Τρία εκατ. ευρώ για γεωλογικούς χάρτες στο ΙΓΜΕ

του Θοδωρή Καραουλάνη

Σημαντικό έργο χαρτοχραφικής απεικόνισης αναλαμβάνει εκ νέου το ΙΓΜΕ αλλά όπως φαίνεται οι πόροι που αφιερώνει το ΕΣΠΑ και η Πολιτεία είναι λίγοι και το αποτέλεσμα που θα παραχθεί φαίνεται ανεπαρκές και ημιτελές.

Συγκεκριμένα το ΙΓΜΕ, μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Οικονομίας και ειδικότερα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Έρευνα Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ), συνέταξε τεχνικό δελτίο για το έργο

«Δράσεις Γεωλογικών Χαρτογραφήσεων Ελλάδας για τη στήριξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας (GEOINFRA)» το οποίο εγκρίθηκε από το ΥΠΕΝ (ως εποπτεύον Υπουργείο που έχει και το ρόλο επιτελικής δομής ΕΣΠΑ). Σύμφωνα με πληροφορίες μας και όπως εμφανίζεται και στα έγγραφα της απόφασης το έργο σχεδιάζεται από το ΙΓΜΕ εδώ και πολλά χρόνια, αλλά τώρα δέχθηκε το ΥΠΟΙΑΝ ότι ωρίμασε και εξέδωσε την πρόσκληση. Μάλιστα υποτίθεται ότι η δράση αποσκοπεί στη διευκόλυνση των επενδύσεων – για αυτό επιχορηγείται από το ΕΠΑΝΕΚ – αλλά προφανώς αυτό είναι έμμεσο καθώς εξυπηρετεί βασικά τις επιτελικές λειτουργίες του κράτους. Το πρόβλημα είναι ότι το εγκεκριμένο ποσό των 2,8 εκ. ευρώ δεν φτάνει για να γίνει γεωλογική χαρτογράφηση σε όλη τη χώρα παρά μόνο σε κάποια μέρη της – κάτι που παραδέχεται και η ίδια η περιγραφή του προγράμματος. Βασικό όφελος ωστόσο που θα υπάρξει από το πρόγραμμα είναι η επικαιροποίηση του υφιστάμενου Βασικού Γεωλογικού Χάρτη της Ελλάδας (πρόκειται για όλους τους 327 γεωλογικούς χάρτες που καλύπτουν όλη τη χώρα) αλλά σε μεγάλη κλίμακα που δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες τοπικού σχεδιασμού. Επίσης προχωρά για ένα μέρος του θαλάσσιου χώρου η γεωλογική αποτύπωση σε χάρτη του βυθού. Εξαιρετικά σημαντικό επίσης, το οποίο άπτεται και του χωρικού σχεδιασμού, είναι το ότι οι υφιστάμενοι χάρτες θα προσαρμοσθούν στις απαιτήσεις διαλειτουργικότητας και διάχυσης της χωρικής πληροφορίας που επιβάλλει πλέον η ευρωπαϊκή νομοθεσία και αποτελούν τη βάση του σχεδιασμού όλων των δραστηριοτήτων του ΥΠΕΝ.

Συγκεκριμένα η εγκεκριμένη δράση αποσκοπεί στην παραγωγή πρωτογενών γεωλογικών δεδοµένων και στην επεξεργασία και αποτύπωσή τους σε χάρτες προκειµένου να αποτελέσουν το υπόβαθρο για οποιαδήποτε αναπτυξιακή δράση µε οφέλη για την κοινωνία και την οικονοµία και εξειδικεύεται στα ακόλουθα θεµατικά αντικείµενα:

I. Γεωλογικές χαρτογραφήσεις σε στρατηγικές και επιχειρησιακές κλίµακες σε επιλεγµένες περιοχές για την αποτελεσµατική λήψη αποφάσεων σχεδιασµού και εκτέλεσης δηµοσίων και ιδιωτικών έργων, καθώς και την αναβάθµιση-ανάπτυξη της υποδοµής Αστικής Γεωλογίας για την ορθολογική χάραξη/εφαρµογή πολιτικών χωρικού σχεδιασµού.
II. Υποθαλάσσια γεωλογική έρευνα στην περιοχή του Αιγαίου Πελάγους για τη βιώσιµη διαχείριση του υποθαλάσσιου περιβάλλοντος & των φυσικών πόρων και την ανάπτυξη των υποδοµών της οικονοµίας (πόντιση καλωδίων, λιµενικών έργων, εκµετάλλευση ορυκτών).
III. Καταγραφή νέων γεωτόπων, µελέτες γεωδιαδροµών και µελέτες διαχείρισης γεωπάρκων για την ανάπτυξη του γεωτουρισµού, µε άµεση επίδραση στην προώθηση του τουριστικού προϊόντος

Τα δεδοµένα που θα προκύψουν από την υλοποίηση του έργου, θα αποτελέσουν σηµαντικό εργαλείο για την καλύτερη αξιοποίηση και διαχείριση της γεωλογικής πληροφορίας, διότι:

