Τρεις δικαστικές εξελίξεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση μέσα σε λίγες ημέρες

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Η «μάχη» για λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση περνά και μέσα από τις αίθουσες των δικαστηρίων σε όλη την Ευρώπη, όπως επισημαίνει με έμφαση το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος.

Ειδικότερα τις τελευταίες ημέρες τρεις αποφάσεις (οι δύο εκδόθηκαν και η 3η αναμένεται) ισάριθμων δικαστηρίων Ευρωπαϊκών χωρών αποτέλεσαν νίκες στον αγώνα για καθαρότερο αέρα και περιβάλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, το European

Court of Justice του Λουξεμβούργου καταδίκασε την Πολωνία, καθώς η τελευταία απέτυχε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά περιστατικά ατμοσφαιρικής μόλυνσης.

Η συγκεκριμένη καταδίκη έρχεται σε συνέχεια ανάλογης που επιβλήθηκε στη γειτονική Βουλγαρία, η οποία όπως και η Πολωνία υποχρεώθηκε να παρουσιάσει νέα σχέδια για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η σχετική απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου επί της ουσίας αποτελεί μία ξεκάθαρη προειδοποίηση προς όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ, που θα αποτύχουν να παρουσιάσουν και να υλοποιήσουν ξεκάθαρες δράσεις για τη συρρίκνωση της μόλυνσης του αέρα.

Άλλες χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με ανάλογες καταδίκες είναι η Τσεχία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία και Μ. Βρετανία. Όλες αυτές οι υποθέσεις περιλαμβάνουν την συστηματική παραβίαση των κοινοτικών ορίων για την εκπομπή αιωρούμενων σωματιδίων (PM10) και διοξειδίου του αζώτου.

Η καύση ακατάλληλων υλικών για την κάλυψη αναγκών θέρμανσης είναι υπεύθυνη για την αύξηση των μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα των αστικών κέντρων, αλλά βέβαια η μεγαλύτερη ρύπανση προκαλείται από τη βιομηχανία, τη γεωργία (που πραγματοποιείται σε βιομηχανική κλίμακα) και από τις θερμοηλεκτρικές μονάδες.

Ειδικά το διοξείδιο του αζώτου και η ύπαρξη του στην ατμόσφαιρα συνδέεται με τους κινητήρες diesel στα ΙΧ, αλλά εκλύεται σε μεγάλες ποσότητες και από τη βιομηχανία και από τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με πρώτη ύλη το κάρβουνο (ή τον λιγνίτη όπως στην περίπτωση της Ελλάδας).

Η δεύτερη δικαστική νίκη υπέρ ενός καθαρότερου περιβάλλοντος έρχεται από το Royal Court of Justice του Λονδίνου, που αποφάσισε πως οι προσπάθειες της κυβέρνησης της Μ. Βρετανίας να περιορίσει την ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν ανεπιτυχείς.

Επί της ουσίας, αυτή η απόφαση θα υποχρεώσει την κυβέρνηση της χώρας να είναι πολύ πιο συνεπής στη σχετική περιβαλλοντική πολιτική της, ενώ την ίδια στιγμή θα παρακολουθούνται πιο στενά οι επιδόσεις της στον τομέα αυτό.

Η τρίτη βαρυσήμαντη δικαστική εξέλιξη έρχεται από το German Federal Court στη γερμανική Λειψία, το οποίο θα εξετάσει τη νομιμότητα της απόφασης των πόλεων της Στουτγκάρδης και του Ντίσελντορφ, που θέλουν να απαγορεύσουν την κίνηση οχημάτων με κινητήρες diesel, έτσι ώστε να μειώσουν τα τοξικά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η αναμενόμενη απόφαση του Γερμανικού Δικαστηρίου μπορεί να έχει κρίσιμες επιπτώσεις για τους 15 εκατομμύρια οδηγούς diesel οχημάτων στη Γερμανία και δύναται να ανοίξει τον δρόμο για περιορισμούς στην κυκλοφορία τους και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα