Σύρος: Πόσο μειώθηκε η ρύπανση από πλαστικές σακούλες σε ακτές και βυθό

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Συρόμενη υποβρύχια κάμερα και ηχοβολιστικές μέθοδοι για την αποτύπωση του πυθμένα, χρήση αυτόνομου επιφανειακού σκάφους για την αποτύπωση των βενθικών (στον βύθο) απορριμμάτων και αξιοποίηση drone για την καταγραφή των ακτών.

Αυτά τα «εξωτικά» μέσα δεν αποτελούν μέρος ενός σεναρίου επιστημονικής φαντασίας, αλλά χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE DEBAG, το οποίο καταπολεμά μία από τις σύγχρονες περιβαλλοντικές «μάστιγες», την πλαστική σακούλα μίας χρήσης και την ανεξέλεγκτη απόθεσή

της στο περιβάλλον.

Παρόλο που στη συνείδηση πολλών πολιτών-καταναλωτών η υπόθεση πλαστική σακούλα «αποκαλύφθηκε» μόλις από τις αρχές του έτους, όταν και επιβλήθηκε το σχετικό τέλος, εντούτοις υπάρχουν περιοχές της χώρας, που εδώ και χρόνια ακολουθούν μία συνεπής πολιτική ενάντια στη χρήση του πλαστικού και δη της σακούλας.

Το LIFE DEBAG υλοποιείται με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με συντονιστή εταίρο το Πανεπιστήμιο Πατρών και εταίρο τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης. Αποσκοπεί στη μείωση της πλαστικής σακούλας στο φυσικό και θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σημαντικές δράσεις και παρεμβάσεις, στο πλαίσιο της ολιστικής προσέγγισης του προβλήματος όπως, ενδεικτικά, επισκέψεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε σχολεία της Σύρου, επαναλαμβανόμενα fora διαβούλευσης με εμπλεκόμενους φορείς, κατάθεση προτάσεων για διαμόρφωση του σχετικού νομικού πλαισίου, δικτύωση με αντίστοιχες πρωτοβουλίες κλπ.

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, καθώς μέσα σε μια τριετία, η μείωση της πλαστικής σακούλας στις παράκτιες περιοχές της Σύρου άγγιξε το 70% και στο υποθαλάσσιο περιβάλλον το 30%.

Σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος, πραγματοποιείται συστηματική παρακολούθηση της ρύπανσης από απορρίμματα της παράκτιας ζώνης της Σύρου με παραδοσιακά μέσα (καταγραφή και συλλογή απορριμμάτων), αλλά και με νέες τεχνολογίες και υπερσύγχρονα μέσα, όπως αυτά που προαναφέρθηκαν στην αρχή.

Η Σύρος αποτέλεσε σταθμό για την αλλαγή του εθνικού νομοθετικού πλαισίου, που διέπει την περιβαλλοντική πολιτική (για το θέμα της σακούλας μεταξύ άλλων) και ισχύει από 01/01/2018.

Ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης προωθεί και μία σειρά από άλλες «πράσινες» πρωτοβουλίες, όπως η αναβάθμιση της λειτουργίας του τοπικού ΧΥΤΑ με την προμήθεια Σταθμού Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών και Τεμαχιστή, η σχεδιαζόμενη νέα Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, ένα νέο «κύτταρο» στον ΧΥΤΥ κα.

Keywords
Τυχαία Θέματα