώς βλέπουν τα γερμανικά ΜΜΕ την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία για την ΑΟΖ - Αντίδραση στη συνεργασία Τουρκίας - Λιβύης
- Το διπλό μέτωπο του Μυλωνά, το αμόρε των CEOs με τον Ηρακλή και η ώρα ευθύνης για την Βασιλική
- Τραγωδία στον Λίβανο: Συνελήφθησαν 16 ύποπτοι για τη φονική έκρηξη
- Σε θετικό έδαφος η Wall Street-Αισιοδοξία για την οικονομία
- Σε διαβούλευση το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων - Τι προβλέπει
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Green agenda
- Σε διαβούλευση το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων - Τι προβλέπει
- Κακοκαιρία «Θάλεια» - Βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις (χάρτες)
- Πιο δυνατά και πιο συχνά τα μελτέμια του Αιγαίου
- Σε e-διαβούλευση το χωροταξικό - πολεοδομικό νομοσχέδιο
- «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Οι δέκα αλλαγές που ξεκλειδώνουν επιδοτήσεις έως 42.500 ευρώ
- Κλείνουν και οι 14 ανεξέλεγκτες χωματερές έως το 2022 σε Κυκλάδες - Δωδεκάνησα
- Χατζηδάκης - Ταγαράς: Οι τέσσερις μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις των επόμενων μηνών
- Κομισιόν: Διαβούλευση για τις Οδηγίες που αφορούν ΑΠΕ και ενεργειακή απόδοση
- Τελευταία Νέα Green agenda
- Σε διαβούλευση το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων - Τι προβλέπει
- Κακοκαιρία «Θάλεια» - Βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις (χάρτες)
- Χατζηδάκης - Ταγαράς: Οι τέσσερις μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις των επόμενων μηνών
- «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Οι δέκα αλλαγές που ξεκλειδώνουν επιδοτήσεις έως 42.500 ευρώ
- Πιο δυνατά και πιο συχνά τα μελτέμια του Αιγαίου
- Κομισιόν: Διαβούλευση για τις Οδηγίες που αφορούν ΑΠΕ και ενεργειακή απόδοση
- Σε e-διαβούλευση το χωροταξικό - πολεοδομικό νομοσχέδιο
- Κλείνουν και οι 14 ανεξέλεγκτες χωματερές έως το 2022 σε Κυκλάδες - Δωδεκάνησα
- Αλόννησος: Έσωσαν δελφίνι που παρουσίαζε δυσκολία στην κολύμβηση και την αναπνοή (φωτο)
- Οδηγός για το «Εξοικονομώ - Αυτονομώ»: Επιδότηση έως 85% - Ποιες εργασίες καλύπτονται (πίνακας)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Folli Follie: Στον Άγιο Στέφανο με απόφαση δικαστηρίου τα πολυτελή αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν οι Κουτσολιούτσοι
- ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Σε λειτουργία στις 17 Αυγούστου η ηλεκτρονική πλατφόρμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών υγείας
- ΠΟΥ: Η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει εάν το εμβόλιο δοθεί ως δημόσιο αγαθό σε όλους (αν δεν δοθεί;)
- Δασμούς 10% στο αλουμίνιο από τον Καναδά ανακοίνωσε ο Τράμπ
- Ο Τραμπ στηρίζει την ενίσχυση των αεροπορικών
- Διαχείριση βιοαποβλήτων σε 66 δήμους της Αττικής
- Μπέλα Χαντίντ: Για τον ρατσισμό στη μόδα
- Έκθεση Πισσαρίδη: Οι τρεις πηγές αύξησης των εσόδων για τις τράπεζες
- «Συναγερμός» στα σούπερ μάρκετ από την αύξηση των κρουσμάτων – Μπαράζ ελέγχων και συζητήσεις με προμηθευτές για επάρκεια αγαθών
- Το "εφιαλτικό" δίλημμα της ΕΕ: Με τον Λουκασένκο ενάντια στον Πούτιν ή με τον Πούτιν κατά του Λουκασένκο;