Τρία εκατ. ευρώ για γεωλογικούς χάρτες στο ΙΓΜΕ
του Θοδωρή Καραουλάνη
Σημαντικό έργο χαρτοχραφικής απεικόνισης αναλαμβάνει εκ νέου το ΙΓΜΕ αλλά όπως φαίνεται οι πόροι που αφιερώνει το ΕΣΠΑ και η Πολιτεία είναι λίγοι και το αποτέλεσμα που θα παραχθεί φαίνεται ανεπαρκές και ημιτελές.
Συγκεκριμένα το ΙΓΜΕ, μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Οικονομίας και ειδικότερα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Έρευνα Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ), συνέταξε τεχνικό δελτίο για το έργο
Συγκεκριμένα η εγκεκριμένη δράση αποσκοπεί στην παραγωγή πρωτογενών γεωλογικών δεδοµένων και στην επεξεργασία και αποτύπωσή τους σε χάρτες προκειµένου να αποτελέσουν το υπόβαθρο για οποιαδήποτε αναπτυξιακή δράση µε οφέλη για την κοινωνία και την οικονοµία και εξειδικεύεται στα ακόλουθα θεµατικά αντικείµενα:
I. Γεωλογικές χαρτογραφήσεις σε στρατηγικές και επιχειρησιακές κλίµακες σε επιλεγµένες περιοχές για την αποτελεσµατική λήψη αποφάσεων σχεδιασµού και εκτέλεσης δηµοσίων και ιδιωτικών έργων, καθώς και την αναβάθµιση-ανάπτυξη της υποδοµής Αστικής Γεωλογίας για την ορθολογική χάραξη/εφαρµογή πολιτικών χωρικού σχεδιασµού.
II. Υποθαλάσσια γεωλογική έρευνα στην περιοχή του Αιγαίου Πελάγους για τη βιώσιµη διαχείριση του υποθαλάσσιου περιβάλλοντος & των φυσικών πόρων και την ανάπτυξη των υποδοµών της οικονοµίας (πόντιση καλωδίων, λιµενικών έργων, εκµετάλλευση ορυκτών).
III. Καταγραφή νέων γεωτόπων, µελέτες γεωδιαδροµών και µελέτες διαχείρισης γεωπάρκων για την ανάπτυξη του γεωτουρισµού, µε άµεση επίδραση στην προώθηση του τουριστικού προϊόντος
Τα δεδοµένα που θα προκύψουν από την υλοποίηση του έργου, θα αποτελέσουν σηµαντικό εργαλείο για την καλύτερη αξιοποίηση και διαχείριση της γεωλογικής πληροφορίας, διότι:
Θα ολοκληρωθεί η ολική ή/και µερική αναθεώρηση γεωλογικών χαρτών κλ. 1:50.000, η συµπλήρωση µακέτας (τοµές, στήλες κλπ), η οµοιογενοποίηση - εναρµόνιση και των 327 γεωλογικών χαρτών καθώς και η επικαιροποίηση, προσαρµογή, εναρµόνιση και συµπλήρωση ενιαίου κωδικολογίου γεωλογικών σχηµατισµών και βιβλιοθήκης γεωλογικών συµβόλων για τις 327 χαρτοσυνθέσεις του Βασικού Γεωλογικού Χάρτη της Ελλάδας (επιβαλλόµενη από τη διεθνή και ευρωπαϊκή πρακτική σε θέµατα διαλειτουργικότητας και διάχυσης της χωρικής πληροφορίας, όπως π.χ. η Ευρωπαϊκή Κοινοτική Οδηγία 2007/2/ΕΚ για τα µεταδεδοµένα).Θα πραγµατοποιηθούν πιλοτικές γεωλογικές χαρτογραφήσεις κλίµακας 1:25.000 σε επιλεγµένες περιοχές της Ελλάδας.Θα συνεχιστεί η αναβάθµιση-ανάπτυξη της υποδοµής της Αστικής Γεωλογίας µε τη δηµιουργία πολυγεωθεµατικών χαρτών µεγάλης κλίµακας για την αστική και περιαστική περιοχή του ∆ήµου Λαµιαίων (Ν. Φθιώτιδας) µε στόχο την ορθολογική χάραξη/εφαρµογή πολιτικών χωρικού σχεδιασµού.Θα συµπληρωθεί περαιτέρω η θαλάσσια γεωλογική υποδοµή και διάθεση υποθαλάσσιας γεωλογικής πληροφορίας µέσω διενέργειας υποθαλάσσιων γεωλογικών ερευνών χαρτογράφησης κλ. 1:200.000 του ελληνικού πυθµένα, που θα φθάσει στο 25% των ελληνικών θαλασσών.Θα συνεχιστεί η καταγραφή νέων γεωτόπων και µελετών γεωδιαδροµών σε επιλεγµένες περιοχές του ελληνικού χώρου, καθώς και µελετών διαχείρισης/ανάδειξης επιλεγµένων γεωπάρκων.Τα οφέλη
Σημειώνεται ότι το έργο θα συµβάλλει:
1. Στην τεκµηρίωση της Γεωλογίας της Ελλάδας και στη διαχρονική διασφάλιση του ψηφιακού αρχειακού υλικού του ΙΓΜΕ, µέσω των διαδικασιών ψηφιοποίησης και ενηµέρωσης.
2. Στην συγκρότηση µίας ενιαίας βάσης γεωλογικών χωρικών δεδοµένων για ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, εναρµονισµένων µε διεθνή πρότυπα, που θα µπορεί να συµβάλλει σε Εθνικά Στρατηγικά Σχέδια αξιοποίησης και οργάνωσης των φυσικών πόρων της Ελλάδας.
3. Στην ενίσχυση της κεντρικής διοίκησης και της διαχείρισης ψηφιακών πόρων.
