Τον κίνδυνο των μικροπλαστικών αξιολογεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει άλλο ένα βήμα μπροστά δείχνοντας τον ηγετικό της παγκόσμιο ρόλο στον αγώνα κατά του σοβαρού προβλήματος της πλαστικής ρύπανσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων να αξιολογήσει τις επιπτώσεις της υγείας και του περιβάλλοντος από τα μικροπλαστικά, στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τα πλαστικά.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) δημοσίευσε έναν φάκελο περιορισμού βάσει του κανονισμού REACH, προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή τους στο περιβάλλον. Ο φάκελος

αυτός εξετάζει τις διαθέσιμες επιστημονικές πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους των μικροπλαστικών, προσδιορίζει τις χρήσεις και προσπαθεί να αξιολογήσει τους κινδύνους. Εάν εγκριθεί, ο περιορισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών μικροπλαστικών περίπου 400 χιλιάδων τόνων σε διάστημα 20 ετών. Συνολικά, εκτιμάται ότι μεταξύ 75.000 και 300.000 τόνων μικροπλαστικά απελευθερώνονται στο περιβάλλον κάθε χρόνο στην ΕΕ.

Τα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με τα αποτελέσματα είναι περιορισμένα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εκτίμηση των κινδύνων στο περιβάλλον. Λόγω του μικρού τους μεγέθους, τα μικροπλάσματα και τα νανοπλαστικά - ακόμα μικρότερα σωματίδια που δημιουργούνται από την περαιτέρω αποικοδόμηση των μικροπλαστικών - μπορούν εύκολα να καταναλωθούν και έτσι να εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα.

Συνολικά, η χρήση μικροπλαστικών σε προϊόντα που οδηγούν σε απελευθέρωση στο περιβάλλον δεν ελέγχεται επαρκώς.

Τα μικροπλαστικά είναι μικροσκοπικά θραύσματα πλαστικού κάτω των 5 mm σε μέγεθος που δεν διαλύονται στο έδαφος ή στο νερό.

Ο φάκελος περιορισμού θα εξεταστεί λεπτομερώς από τις επιτροπές αξιολόγησης κινδύνων και κοινωνικοοικονομικής ανάλυσης του ECHA καθώς και από το φόρουμ εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένης δημόσιας διαβούλευσης για 6 μήνες. Οι επιτροπές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων θα διατυπώσουν τις απόψεις τους και θα τις διαβιβάσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το πεδίο εφαρμογής καλύπτει ένα ευρύ φάσμα χρήσεων σε καταναλωτικά και επαγγελματικά προϊόντα σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των καλλυντικών προϊόντων, των απορρυπαντικών και των προϊόντων συντήρησης, των χρωμάτων και των επιχρισμάτων, των δομικών υλικών και των φαρμακευτικών προϊόντων, καθώς και των διαφόρων προϊόντων που χρησιμοποιούνται στη γεωργία και την κηπουρική.

Keywords
Τυχαία Θέματα