Το «Αρχιπέλαγος» στη Συνάντηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για την Ιχθυοκαλλιέργεια στην Ευρώπη
Την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε στο Παρίσι συνάντηση εργασίας του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου της Ε.Ε. για την Ιχθυοκαλλιέργεια στην Ευρώπη, με κύριο θέμα την Προώθηση της Αειφόρου Ιχθυοκαλλιέργειας. Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» δεδομένης της εξειδίκευσής του στην έρευνα των επιπτώσεων των υπερεντατικών πρακτικών ιχθυοκαλλιέργειας, έχει οριστεί μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, αποτελώντας τον μοναδικό ελληνικό περιβαλλοντικό φορέα που συμμετέχει σε αυτό.
Προστατευόμενα Λιβάδια Ποσειδωνίας. Ένα παραγωγικό, υγιές λιβάδι (αριστερά) Ένα υποβαθμισμένο από παρακείμενη ιχθυοκαλλιέργεια (δεξιά)
Η ιχθυοκαλλιέργεια ως πρακτική έχει τις ρίζες της στα αρχαία χρόνια, όμως με τον τρόπο που υλοποιείται στην Ελλάδα κατά τις τελευταίες δεκαετίες - ακολουθώντας πρότυπα διαχείρισης οικονομολόγων και όχι τα πρότυπα των ιχθυοτρόφων - έχει καταλήξει να αποτελεί άλλη μία προβληματική βιομηχανική πρακτική στην Ελλάδα. Ενδεικτικό είναι ότι αν και πολλοί αποκαλούν την ιχθυοκαλλιέργεια "βαριά βιομηχανία της Ελλάδας", οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου έχουν χρέη στις τράπεζες που προσεγγίζουν το 1 δις ευρώ και βρίσκονται πλέον υπό τραπεζική διαχείριση, έχοντας λάβει τα προηγούμενα χρόνια δεκάδες εκατομμύρια επιδοτήσεων από πόρους της Ε.Ε.
Ευτυχώς όμως υπάρχουν και στην Ελλάδα οι λίγες λαμπρές εξαιρέσεις μικρότερων εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας που ακολουθούν ορθές πρακτικές, παράγουν ποιοτικά προϊόντα και διατηρούν πολυάριθμες θέσεις εργασίας σε περιοχές όπου οι εναλλακτικές απασχόλησης είναι περιορισμένες. Δέχονται όμως τον αθέμιτο ανταγωνισμό από εταιρείες των οποίων επενδυτικές πρακτικές βασίζονται στη συσσώρευση χρεών που έπειτα μετακυλύουν στις τράπεζες ή το δημόσιο, ενώ συχνά πωλούν τα προϊόντα τους σε τιμές κάτω του κόστους, με αποτέλεσμα να ακυρώνουν κάθε βιώσιμη επένδυση και προσπάθεια.
«Οι επιπτώσεις αυτών των υπερεντατικών πρακτικών ιχθυοκαλλιέργειας είναι πολυεπίπεδες περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά. Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, έχοντας ως προτεραιότητα την προστασία των θαλασσών, μέσα από τη συμμετοχή του στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο της Ε.Ε. για την Ιχθυοκαλλιέργεια στην Ευρώπη, στοχεύει με γνώμονα τον ρεαλισμό και την ισορροπία, να προωθεί μορφές ανάπτυξης της ιχθυοκαλλιέργειας που δεν θα προκαλούν αυτό το μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα το οποίο σήμερα, σε πολλές περιοχές, υποβαθμίζει τις θάλασσές μας», καταλήγει η ανακοίνωση του Ινστιτούτου.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- ΠΑΟΚ: Χάνει το ματς με τον Ολυμπιακό στα χαρτιά με 3-0 – Χωρίς φιλάθλους με την ΑΕΚ
- Αιματηρό επεισόδιο στη δυτική Θεσσαλονίκη με δύο σοβαρά τραυματίες
- Αλλάζουν ρότα στο Ανατολικό Αιγαίο τα τουρκικά σκάφη αναψυχής
- Αυτές είναι οι ποινές που αντιμετωπίζουν οι δυο Έλληνες από τα τουρκικά δικαστήρια
- ΑΒ Βασιλόπουλος: Από του "πουλιού το γάλα" σε μπακάλικο της γειτονιάς
- Γιαννακόπουλος: Μετάνιωσα με τον Σπανούλη
- ExxonMobil: Κανονικά οι εργασίες στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ
- Ποτάμι: Η ΕΡΤ να δώσει εξηγήσεις
- Κατέρρευσαν οι εισπράξεις φόρων από τις «λίστες της ντροπής»
- Τι φέρνει το ψηφιακό μέλλον στην κινητή τηλεφωνία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Green agenda
- Ημερίδα για την αποκατάσταση εξαντλημένων λιγνιτωρυχείων στη Δυτική Μακεδονία
- Το «Αρχιπέλαγος» στη Συνάντηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για την Ιχθυοκαλλιέργεια στην Ευρώπη
- Δασικοί χάρτες: Στα 20 ευρώ το παράβολο για τις ενστάσεις
- Διήμερη επίσκεψη του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς σε Θεσσαλονίκη και Βέροια (φωτο)
- Κυκλική Οικονομία: Η ΕΕ προχωρά στη σταδιακή μείωση πλαστικών και χημικών (vid)
- Πρωτοποριακό: Μαθητές στη Θεσσαλονίκη ανακυκλώνουν και κερδίζουν χρήματα για τα σχολεία τους (vid)