Θεσσαλονίκη: Απομακρύνθηκαν 5.000 τόνοι ογκωδών αντικειμένων από ανεξέλεγκτες χωματερές

Πέντε χιλιάδες τόνοι ογκωδών αντικειμένων απομακρύνθηκαν το περασμένο χρονικό διάστημα από χώρους ανεξέλεγκτης απόθεσης αποβλήτων με ευθύνη της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κι έπειτα από διαδικασίες που διενήργησε το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που

ενέκρινε τον απολογιστικό πίνακα εργασιών, επισήμανε ότι τα απορρίμματα που απομακρύνθηκαν εγκυμονούσαν κινδύνους για την πρόκληση πυρκαγιάς, όπως είχε, άλλωστε, γνωστοποιήσει και η πυροσβεστική υπηρεσία, ενώ θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα και σε περίπτωση πλημμυρών, λόγω της ενδεχόμενης παράσυρσής τους από ορμητικά νερά.

Απαντώντας στις αντιδράσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια σχετικά με την αρμοδιότητα της μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης να προχωρήσει σε αυτούς τους καθαρισμούς, η κα. Πατουλίδου, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, διευκρίνισε ότι η πρόληψη ανήκει στις αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας εφόσον μάλιστα υπάρχει και σχετική υπόδειξη από την πυροσβεστική υπηρεσία. Ανέφερε ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε μία εβδομάδα προτού λήξει η αντιπυρική περίοδος, στα τέλη Οκτωβρίου και επανέλαβε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης κινητοποιήθηκε άμεσα για την απομάκρυνση των ογκωδών αντικειμένων που βρίσκονταν εντός των ορίων του.

Επ΄ αυτού, ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, επανέλαβε ότι ο ρόλος της πολιτικής προστασίας είναι η πρόληψη και η καταστολή και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ενδεικτικό του επείγοντα χαρακτήρα των καθαρισμών ήταν το γεγονός ότι 49 πυρκαγιές προκλήθηκαν στα ίδια σημεία.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η διαδικασία έγινε παρουσία των δημάρχων κάθε περιοχής οι οποίοι πλέον αναλαμβάνουν να δρομολογήσουν την απομάκρυνση των 25.000 τόνων ογκωδών απορριμμάτων που απομένουν, καθώς οι 5.000 τόνοι που απομακρύνθηκαν ήταν οι πιο επικίνδυνες ποσότητες για την εκδήλωση αστικής, χορτολιβαδικής και δασικής πυρκαγιάς. «Οι δήμοι είναι ενήμεροι, είναι γνώστες της κατάστασης και εμείς παρακολουθούμε τα πράγματα και συνεργαζόμαστε μαζί τους. Η συνεργασία αυτή δεν γίνεται προφορικά, αλλά γραπτώς» πρόσθεσε η αντιπεριφερειάρχης.

Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος από τη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» επισήμανε ότι δεν υπήρχε σχετική αρμοδιότητα της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και ζήτησε να επιβληθούν πρόστιμα από τη Μητροπολιτική Ενότητα στους δήμους που δεν θα προχωρήσουν στην απομάκρυνση των υπολοίπων ποσοτήτων απορριμμάτων. «Ο καθένας πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του» τόνισε ο Δημήτρης Μούρνος από την παράταξη «Συμμετέχω» και συμφώνησε ως προς την αρμοδιότητα των δήμων να προχωρήσουν πλέον στην ολοκλήρωση των καθαρισμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα