Τι θα συμβεί αν τυλιχθεί η Χαλκιδική στις φλόγες; Σχέδια και αυθαίρετα

Τι θα συνέβαινε σε ένα από τα τουριστικά θέρετρα της Χαλκιδικής εάν συνέβαινε μια -απευκταία- πυρκαγιά ανάλογη της Ανατολικής Αττικής; Το ερώτημα πλανάται, ειδικά για την Χαλκιδική, που φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες και σε μεγάλο μέρος της είναι κατάφυτη, με πολλές δασικές εκτάσεις και με οικισμούς που προέκυψαν από την ανέγερση αυθαιρέτων, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν καν πολεοδομικό σχέδιο.

Δηλαδή δεν έχουν τις υποδομές για να προστατευτούν οι επισκέπτες ή οι κάτοικοί

τους από οποιαδήποτε φυσική καταστροφή. Προφανώς και ο νομός Χαλκιδικής χαίρει σημαντικής προσοχής και προστασίας από την Πυροσβεστική. Προφανώς επίσης δεν υπάρχει ικανή δύναμη να αποτρέψει την πυρκαγιά κάθε μεγέθους, κάτι που έχει αποδειχτεί πολλάκις στο παρελθόν. Άλλωστε, οι δυνατότητες σε κάθε περίπτωση είναι και θα παραμείνουν πεπερασμένες και οι φυσικές καταστροφές αντιμετωπίζονται ως ένα σημείο...

Η Χαλκιδική έχει υποφέρει από μεγάλες πυρκαγιές. Τον Αύγουστο του 2006 για τρεις μέρες (21-23) η Κασσάνδρα είχε υποφέρει από μια τέτοια πυρκαγιά, η οποία άφησε πίσω της ένα νεκρό και που κατέκαψε τεράστιες εκτάσεις πευκοδάσους (περισσότερα από 50.000 στρέμματα), περνώντας μέσα από τους παραθεριστικούς και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του Πολύχρονου, της Χανιώτης, του Πευκοχωρίου, της Νέας Σκιώνης και της Κρυοπηγής κάνοντας στάχτη και περιουσίες.

Σήμερα, όλοι οι δήμοι της Χαλκιδικής έχουν σχέδιο εκκένωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς. Είναι εφαρμόσιμο; Προφανώς μόνο η πράξη μπορεί να το δείξει.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στη Voria.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα