Τεχνολογική καινοτομία του ΑΠΘ για ενέργεια από υπολείμματα οινοποιείων και όχι μόνο

του Νίκου Αβουκάτου

Μία καινοτόμο τεχνολογική λύση για την αξιοποίηση, σε τοπική κλίμακα, μη επεξεργασμένης υπολειμματικής βιομάζας για ενεργειακούς σκοπούς, ανέπτυξε το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Η έρευνα δεκαετούς διάρκειας έγινε στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής (ΕΕΘ) του Ιδρύματος.

Αρχικά, η συγκεκριμένη λύση

θα απευθυνθεί σε οινοποιεία της Μεσογείου. Σε επόμενο στάδιο η τεχνολογία θα προορίζεται και για την ικανοποίηση άλλων αγορών όπως ζυθοποιεία, ελαιοτριβεία, βιομηχανίες επεξεργασίας ρυζιού, καφέ, ορνιθοτροφεία, βιολογικοί καθαρισμοί και λοιπά. Τα πρώτα δεδομένα έδειξαν ότι μονάδες των 20 kWel μπορούν να οδηγήσουν σε πολύ σημαντικές μειώσεις, τόσο στο κόστος ενέργειας όσο και στο κόστος διαχείρισης των υπολειμμάτων, αλλά και περιόδους αποπληρωμής της επένδυσης χαμηλότερες των 3-4 ετών.

Από το 2012, το εργαστήριο έχει υλοποιήσει την ανάπτυξη πρωτότυπης μονάδας ηλεκτρικής ισχύος 5 kW (+12kW θερμότητας) στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος LIFE08/ENV/GR/000576 SMARt-CHP (SMARt-CHP).

Η πρωτότυπη μονάδα έχει τη δυνατότητα αξιοποίησης μη επεξεργασμένης υπολειμματικής βιομάζας συνδυάζοντας την τεχνολογία αεριοποίησης ρευστοποιημένης κλίνης με σύστημα συμπαραγωγής κατάλληλα τροποποιημένου ώστε να αξιοποιεί το παραγόμενο αέριο, ενώ για τον καθαρισμό του παραγόμενου αερίου εφαρμόσθηκε αντιρρυπαντική τεχνολογία οχημάτων που μελετήθηκε τα προηγούμενα χρόνια στο ΕΕΘ, εργαστήριο με παγκόσμιο κύρος πάνω στο συγκεκριμένο ερευνητικό πεδίο.

Η πρωτότυπη μονάδα λειτούργησε για περισσότερες από 3.000 ώρες, αξιοποιώντας υπολείμματα (κουκούτσια, τσόφλια κ.ο.κ.) από σταφύλι, ελιά, ροδάκινο, αμύγδαλο, κτλπ, ενώ το ερευνητικό έργο βραβεύθηκε ως ένα από τα καλύτερα έργα LIFE, λαμβάνοντας το «2013 Best LIFE Environment Projects Award».

BIO2CHP: Spin-off εταιρεία για εφαρμογή της καινοτομίας

Οι σύγχρονες βιομηχανίες του αγροδιατροφικού τομέα καταναλώνουν υψηλές ποσότητες ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα παράγουν μεγάλες ποσότητες οργανικών υπολειμμάτων, τα οποία σήμερα διαχειρίζονται ως απόβλητα. Οι διαθέσιμες τεχνολογίες ενεργειακής αξιοποίησης οργανικών υπολειμμάτων είναι είτε οικονομικά βιώσιμες μόνο σε εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας, άρα μη κατάλληλες για τις ανάγκες μεμονωμένων βιομηχανιών, είτε απαιτούν υψηλά επίπεδα προ-επεξεργασίας του καυσίμου, αυξάνοντας έτσι δραματικά τα λειτουργικά κόστη οποιασδήποτε λύσης.

Με στόχο την εφαρμογή της τεχνολογίας η ομάδα επιστημόνων (Δημήτρης Μερτζής, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός ΑΠΘ, Στέφανος Τσιακμάκης, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός ΑΠΘ, Καθ. Ζήσης Σαμαράς, Τμ. Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ) προχώρησε στην ίδρυση της BIO2CHP, εταιρείας spin-off του ΑΠΘ.

Η BIO2CHP στοχεύει στην ανάπτυξη και εμπορική αξιοποίηση μονάδων παραγωγής ενέργειας, οι οποίες χρησιμοποιούν μη προεπεξεργασμένη υπολειμματική βιομάζα για τη συνδυασμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, σε μικρή κλίμακα και τοπικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα