Συνήθεις ύποπτοι οι ρυπαντές του Λουδία και της Τάφρου 66

του Νίκου Αβουκάτου

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά οκτώ εποχικές επιχειρήσεις μεταποίησης αγροτικών προϊόντων της Πέλλας απορρίπτουν -όχι για πρώτη φορά!- ανεπεξέργαστα υγρά απόβλητα σε κανάλια απορροής του ποταμού Λουδία, αλλά και της πολύπαθης Τάφρου 66, όπως προέκυψε από τους ελέγχους που διενήργησαν το 2017 οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας.

Πρόκειται για ένα γνώριμο, δυστυχώς, περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στην ευρύτερη περιοχή: ανεπεξέργαστα αγροτικά και βιομηχανικά λύματα καταλήγουν κάθε χρόνο σε υδατικούς πόρους της,

σε μια επαναλαμβανόμενα θλιβερή εικόνα που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους, αφού η έντονη δυσοσμία που αναδύεται στα κανάλια κάνει αφόρητη τη ζωή τους κατά τους θερινούς μήνες.

Οι επιχειρήσεις μεταποίησης και δη οι κονσερβοποιίες μπορεί να διαθέτουν, στο σύνολο τους, βιολογικούς καθαρισμούς, αλλά τίθενται δύο σημαντικά ερωτήματα: πόσοι εξ αυτών βρίσκονται σε κατασκευαστική επάρκεια, ώστε να γίνεται ορθή διαχείριση του οργανικού φορτίου σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα, και πόσο η κάθε μία από αυτές τις επιχειρήσεις τούς λειτουργεί;

Κατά την περυσινή χρονιά, λοιπόν, οκτώ επιχειρήσεις μεταποίησης αγροτικών προϊόντων εντοπίστηκαν για παράβαση των επιτρεπόμενων ορίων. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των ελέγχων διαπιστώθηκε να εξέρχονται από τον αγωγό του βιολογικού καθαρισμού ανεπεξέργαστα υγρά απόβλητα με αποτέλεσμα να καταλήγουν σε κανάλια απορροής του Λουδία και της Τάφρου 66.

Το 2017, η αρμόδια υπηρεσία διενήργησε 54 ελέγχους σε βιομηχανίες, από τις οποίες οι 18 ήταν σε εποχικές επιχειρήσεις μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, Με βάση τα αποτελέσματα των δειγμάτων εντοπίστηκαν οι οκτώ παραβάτες, στους οποίους επιβλήθηκαν ήδη τα διοικητικά πρόστιμα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Τα πρόστιμα κυμαίνονται από 3.500 έως 30.000 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της παράβασης.

Βέβαια, για την επιβολή των προστίμων αυτών χρειάστηκε να περάσει ένας περίπου χρόνος μετά τη διενέργεια των ελέγχων, τη στιγμή που, όπως πληροφορείται η Greenagenda.gr, οι παραβάτες είναι οι... συνήθεις ύποπτοι: παραμένουν οι ίδιοι.

Η σύνθεση των αποβλήτων και ο αντίκτυπος

Τα απόβλητα που απορρίπτονται στα κανάλια, εξαιτίας της φύσης της συγκεκριμένης παραγωγικής διαδικασίας, έχουν υψηλό οργανικό φορτίο, όπως σάκχαρα, πηκτίνες και υπολείμματα φρούτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στους αποδέκτες παρατηρείται υψηλή περιεκτικότητα καυστικού καλίου, η γνωστή ποτάσα.

Να σημειωθεί ότι κατά τους περσινούς ελέγχους δεν διαπιστώθηκε ύπαρξη τοξικών και χημικών ενώσεων στα απόβλητα. Το οργανικό φορτίο κάτω από ειδικές συνθήκες -όχι πάντα- μειώνει τη συγκέντρωση του διαλυμένου οξυγόνου στο νερό, δηλαδή του φαινομένου του ευτροφισμού, καθιστώντας δύσκολη σε ορισμένες περιπτώσεις τη ζωή των οργανισμών.

Όπως κάθε χρόνο, η αρμόδια υπηρεσία ξεκίνησε και φέτος τη λήψη των δειγμάτων δύο μήνες πριν τεθούν σε λειτουργία οι επιχειρήσεις για την κατάσταση της ποιότητας των υδάτων σε κάποιους αποδέκτες, αλλά και τους βιολογικούς καθαρισμός. Τα πρώτα αποτέλεσμα για φέτος αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες.

Καταγγελία για νυχτερινή αποβολή

Όπως, όμως, καταγγέλλει αναγνώστης της Greenagenda.gr, στην ευρύτερη περιοχή των Γιαννιτσών λειτουργούν δύο μονάδες μεταποίησης με υποτυπώδη επεξεργασία βιολογικού καθαρισμού. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι η λειτουργία των μονάδων το τελευταίο διάστημα γίνεται κατά τις νυχτερινές ώρες, επιβαρύνοντας με ανεπεξέργαστο οργανικό φορτίο τον Λουδία.

Ερωτηθείσα για τη συγκεκριμένη καταγγελία η Διεύθυνση Ανάπτυξη και Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας για τη συγκεκριμένη καταγγελία, απάντησε ότι όλες οι μονάδες τις περιοχής διαθέτουν βιολογικούς καθαρισμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα