Βαρύς απολογισμός στη Στροφυλιά: Στάχτη 2.000 στρέμματα προστατευόμενου δάσους

Περίπου 2.000 στρέμματα πυκνού πευκοδάσους που κάηκαν και εκατοντάδες μικρά ζώα που δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν είναι ο απολογισμός της πυρκαγιάς στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου στη Στροφυλιά. Η καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά είναι ασυνήθιστη για την εποχή, επαναφέροντας στο προσκήνιο τη συζήτηση περί επέκτασης της αντιπυρικής περιόδου.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. «Η πυρκαγιά ξεκίνησε στη δύσβατη περιοχή Κουνουπέλι, μέσα στον πυρήνα του εθνικού πάρκου και εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα λόγω του αέρα», εξηγεί η Γεωργία Καραμπέρου,

συντονίστρια του φορέα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου. «Η φωτιά έκαψε πυκνό δάσος χαλεπίου πεύκης και πολλά ζώα που δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν. Το ευτύχημα είναι ότι δεν έφθασε στο δάσος της κουκουναριάς. Η αντιπυρική περίοδος δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, οπότε η Πυροσβεστική δεν είχε δυνάμεις μέσα στο εθνικό πάρκο. Ο πλησιέστερος πυροσβεστικός σταθμός βρίσκεται στα Λεχαινά, σε απόσταση περίπου 20 λεπτών. Πιστεύω, όμως, ότι η Πυροσβεστική ανταποκρίθηκε γρήγορα».

Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν ακόμα διαλευκανθεί. «Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση της ανθρώπινης δραστηριότητας στην περιοχή ενός παρθένου δάσους αυξάνει τις πιθανότητες μιας πυρκαγιάς μη ηθελημένης», εκτιμά ο Γιώργος Κανέλης, από την Οικολογική Κίνηση Πάτρας. «Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκεται ένας μικρός οικισμός, ο Μπρινιάς και τα Σαμαραίικα, μια περιοχή αυθαιρέτων στην καρδιά του δάσους». Να σημειωθεί ότι το ζήτημα των Σαμαραίικων χρονίζει εξαιτίας της απροθυμίας της πολιτείας να συγκρουστεί με τα μικροσυμφέροντα της περιοχής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», η καταστροφή στη Στροφυλιά φέρνει στο προσκήνιο αρκετά ζητήματα. Κατ’ αρχάς, σε τοπικό επίπεδο, την ανάγκη για προστασία της καμένης περιοχής. «Η χαλέπιος πεύκη έχει μεγάλη ικανότητα αναγέννησης. Πρέπει όμως η περιοχή να φυλαχθεί από τη βόσκηση», εκτιμά ο κ. Κανέλης. Κατά δεύτερον, επαναφέρει τη συζήτηση για τα χρονικά όρια της αντιπυρικής περιόδου.

«Μέσω… Θεσσαλονίκης»

«Η επιμήκυνση της αντιπυρικής περιόδου θα σήμαινε την παρουσία εναέριου μέσου πυρόσβεσης στην Ηλεία όλο τον χρόνο. Η πυρκαγιά στο δάσος της Στροφυλιάς θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί άμεσα και όχι ύστερα από 4 ώρες από το ξέσπασμά της μέσω… Θεσσαλονίκης», αναφέρει σε χθεσινή της δήλωση η Χριστίνα Ευθυμιάτου, εκ μέρους των Οικολόγων Πρασίνων. «Αυτό επιβάλλει η κλιματική αλλαγή – έχει έρθει η ώρα να πάρουμε γενναίες αποφάσεις και όχι να λέμε κατόπιν εορτής τι έπρεπε να είχε γίνει», καταλήγει.

Το προστατευόμενο δάσος της Στροφυλιάς

Η Στροφυλιά αποτελεί επίσημα υγρότοπο διεθνούς σημασίας από το 1975, σύμφωνα με τη Σύμβαση Ramsar (1971), έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000, ενώ το 2009 χαρακτηρίστηκε εθνικό πάρκο και τμήμα της αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής.

Λόγω της εξαιρετικής της σημασίας αποτελεί μία από τις 29 προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας για τις οποίες έχει συσταθεί φορέας διαχείρισης με τον νόμο 3044/2002.

Πρόκειται για μοναδικό οικοσύστημα υδάτων, δάσους και αμμόλοφων, μέσα στο οποίο ζουν και βρίσκουν καταφύγιο δεκάδες είδη πουλιών, ζώων και ερπετών. Ο κύριος όγκος των νερών δημιουργεί τις λιμνοθάλασσες Κοτύχι, Πρόκοπος και Άραξος (ή Πάπα), το έλος Λάμια, τις Αλυκές Λεχαινών και μικρότερες λίμνες, εποχικά γλυκά ή αλμυρά έλη και νερόλακκους σε ξέφωτα του δάσους. Το μέρος αποτελεί χώρο υψηλής βιοποικιλότητας και στάθμευσης, διαμονής και αναπαραγωγής δεκάδων ειδών πτηνών, πολλά από τα οποία είναι μεταναστευτικά.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες αναπτύχθηκε το μεγαλύτερο και ωραιότερο δάσος κουκουναριάς στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, το οποίο, εκτός της μοναδικής του ομορφιάς, αποτελεί οικότοπο προτεραιότητας, ιδιαίτερα προστατευόμενο και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πηγή φωτογραφιών: Patrasevents

Keywords
Τυχαία Θέματα