Θα ολοκληρωθεί η ολική ή/και µερική αναθεώρηση γεωλογικών χαρτών κλ. 1:50.000, η συµπλήρωση µακέτας (τοµές, στήλες κλπ), η οµοιογενοποίηση - εναρµόνιση και των 327 γεωλογικών χαρτών καθώς και η επικαιροποίηση, προσαρµογή, εναρµόνιση και συµπλήρωση ενιαίου κωδικολογίου γεωλογικών σχηµατισµών και βιβλιοθήκης γεωλογικών συµβόλων για τις 327 χαρτοσυνθέσεις του Βασικού Γεωλογικού Χάρτη της Ελλάδας (επιβαλλόµενη από τη διεθνή και ευρωπαϊκή πρακτική σε θέµατα διαλειτουργικότητας και διάχυσης της χωρικής πληροφορίας, όπως π.χ. η Ευρωπαϊκή Κοινοτική Οδηγία 2007/2/ΕΚ για τα µεταδεδοµένα).Θα πραγµατοποιηθούν πιλοτικές γεωλογικές χαρτογραφήσεις κλίµακας 1:25.000 σε επιλεγµένες περιοχές της Ελλάδας.Θα συνεχιστεί η αναβάθµιση-ανάπτυξη της υποδοµής της Αστικής Γεωλογίας µε τη δηµιουργία πολυγεωθεµατικών χαρτών µεγάλης κλίµακας για την αστική και περιαστική περιοχή του ∆ήµου Λαµιαίων (Ν. Φθιώτιδας) µε στόχο την ορθολογική χάραξη/εφαρµογή πολιτικών χωρικού σχεδιασµού.Θα συµπληρωθεί περαιτέρω η θαλάσσια γεωλογική υποδοµή και διάθεση υποθαλάσσιας γεωλογικής πληροφορίας µέσω διενέργειας υποθαλάσσιων γεωλογικών ερευνών χαρτογράφησης κλ. 1:200.000 του ελληνικού πυθµένα, που θα φθάσει στο 25% των ελληνικών θαλασσών.Θα συνεχιστεί η καταγραφή νέων γεωτόπων και µελετών γεωδιαδροµών σε επιλεγµένες περιοχές του ελληνικού χώρου, καθώς και µελετών διαχείρισης/ανάδειξης επιλεγµένων γεωπάρκων.

Τα οφέλη

Σημειώνεται ότι το έργο θα συµβάλλει:

1. Στην τεκµηρίωση της Γεωλογίας της Ελλάδας και στη διαχρονική διασφάλιση του ψηφιακού αρχειακού υλικού του ΙΓΜΕ, µέσω των διαδικασιών ψηφιοποίησης και ενηµέρωσης.
2. Στην συγκρότηση µίας ενιαίας βάσης γεωλογικών χωρικών δεδοµένων για ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, εναρµονισµένων µε διεθνή πρότυπα, που θα µπορεί να συµβάλλει σε Εθνικά Στρατηγικά Σχέδια αξιοποίησης και οργάνωσης των φυσικών πόρων της Ελλάδας.
3. Στην ενίσχυση της κεντρικής διοίκησης και της διαχείρισης ψηφιακών πόρων.
4. Στη διευκόλυνση ενός µεγάλου φάσµατος φορέων τόσο του δηµόσιου όσο και του ιδιωτικού τοµέα να χρησιµοποιούν γεωλογικά δεδοµένα πιο αναγνωρίσιµα και προσιτά στους ερευνητές, στους µελετητές αλλά και στους απλούς πολίτες.
5. Στη διευκόλυνση λήψης στρατηγικών αποφάσεων από τους φορείς του παραγωγικού ιστού της χώρας (βιοµηχανία, πολεοδοµία, ενέργεια, τουρισµός, κλπ.) και στη σύνταξη υλικού τεκµηρίωσης, που θα ωφελήσει την ακαδηµαϊκή - ερευνητική κοινότητα σε κρατικό αλλά και διεθνές επίπεδο.
6. Στην υποστήριξη και καθοδήγηση του περιβαλλοντικού, χωροταξικού και πολεοδοµικού σχεδιασµού σε ειδικά και γενικά πλαίσια εθνικού, περιφερειακού, νοµαρχιακού επιπέδου, καθώς και σε επίπεδο ΟΤΑ (ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ).

Σημειώνεται ότι το Ι.Γ.Μ.Ε. αποτελεί ερευνητικό ινστιτούτο και έχει ως σκοπό -µεταξύ άλλων - ".. τη µελέτη της γεωλογικής δοµής της χώρας και τη σύνταξη γενικών και λεπτοµερών γεωλογικών, κοιτασµατολογικών, γεωφυσικών, γεωχηµικών και λοιπών χαρτών.» και για αυτό επιλέγεται, μέσω προγραμματικής σύμβασης, να αναλάβ3ει το έργο, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρώσει για λογαριασµό του ∆ηµοσίου και για την εξυπηρέτηση του δηµοσίου συµφέροντος, από φέτος και μέχρι την 31η ∆εκεµβρίου 2023. Χωρίς να αναφέρεται στην απόφαση σημειώνεται ότι η συγκειρμένη εργασία αποτελεί το βασικό λόγο ύπαρξης, στρατηγικά, του ΙΓΜΕ για το κράτος και η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ είναι απαραίτητη για την εκτέλεση του έργου, καθώς η τακτική χρηματοδότηση αφενός καλύπτει μόνο πάγιες ανάγκες (μισθοδοσίες, λειτουργικά κλπ) και τα ανταγωνιστικά προγράμματα που παίρνει αφορούν άλλες, πολύ συγκεκριμένες εργασίες, δηλαδή αν δεν εντάσσονταν στο ΕΣΠΑ δεν θα μπορούσε να γίνει ούτε η επικαιροποίηση του γεωλογικού χάρτη της Ελλάδας…

Keywords
Αναζητήσεις
ζητειται γεωλογος igme
Τυχαία Θέματα