Στην Ηλεία υπογράφεται η πέμπτη ΣΔΙΤ διαχείρισης αποβλήτων

Η πέμπτη Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για τη διαχείριση απορριμμάτων, αυτή τη φορά του νομού Ηλείας, αναμένεται να υπογραφεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς εκκρεμεί πλέον μόνο η έγκρισή της από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ηδη, μέσω των πρώτων τεσσάρων ΣΔΙΤ, στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Πελοποννήσου και του νομού Σερρών, βρίσκονται σε εξέλιξη επενδύσεις που ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ.

Με την υπογραφή και της σύμβασης για το ΣΔΙΤ

του νομού Ηλείας, που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια οξύτατο πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων, οι συμπράξεις θα γίνουν πέντε με τις συνολικές επενδύσεις να φτάνουν τα 350 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Euro2day.gr, η σύμβαση για το νομό Ηλείας θα υπογραφεί από την κοινοπραξία Μεσόγειος – ΑΑΓΗΣ – J&P ΑΒΑΞ που είχε επικρατήσει, το 2014, στον σχετικό διαγωνισμό, και είναι ύψους 39 εκατ. ευρώ. Η μονάδα θα είναι δυναμικότητας 80.000 τόνων ετησίως και θα λειτουργήσει εντός διετίας με περίοδο εκμετάλλευσης τα 27 χρόνια.

Μάλιστα θα χρειαστεί κατά τη λειτουργία της να επεξεργαστεί και περίπου 20.000 τόνους δεματοποιημένα απορρίμματα που βρίσκονται σήμερα στην περιοχή Κονιδέικα της Ηλείας και την έχουν μετατρέψει σε υγειονομική βόμβα.

Την ίδια στιγμή που υλοποιούνται ή βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης σημαντικές επενδύσεις σε αρκετές περιοχές της χώρας, οι διαγωνισμοί για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων ως δημόσια έργα βρίσκονται κυριολεκτικά στο μηδέν.

Μέχρι στιγμής έχει προκηρυχθεί μόνο ένας διαγωνισμός, για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων της Αλεξανδρούπολης ενώ πέρυσι το καλοκαίρι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος είχε ανακοινώσει πως προωθούνται μέσω ΕΣΠΑ έργα ύψους άνω του ενός δισ. ευρώ.

Στην Αλεξανδρούπολη ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη με δύο υποψηφίους ενώ στους διαγωνισμούς για τα ΣΔΙΤ απορριμμάτων εμφανίζονταν τέσσερις – πέντε διεκδικητές επισημαίνουν στην κατασκευαστική αγορά.

Τον τελευταίο χρόνο ελάχιστα έχουν γίνει ώστε να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί και στην αγορά υποστηρίζουν πως παρά τις καθυστερήσεις συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη βάζουν τρικλοποδιές στην προώθηση των έργων με ΣΔΙΤ, αν και υπάρχουν αιτήματα από τοπικές αρχές. Δύο τέτοια παραδείγματα είναι η μεγάλη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία και η αντίστοιχη μονάδα της Ρόδου.

Στην Κεντρική Μακεδονία προωθείται η κατασκευή μονάδας δυναμικότητας 300.000 τόνων ετησίας, με το υπουργείο Περιβάλλοντος να σχεδιάζει ένα μεγάλο δημόσιο έργο, παρά τον αρχικό σχεδιασμό του τοπικού φορέα διαχείρισης (ΦΟΣΔΑ). Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος για την επιβολή νέων κοινοτικών προστίμων (ήδη η Ελλάδα πληρώνει πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές) κυλάει αντίστροφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα