Τρία στα τέσσερα σκουπίδια του τουρισμού στην Ελλάδα καταλήγουν σε ΧΥΤΑ

του Νίκου Αβουκάτου

Ξεπερνούν τους 35 εκατ. τόνους τα σκουπίδια που παράγονται ετησίως στον τουριστικό τομέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός αυτός υπολογίζεται σε 150.000 τόνους αποβλήτων. Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική μελέτη, στη χώρα μας η κατ' άτομο διανυκτέρευση αφήνει πίσω της, κατά μέσο όρο, 1,7 με 2,5 κιλά σύμμεικτα απορρίμματα.

Από αυτούς τους 150.000 τόνους -οι οποίοι μαζί με την εστίαση θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τους 250.000, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται το γκαζόν και οτιδήποτε

άλλο, όπως κλαδέματα κήπων στα ξενοδοχεία- περίπου το 40% αντιπροσωπεύεται από οργανικά απόβλητα, μία απολύτως χρήσιμη ύλη για την παραγωγή βιομάζας.

Την εκτίμηση αυτή έκανε ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας mSolutions από τη Θεσσαλονίκη που ασχολείται με τη βιώσιμη διαχείριση στον τουριστικό τομέα, Σωτήρης Μυλωνάς, μιλώντας στην ημερίδα με θέμα τη Βιοενέργεια στον Αγροτικό και Τουριστικό Τομέα της Ελλάδας, η οποία διοργανώθηκε στην πόλη πριν από μερικές ημέρες, από το Ελληνο-Γερμανικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο επιχειρηματικής αποστολής γερμανικών εταιρειών του κλάδου στη χώρα μας.

Όπως εξήγησε ο κ. Μυλωνάς, σε έρευνα που διενεργήθηκε σε 70 ξενοδοχεία της Ελλάδας, προέκυψε ότι ένας σημαντικός αριθμός δήμων δεν είναι ενεργοί στη διαχείριση αποβλήτων. Μάλιστα, ένα εντυπωσιακό στοιχείο που αναδεικνύει το μέγεθος τους προβλήματος στη διαχείριση του οργανικού υπολείμματος είναι ότι σε ένα κιλό απορριμμάτων στην ανά άτομο διανυκτέρευση, περίπου το 73% της σύστασής του καταλήγει σύμμεικτο σε ΧΥΤΑ. Μόλις το 27% ανακυκλώνεται.

«Ο ξενοδοχειακός τομέας δεν έχει ακόμη εκπαιδευτεί στη διαλογή στη πηγή, ενώ τώρα, δειλά - δειλά, ξεκινά η τοποθέτηση καφέ κάδου προκειμένου να γίνεται ξεχωριστά ο απαιτούμενος διαχωρισμός», είπε ο κ. Μυλωνάς και επισήμανε: «Η ανταποδοτικότητα είναι η καλύτερη λύση για να γίνει αποτελεσματική η διαχείριση των απορριμμάτων. Οι επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου θα μπορούσαν, μέσω κατάλληλων κινήτρων, να εφοδιαστούν με τον σχετικό εξοπλισμό και να αυξήσουν το ποσοστό ανακύκλωσης και να ενισχύσουν τη δυναμική της κυκλικής οικονομίας».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αξιοποίησης των αποβλήτων και δη των οργανικών στον ελληνικό τουρισμό είναι το πρόγραμμα LIFE F4F «Τροφή από Τρόφιμα – Food for Feed», που έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης διεργασίας παραγωγής ζωοτροφών από υπολείμματα τροφίμων (κουζίνας και τραπεζαρίας) των χώρων μαζικής εστίασης, κυρίως ξενοδοχείων και εστιατορίων, που ήδη εφαρμόζουν σύστημα διαλογής στην πηγή ή θα επιθυμούσαν να εφαρμόσουν στο άμεσο μέλλον. Το πρόγραμμα βρίσκει ήδη εφαρμογή σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Κρήτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα