Τρέχει για το νέο «Εξοικονομώ Κατ' Οίκον» η κυβέρνηση

Πάση θυσία επιδιώκει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να είναι έτοιμο το πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» στις 2 Νοεμβρίου, οπότε και έχει αναγγελθεί η πρώτη ημερομηνία για την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Euro2day.gr, δεν αποκλείεται το φιλόδοξο «πακέτο» των επιδοτήσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών και τη μετατροπή τους σε «έξυπνα» σπίτια να μην είναι έτοιμο. Πηγές, αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, αναφέρουν πως λόγω της διεύρυνσης των επιλέξιμων

δαπανών να απαιτείται τεράστια σε όγκο διοικητική και τεχνική προετοιμασία και ιδίως του οδηγού εφαρμογής του προγράμματος αλλά και της πλατφόρμας που θα υποδέχεται τις αιτήσεις των νοικοκυριών.

Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πύλη στις δύο προηγούμενες προκηρύξεις εμφάνιζε μεγάλα τεχνικά προβλήματα και είχαν αποδοθεί στον αυξημένο αριθμό υποβολής επενδυτικών προτάσεων.

Πρόσφατα, με δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης είχε συνοψίσει με μία φράση του το μέγεθος της απαιτούμενης προετοιμασίας: «Γίνονται προσπάθειες πάση δυνάμει να ξεκινήσει στις αρχές Νοεμβρίου».

Για το πρόγραμμα των 850 εκατ. ευρώ αναφέρθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, απαντώντας σε ερώτηση για την απολιγνιτοποίηση: «Στο Ταμείο Ανάκαμψης ένα μεγάλο κομμάτι των δράσεων αφορά την κλιματική αλλαγή. Θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός τεράστιου Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον με περισσότερες δράσεις».

Στα νέα χαρακτηριστικά του προγράμματος συγκαταλέγονται και οι επιχορηγήσεις υποδομών που αφορούν στην ενεργειακή αυτονόμηση των κατοικιών. Πέραν δηλαδή των κλασικών ενισχύσεων για θερμομόνωση, αντικατάσταση κουφωμάτων, χρήση ζεστού νερού από ηλιακούς θερμοσίφωνες και άλλα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προβλέπονται και οι επιδοτήσεις για:

Φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες των κατοικιών. Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες). Έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας - Smart Home. Φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων.

Το πρόγραμμα παρέχει υψηλές επιδοτήσεις, που μπορεί να φτάσουν ακόμη και στο 85% επί των δαπανών για συγκεκριμένες οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές παρεμβάσεις. Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής σχεδόν στο σύνολο των ιδιοκτητών κατοικιών καθώς χαλαρώνουν τα εισοδηματικά κριτήρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις ακόμη και οικογένειες με εισόδημα 120.000 ευρώ.

Επιλέξιμες κατοικίες είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία καθώς και το μεμονωμένο διαμέρισμα. Το ανώτατο ύψος των δαπανών που μπορεί να επιδοτηθεί έχει αυξηθεί στις 50.000 από 25.000 ευρώ, που ήταν στα προηγούμενα προγράμματα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον», ενώ δίνεται η δυνατότητα σε ιδιοκτήτη με περισσότερες από μία κατοικίες να υποβάλλει παραπάνω αιτήσεις. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που μπορεί να χρηματοδοτηθεί ανέρχεται στις 100.000 ευρώ.

Στο νέο πρόγραμμα διατηρείται η φιλοσοφία των επιδοτήσεων, με το ύψος τους να προσδιορίζεται ανάλογα με το μέγεθος των εισοδημάτων. Διακρίνονται πέντε εισοδηματικές κατηγορίες. Σε εκείνη με τα χαμηλότερα εισοδήματα αντιστοιχεί το υψηλότερο ποσοστό επιδότησης 65%. Αυτό υποχωρεί όσο μεγαλώνουν τα εισοδήματα, για να φτάσει στο 35% για φυσικά πρόσωπα με υψηλά βαλάντια.

Στο «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» καθιερώνονται και δύο πρόσθετες επιδοτήσεις ως μπόνους:

1. Covid-19 premium. Λόγω της απρόβλεπτης κατάστασης που έχει προκύψει με τον κορωνοϊό Covid-19, προστίθεται επιπλέον +10% για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν τα έτη 2020-2021.2. Για τα μεμονωμένα διαμερίσματα και μονοκατοικίες ενεργειακής κατηγορίας Η και Ζ προστίθεται επιπλέον 10% στο βασικό ποσοστό επιχορήγησης, εφόσον επιτευχθεί αναβάθμιση σε Β’ ενεργειακή κατηγορία.

Keywords
Τυχαία Θέματα