Το μέλλον των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών ίσως να μην είναι και τόσο αβέβαιο

του Βασίλη Κουρούτου*

Η κήρυξη πρόωρων εκλογών ανέδειξε για άλλη μια φορά τα προβλήματα δεκαετιών που δυσκολεύουν την ομαλή λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών στη χώρας μας. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, θεσμοθετήθηκαν πολλά θετικά μέτρα με στόχο την ομαλή και συνεχή χρηματοδότηση της λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης από τον κρατικό προϋπολογισμό και τη στελέχωσή τους με έμπειρο μόνιμο προσωπικό.

Δυστυχώς, όμως, πάρα τις εξαγγελίες και τις φιλόδοξες πρωτοβουλίες

της πολιτείας, δυσλειτουργίες, καθυστερήσεις και αναποτελεσματικότητα χαρακτηρίζουν σήμερα την εφαρμογή της στρατηγικής για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου των προστατευόμενων περιοχών της χώρας μας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι αν και οι μισθοί του προσωπικού των φορέων διαχείρισης καταβάλλονται έστω και με καθυστερήσεις από το Πράσινο Ταμείο δεν συμβαίνει το ίδιο με τα λειτουργικά έξοδα των φορέων και τη χρηματοδότηση των δράσεων τους από το ΕΣΠΑ. Στους περισσότερους φορείς, αν όχι σε όλους, δεν έχουν ακόμα καταβληθεί τα εγκεκριμένα ποσά του κρατικού προϋπολογισμού για την κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων (καύσιμα, ενοίκια κτηριακών εγκαταστάσεων, συντηρήσεις, ηλεκτρικό ρεύμα, τηλεπικοινωνίες κ.λπ.) ενώ η έγκριση των διαχειριστικών δράσεων των φορέων που έχουν υποβληθεί για χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) δεν έχει ολοκληρωθεί (έχουν εγκριθεί τα σχετικά έργα μόνο σε 4 φορείς από τους 36).

Το προσωπικό των Φορέων Διαχείρισης δυστυχώς είναι και πάλι θεατές στο ίδιο έργο, δέσμιοι των καλών προθέσεων και υποσχέσεων της πολιτείας για οριστική επίλυση του εργασιακού τους καθεστώτος που όμως ποτέ δεν εκπληρώνονται. Η στελέχωση των Φορέων Διαχείρισης με μόνιμο προσωπικό προβλέπεται στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, η χρηματοδότηση του μισθολογικού τους κόστους έχει ενταχθεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, διακομματική συναίνεση υπάρχει και όμως η καθυστέρηση υλοποίησης του αυστηρού χρονοδιαγράμματος που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία είναι χαρακτηριστική.

Και ενώ οι αναφορές στον προεκλογικό λόγο των μεγάλων κομμάτων για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι προφανώς περιορισμένες, είναι διάχυτος ο φόβος των εργαζομένων ότι μετά τη διαφαινόμενη επικράτηση της ΝΔ στις επικείμενες εκλογές η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος θα προχωρήσει στην κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης και σε απολύσεις των εργαζομένων τους.

Όμως, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ήπειρο, σε σχετικό σχόλιο στελέχους Φορέα Διαχείρισης για τους φόβους των εργαζομένων, η δήλωση του αρχηγού της ΝΔ ήταν κατηγορηματική και δεσμευτική ενώπιον υποψήφιων βουλευτών της ΝΔ στην Ήπειρο και πολλών παρευρισκόμενων. Χαρακτηριστικά ο κ. Κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Να ενημερώσετε τους συναδέλφους σας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία απόλυση εργαζομένου και ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να καταργήσουμε τους φορείς διαχείρισης αλλά αντίθετα πρόθεσή μας είναι να στηρίξουμε και περαιτέρω να ενισχύσουμε τον ρόλο τους». Ίσως τελικά το μέλλον των φορέων διαχείρισης να μην είναι και τόσο αβέβαιο!

*Ο Βασίλης Κουρούτος είναι βιολόγος, εργαζόμενος στον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας

Keywords
Τυχαία Θέματα