Τοξικό νέφος στην Κορινθία από μεγάλη φωτιά σε λόφους πλαστικών σε ΚΔΑΥ (vid)

Υπό έλεγχο τέθηκε αργά χθες το βράδυ η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε λόφους σκουπιδιών, δίπλα σε κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων (ΚΔΑΥ) στην Κορινθία. Και ενώ οι συνέπειες του σοβαρού για την υγεία των κατοίκων της περιοχής και το περιβάλλον περιστατικού δεν έχουν ακόμα εκτιμηθεί, γεννώνται ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργία της μονάδας, καθώς μόλις πριν από δύο μήνες σε έλεγχο της Περιφέρειας διαπιστώθηκε πλήθος παρανομιών.

Η φωτιά στους χώρους της εταιρείας «ECORAP» στον Δήμο Βέλου - Βόχας Κορινθίας ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας και (όπως έχει αποδειχθεί και από άλλες ανάλογες

περιπτώσεις) είναι πολύ δύσκολο να κατασβεστεί, καθώς κατακαίει πλαστικά και κάθε λογής σκουπίδια. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 16 πυροσβεστικά με 32 πυροσβέστες, οι οποίοι μέχρι αργά χθες το βράδυ προσπαθούσαν να σκεπάσουν τον χώρο με χώμα. Η φωτιά πάντως δεν απειλούσε το εργοστάσιο διαλογής, καθώς ξέσπασε σε γειτονικό χώρο όπου γινόταν απόθεση σκουπιδιών. «Η εταιρεία ήταν συμβεβλημένη με κάποιους δήμους. Ομως συνεχώς υπήρχαν προβλήματα», λέει στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας. «Αναρωτιόμαστε πώς θα διαχειριστεί η πολιτεία την κατάσταση τώρα, πώς θα αποκατασταθεί ο χώρος και πού θα πάνε τα καμένα σκουπίδια, αφού δεν υπάρχει ΧΥΤΥ στην Πελοπόννησο, πλην του Ξυλοκάστρου που είναι γεμάτος». Τόσο ο κ. Νίκας όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Αναστάσιος Γκιόλης βρέθηκαν χθες στο σημείο της καταστροφής. «Οι υπεύθυνοι της εταιρείας μας είπαν ότι η φωτιά έπιασε στο υπόλειμμα από τη διαλογή των σκουπιδιών, το οποίο οι δήμοι δεν έρχονταν να παραλάβουν», λέει ο κ. Γκιόλης.

Τον Οκτώβριο, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της περιφερειακής ενότητας Κορινθίας πραγματοποίησε αυτοψία στη μονάδα και κατέγραψε μια αποκαρδιωτική κατάσταση. «Περιμετρικά του ΚΔΑΥ βρίσκονται μεγάλες ποσότητες δεματοποιημένων και χύδην σύμμεικτων απορριμμάτων. Υπάρχει έντονη δυσοσμία αλλά και έντομα», αναφέρεται στο πόρισμα. «Στους διαδρόμους μεταφοράς υλικών υπάρχουν διάσπαρτα σκουπίδια και ζώα. Εντός του κτιρίου βρίσκονται χύδην σε σωρούς σύμμεικτα υλικά και υπερχειλισμένοι κάδοι με σύμμεικτα, καθώς και ελάχιστα δεματοποιημένα. Επικρατεί αποπνικτική ατμόσφαιρα, που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων (...). Η μονάδα λειτουργεί ως εγκατάσταση επεξεργασίας σύμμεικτων, χωρίς να διαθέτει τις προδιαγραφές και τον απαραίτητο εξοπλισμό». Οσον αφορά τον χώρο που είχε αδειοδοτηθεί ως «πράσινο σημείο», οι ελεγκτές βρήκαν «ανεξέλεγκτη απόθεση, χύδην και δεματοποιημένων, τεράστιων ποσοτήτων σύμμεικτων αποβλήτων, που φτάνουν τουλάχιστον τα 4 μέτρα. Επικρατεί έντονη δυσοσμία από τη σήψη οργανικών αποβλήτων». Τέλος, στον χώρο που είχε αδειοδοτηθεί ως εγκατάσταση παραγωγής εδαφοβελτιωτικού, «όπως προκύπτει από την 17.2.15 αυτοψία της νομαρχίας, ο χώρος είχε πληρωθεί σταδιακά με μεγάλους όγκους σύμμεικτων αποβλήτων, που είχαν καλυφθεί με χώμα, διαμορφώνοντας ένα ανάγλυφο ύψους 5 μέτρων. Επί του παλαιότερα διαμορφωμένου αναγλύφου έχει γίνει νέα απόθεση θρυμματισμένων σύμμεικτων αποβλήτων από το ΚΔΑΥ, σε σωρό ύψους 4 μέτρων».

Περιμετρικά της μονάδας βρίσκονταν εκατοντάδες τόνοι απορριμμάτων.

Η αυτοψία επιδόθηκε προχθές στην εταιρεία με εισαγγελική εντολή. Σύμφωνα με τον κ. Γκιόλη, θα ακολουθήσει η διαδικασία υπολογισμού του προστίμου. Στην ίδια εταιρία είχε επιβληθεί το 2016 πρόστιμο 40.000 ευρώ για παραβάσεις της νομοθεσίας. «Θεωρούμε ότι η προηγούμενη περιφερειακή αρχή φέρει ευθύνες για αυτή την κατάσταση», καταλήγει ο κ. Γκιόλης.

Η εγκατάσταση είχε αδειοδοτηθεί το 2010 ως κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών και το 2013 για τη δημιουργία «πράσινου σημείου» και μονάδας κομποστοποίησης. Ηταν συμβεβλημένη με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης- Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), παραλαμβάνοντας τον μπλε κάδο από όλη την Κορινθία πλην του Δήμου Κορίνθου και από δύο δήμους της Αργολίδας. Επίσης, δεχόταν σύμμεικτα απορρίμματα προς διαλογή από διάφορους δήμους. Παράλληλα, λειτουργούσε ως «πυροσβέστης» στο αδιέξοδο της διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο: ενδεικτικά το 2015 ανέλαβε για λογαριασμό της Περιφέρειας τη διαχείριση 3.000 τόνων απορριμμάτων που είχαν συσσωρευθεί στην Τρίπολη (όταν η πόλη είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης) και το 2017 τη διαχείριση υπολείμματος από τον Δήμο Καλαμάτας. Η «Καθημερινή» έχει στη διάθεσή της δύο καταγγελίες δημάρχων που υποστηρίζουν ότι η λειτουργία της μονάδας δεν ήταν σύννομη, δεν τις δημοσιεύει όμως καθώς στάθηκε αδύνατο να έρθει σε επικοινωνία με εκπροσώπους της ECORAP για την καταγραφή της δικής τους θέσης.

«Η κατάσταση σε όλη την Πελοπόννησο είναι γνωστή», εκτιμά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παν. Νίκας. «Δυστυχώς, τα προβλήματα αυτά θα λυθούν μόνο με την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων. Συμπτωματικά, χθες, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η κήρυξη της απαλλοτρίωσης των απαραίτητων χώρων για τις νέες μονάδες διαχείρισης». Οι εργασίες εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο και 10 μήνες μετά οι μονάδες θα ξεκινήσουν να δέχονται τα απορρίμματα όλης της Περιφέρειας.

Αυτοψία

Από την πλευρά του, το υπουργείο Περιβάλλοντος παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης. Οπως ανέφερε στην «Καθημερινή» ο γενικός γραμματέας Περιβάλλοντος Κώστας Αραβώσης, μόλις κατασβεστεί η φωτιά θα διαταχθεί αυτοψία από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, ενώ θα κινητοποιηθεί η διαδικασία αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς (μέσω της οποίας καθορίζονται τα μέτρα, τα οποία πληρώνει ο υπεύθυνος για τη ρύπανση). Πάντως, σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, εταιρείες έχουν κηρύξει πτώχευση, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η είσπραξη του κόστους.

Keywords
Τυχαία Θέματα