Βιοδιασπώμενες σακούλες σκουπιδιών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

του Νίκου Αβουκάτου

Σε πιλοτική τοποθέτηση βιοδιασπώμενων οργανικών σακουλών, φτιαγμένων από άμυλο, στο ιστορικό κέντρο της πόλης, προσανατολίζεται το αμέσως επόμενο διάστημα ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Αυτό ανακοίνωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου σε θέματα καθαριότητας Λάζαρος Ζαχαριάδης, από το βήμα της ημερίδας με θέμα «Πλαστικά: Επανάσταση ή Απειλή: Διαβούλευση για το μέλλον της παραγωγής και της διαχείρισης των πλαστικών», που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Περιβάλλοντος

και Ενέργειας και ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.

Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Ζαχαριάδης στη Greenagenda.gr, στο πλαίσιο περιορισμού της χρήσης πλαστικής σακούλας μίας χρήσης, ο δήμος Θεσσαλονίκης πιλοτικά θα τοποθετήσει στα καλαθάκια απορριμμάτων των πεζοδρομίων του ιστορικού κέντρου της πόλης τις βιοδιασπώμενες οργανικές σακούλες από άμυλο.

Οι βιοδιασπώμενες σακούλες κατασκευάζονται από φυτικό άμυλο, συνήθως πατάτας ή καλαμποκιού. Επιστρέφουν στη γη μέσω των διαδικασιών της βιοδιάσπασης και της κομποστοποίησης, μειώνοντας τον όγκο των αποβλήτων, χωρίς την απελευθέρωση ρύπων, και μετατρέπονται σε θρεπτικό υλικό για το χώμα.

«Θέλουμε να δούμε στην πράξη την αντοχή τους κάτω από τις κλιματολογικές συνθήκες. Εφόσον τα αποτελέσματα κριθούν ικανοποιητικά για εμάς, θα δούμε ζεστά το ενδεχόμενο επέκτασης της τοποθέτησής τους», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «έχουμε έναν ανασταλτικό παράγοντα που είναι το κόστος τους, συγκριτικά με τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης, αλλά θα δούμε αν μπορούμε να ενταχθούμε σε κάποιο πρόγραμμα έτσι ώστε να το υιοθετήσουμε συνολικά».

Οι υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης χρησιμοποιούν κατ' έτος περίπου 60 τόνους πλαστικές σακούλες μιας χρήσης οι οποίες δυστυχώς καταλήγουν στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης μαζί μετά σύμμεικτα απορρίμματα ανέφερε ο κ. Ζαχαριάδης.

«Θα προσπαθήσουμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα για το περιβάλλον. Επιλέγουμε αρχικά το ιστορικό κέντρο της πόλης και θέλουμε να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας εκεί όπου υπάρχει η μεγαλύτερη ένταση και τοποθετούνται οι περισσότερες σακούλες στα καλαθάκια των πεζοδρομίων», κατέληξε ο κ. Ζαχαριάδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα