Ξεναγήσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στη λιμνοθάλασσα Μουστού

Τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού υποδέχτηκαν στις 2 Φεβρουαρίου 2018 τους μαθητές του 9ου Νηπιαγωγείου Τρίπολης στη λιμνοθάλασσα Μουστού. Στον υγροβιότοπο πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα περιβαλλοντικής ενημέρωσης για το Νηπιαγωγείο, το οποίο συνδυάστηκε με δραστηριότητες μελέτης και ψυχαγωγίας στο ύπαιθρο.

Η περιήγηση στο μονοπάτι, εντός της Περιοχής Απόλυτης Προστασίας της Φύσης του υγροτόπου Μουστού των 18 νηπίων και των γονέων-κηδεμόνων που τα συνόδευαν, κατέληξε στο 2ο ξύλινο παρατηρητήριο της λιμνοθάλασσας

σε εξαιρετικές για την εποχή καιρικές συνθήκες. Οι μαθητές επισκέφτηκαν επίσης το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης του Άστρους, όπου παρακολούθησαν θεματική παρουσίαση αναφορικά με τις αγριόπαπιες που απαντούν στο Μουστό. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με την διανομή αναμνηστικών διπλωμάτων συμμετοχής στην εκπαιδευτική επίσκεψή τους στη λιμνοθάλασσα σε όλους τους μικρούς μαθητές.

Στο κόσμο των πουλιών της λιμνοθάλασσας του Μουστού βρέθηκε την επομένη (3.2.2018), η ομάδα «Ταξιδευτές» από την Γλυφάδα Αττικής, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων (2/2). Η εξόρμηση ξεκίνησε νωρίς το πρωί με την άφιξη των μελών της ομάδας στο πανοραμικό σημείο του υγροτόπου. Τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης ξενάγησαν τους «Ταξιδευτές» και πεζοπόρησαν μαζί τους κατά μήκος του Βαυαρικού καναλιού, νότια προς την εκβολή του Μουστού και την περιοχή Χερονησίου και με τη θέα του Αργολικού Κόλπου να συνοδεύει τα βήματά τους συνέχισαν μέσα από τα μποστάνια και τον ελαιώνα του Αγίου Ανδρέα, διέσχισαν το σημείο της εκβολής του χειμάρρου Βρασιάτη, με τελικό προορισμό το λιμανάκι του Αγίου Ανδρέα.

Ύστερα από μια μικρή στάση για να θαυμάσουν την υπεραιωνόβια ελιά των Κουτρούφων, ένα από τα μνημεία της Φύσης της περιοχής, τα μέλη της ομάδας επισκέφτηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης του Άστρους. Εκεί πραγματοποιήθηκε από τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης εκτενής ενημέρωση για την φυσική κληρονομιά του υγροτόπου Μουστού με τις αδιάλειπτες αξίες και τις λειτουργίες του πολύτιμου αυτού παράκτιου οικοσυστήματος και τα συναφή με αυτό προβλήματα, ενώ έγινε παράλληλη αναφορά στην επέτειο της ημέρας – 2 Φεβρουαρίου 1971 υπογράφτηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν – καθώς και στο περιεχόμενο της Συνθήκης για τη διατήρηση και την προστασία των υγροτόπων διεθνώς.

Keywords
Τυχαία Θέματα