Τέσσερις νέες θαλάσσιες περιοχές στο δίκτυο Natura

«Αναμφισβήτητα θετική εξέλιξη» χαρακτηρίζει η περιβαλλοντική οργάνωση ΑΡΧΕΛΩΝ την απόφαση επέκτασης του δικτύου των προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας, στην προσπάθεια προστασίας όχι μόνο των θαλασσίων χελωνών αλλά συνολικά του φυσικού μας πλούτου». Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Σύλλογο, η χώρα μας κάνει ένα σημαντικό βήμα στην εκπλήρωση των Ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων.

Συγκεκριμένα, εξηγεί ο ΑΡΧΕΛΩΝ, σε ό,τι αφορά την προστασία των θαλασσίων χελωνών, δημιουργήθηκαν 4 νέες θαλάσσιες περιοχές (Θρακικό πέλαγος, Κεφαλονιά,

Κορινθιακός κόλπος και Νότια Μεσσηνία), οι οποίες καλύπτουν σημαντικά πεδία τροφής, διαχείμασης ή ζευγαρώματος στη θάλασσα αλλά και παραλίες ωοτοκίας στη στεριά για την Caretta caretta (π.χ. παραλία Ζάγκα – Μεμί της Κορώνης). Επίσης έγινε επέκταση 5 υφιστάμενων περιοχών Natura 2000 (Αμβρακικός κόλπος, Νήσοι Παξοί και Αντίπαξοι, Εκβολές Ευρώτα, Χανιά) στον θαλάσσιο και χερσαίο χώρο, όπου ομοίως εντοπίζεται αυξημένη παρουσία θαλασσίων χελωνών.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ εκτιμά πως με τις συγκεκριένες αλλαγές «η συντριπτική πλειοψηφία των μεγαλύτερων παραλιών ωοτοκίας της Καρέττα στην χώρα μας, είναι πλέον ενταγμένες στο δίκτυο Natura 2000, ενώ για πρώτη φορά καθιερώνεται πλαίσιο προστασίας σε σημαντικές θαλάσσιες περιοχές! Η προστασία στη θάλασσα είναι εξαιρετικής σημασίας, καθώς οι θαλάσσιες χελώνες περνούν το 99,9% του κύκλου ζωής τους μέσα στο νερό».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου:

«Το Ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura 2000 είναι ένα δίκτυο ζωνών προστασίας της φύσης που εκτείνεται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και έχει ως στόχο να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη διατήρησή των πιο πολύτιμων και των πλέον απειλούμενων ειδών και ενδιαιτημάτων της.

Με πρόσφατη Απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επεκτείνεται σημαντικά το οικολογικό δίκτυο Natura 2000 της χώρας μας, προσφέροντας έτσι επιπρόσθετη προστασία στις θαλάσσιες χελώνες. Σύμφωνα με την απόφαση, προβλέπεται η επέκταση 63 υφιστάμενων περιοχών και η δημιουργία 32 νέων.

Ειδικά για τις θάλασσές μας τα νέα είναι πολύ θετικά, καθώς από τις 63 επεκτάσεις οι 24 αφορούν σε θαλάσσιες ζώνες με ειδικό καθεστώς προστασίας, όπως και οι 9 από τις 32 νέες περιοχές. Συνολικά πλέον προστατεύεται πάνω από το 20% των ελληνικών θαλασσών.

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά την προστασία των θαλασσίων χελωνών, δημιουργήθηκαν 4 νέες θαλάσσιες περιοχές (Θρακικό πέλαγος, Κεφαλονιά, Κορινθιακός κόλπος και Νότια Μεσσηνία), οι οποίες καλύπτουν σημαντικά πεδία τροφής, διαχείμασης ή ζευγαρώματος στη θάλασσα αλλά και παραλίες ωοτοκίας στη στεριά για την Caretta caretta (π.χ. παραλία Ζάγκα – Μεμί της Κορώνης). Επίσης έγινε επέκταση 5 υφιστάμενων περιοχών Natura 2000 (Αμβρακικός κόλπος, Νήσοι Παξοί και Αντίπαξοι, Εκβολές Ευρώτα, Χανιά) στον θαλάσσιο και χερσαίο χώρο, όπου ομοίως εντοπίζεται αυξημένη παρουσία θαλασσίων χελωνών.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα επιστημονικά δεδομένα για την αξιολόγηση και ένταξη ή επέκταση των προαναφερόμενων περιοχών συλλέχθηκαν χάρη στις μακροχρόνιες έρευνες του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ και τη συμβολή εκατοντάδων εθελοντών.

Με τις προαναφερόμενες αλλαγές εκτιμάται πως η συντριπτική πλειοψηφία των μεγαλύτερων παραλιών ωοτοκίας της Καρέττα στην χώρα μας, είναι πλέον ενταγμένες στο δίκτυο Natura 2000, ενώ για πρώτη φορά καθιερώνεται πλαίσιο προστασίας σε σημαντικές θαλάσσιες περιοχές! Η προστασία στη θάλασσα είναι εξαιρετικής σημασίας, καθώς οι θαλάσσιες χελώνες περνούν το 99,9% του κύκλου ζωής τους μέσα στο νερό.

Αναμφισβήτητα η επέκταση του δικτύου των προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη στην προσπάθεια προστασίας όχι μόνο των θαλασσίων χελωνών αλλά συνολικά του φυσικού μας πλούτου, ενώ η χώρα μας κάνει ένα σημαντικό βήμα στην εκπλήρωση των Ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων. Ας ελπίσουμε ότι με την προώθηση του συστήματος διοίκησης και διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών η προστασία θα είναι ουσιαστική και "δεν θα μείνει στα χαρτιά"».

Keywords
Τυχαία Θέματα