4. Στη διευκόλυνση ενός µεγάλου φάσµατος φορέων τόσο του δηµόσιου όσο και του ιδιωτικού τοµέα να χρησιµοποιούν γεωλογικά δεδοµένα πιο αναγνωρίσιµα και προσιτά στους ερευνητές, στους µελετητές αλλά και στους απλούς πολίτες.
5. Στη διευκόλυνση λήψης στρατηγικών αποφάσεων από τους φορείς του παραγωγικού ιστού της χώρας (βιοµηχανία, πολεοδοµία, ενέργεια, τουρισµός, κλπ.) και στη σύνταξη υλικού τεκµηρίωσης, που θα ωφελήσει την ακαδηµαϊκή - ερευνητική κοινότητα σε κρατικό αλλά και διεθνές επίπεδο.
6. Στην υποστήριξη και καθοδήγηση του περιβαλλοντικού, χωροταξικού και πολεοδοµικού σχεδιασµού σε ειδικά και γενικά πλαίσια εθνικού, περιφερειακού, νοµαρχιακού επιπέδου, καθώς και σε επίπεδο ΟΤΑ (ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ).
Σημειώνεται ότι το Ι.Γ.Μ.Ε. αποτελεί ερευνητικό ινστιτούτο και έχει ως σκοπό -µεταξύ άλλων - ".. τη µελέτη της γεωλογικής δοµής της χώρας και τη σύνταξη γενικών και λεπτοµερών γεωλογικών, κοιτασµατολογικών, γεωφυσικών, γεωχηµικών και λοιπών χαρτών.» και για αυτό επιλέγεται, μέσω προγραμματικής σύμβασης, να αναλάβ3ει το έργο, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρώσει για λογαριασµό του ∆ηµοσίου και για την εξυπηρέτηση του δηµοσίου συµφέροντος, από φέτος και μέχρι την 31η ∆εκεµβρίου 2023. Χωρίς να αναφέρεται στην απόφαση σημειώνεται ότι η συγκειρμένη εργασία αποτελεί το βασικό λόγο ύπαρξης, στρατηγικά, του ΙΓΜΕ για το κράτος και η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ είναι απαραίτητη για την εκτέλεση του έργου, καθώς η τακτική χρηματοδότηση αφενός καλύπτει μόνο πάγιες ανάγκες (μισθοδοσίες, λειτουργικά κλπ) και τα ανταγωνιστικά προγράμματα που παίρνει αφορούν άλλες, πολύ συγκεκριμένες εργασίες, δηλαδή αν δεν εντάσσονταν στο ΕΣΠΑ δεν θα μπορούσε να γίνει ούτε η επικαιροποίηση του γεωλογικού χάρτη της Ελλάδας…
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Στην αγορά "βγαίνει" ιστορικό κτήριο στην Ομόνοια
- Μαφιόζικη εκτέλεση στην Αγία Παρασκευή
- Ζώδια: Ημερήσιες προβλέψεις (Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου)
- Απίστευτο τροχαίο στη Θεσσαλονίκη – Αυτοκίνητο παρέσυρε καρότσι με βρέφος
- Το "μπαλόνι" με τις επενδύσεις των 3,6 δισ. θα σκάσει με πάταγο...
- «Θα κοπούν οι συντάξεις;»
- UEFA Nations League: Επική ανατροπή για Τουρκία, «χάλια» η Ιταλία
- Η Αθήνα φλερτάρει με... επικίνδυνες ιδέες για τις συντάξεις
- Μαφιόζικη εκτέλεση στην Αγ. Παρασκευή -Τον πυροβόλησαν μέσα στο ΙΧ του
- 11η Σεπτεμβρίου 2001: 17 χρόνια από την κόλαση των Δίδυμων Πύργων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Green agenda
- Τελευταία Νέα Green agenda
- Τρία εκατ. ευρώ για γεωλογικούς χάρτες στο ΙΓΜΕ
- MetroHESS: Το φρενάρισμα του Μετρό θα δίνει ρεύμα για κυλιόμενες, ασανσέρ και φώτα
- Λίπασμα από βιοαπόβλητα παράγει πλέον η Περιφέρεια Αττικής (φωτο+vid)
- TAP: Οι ανασκαφές εμπλουτίζουν τον αρχαιολογικό χάρτη της Δυτ. Μακεδονίας
- Εντός Σεπτεμβρίου η σύσταση του Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου
- Ενημέρωση και πεζοπορία απόδημων νέων στον Εθνικό Δρυμό Αίνου
- Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για πρωτοβουλίες τύπου «TILOS»
- Passiexpo 2018: Στον δρόμο για τα κτήρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας
- Καμμένος: Άμεσα η παραχώρηση του περιβάλλοντα χώρου της Τούμπας στον ΠΑΟΚ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο Μητσοτάκη για το Ασφαλιστικό
- Σήμα κινδύνου από ΟΗΕ: Έχουμε δύο χρόνια να αποφύγουμε την κλιματική αλλαγή
- Στη DG Comp ο φάκελος των Νηρέα – Σελόντα
- 11η Σεπτεμβρίου 2001: 17 χρόνια από την κόλαση των Δίδυμων Πύργων
- Ενδιαφέρον για το καζίνο στο Ελληνικό
- Κιλτίδης: Η πολιτική αλήθεια είναι ότι... δεν έπρεπε να γίνει
- Ο 44χρονος και οι μελλοθάνατοι της γενιάς των 70άρηδων
- Τζανακόπουλος: Η περικοπή των συντάξεων δεν είναι αναγκαία
- Süddeutsche Zeitung: "Δύσκολη η νέα αρχή για την Ελλάδα"
- Ιδιωτικοποιήσεις; Επιτέλους, τέλος!