Bye bye το… gold κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων

Πριν καλά-καλά περάσει ένα 24ωρο από την νέα πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα προς ξένους επενδυτές από το βήμα της Ευρωαραβικής διάσκεψης στο Μέγαρο Μουσικής, οι δύο μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις στην χώρα μας βρίσκονται στην κυριολεξία στον αέρα.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

«Υπάρχει η βεβαιότητα ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, η Ελλάδα

έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα της κρίσης, και αυτό δεν το δείχνουν μόνον οι αριθμοί», είπε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει πως η Ελλάδα «αποτελεί μια κρίσιμη γεωπολιτικά χώρα και ιδιαίτερα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό».

Προφανώς ο Έλληνας πρωθυπουργός αγνοεί ότι ο «Ρουβίκωνας» των υπουργών του είναι αλλεργικός στις επενδύσεις και θα ήταν πολύ καλό για τον ίδιο να ανατρέξει στην ρήση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, που στις αρχές της δεκαετίας του ’60 είχε πει το «ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο;» αντιδρώντας για την δράση των παρακρατικών, με αφορμή και την δολοφονία Λαμπράκη.

Τώρα ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να αναρωτηθεί ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο, για να μην εκτίθεται προκαλώντας ξένους επενδυτές, ενώ την ίδια ώρα οι υπουργοί του κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν τις μεγαλύτερες επενδύσεις που τρέχουν αυτή την εποχή, δηλαδή την επένδυση στις Σκουριές και πλέον και στο Ελληνικό.

Έτσι, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Eldorado Gold ότι παγώνει το έργο και εισέρχεται σε καθεστώς συντήρησης, καθώς ο Γιώργος Σταθάκης κάνει το κορόιδο και δεν υπογράφει τι άδειες, ούτε προχωρά την διαιτησία, έρχεται και η σειρά της Lamda Development, η οποία με επίσημη ανακοίνωσή της κρούει ηχηρά τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον και αυτής της εμβληματικής επένδυσης! Στην ανακοίνωση-προειδοποίηση της εταιρείας αναφέρεται ότι η αντισυμβατική απόφαση της υπουργού Πολιτισμού να κηρύξει στο Ελληνικό και νέους αρχαιολογικούς χώρους, πέραν εκείνων που είχαν με συμφωνία συνομολογηθεί, οι περιορισμοί που θέτει, πάλι εκτός συμβατικών όρων, ως προς το ύψος των κτιρίων και σειρά νέων ξαφνικών ανατροπών και ανακολουθιών «διαρρηγνύουν το αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης και δημιουργούν έντονο προβληματισμό ως προς την δυνατότητα υλοποίησης της επένδυσης και πολλαπλά και εύλογα ερωτηματικά…».

Η ανακοίνωση της
Lamda Development

«Όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα εντός της έκτασης είχαν γνωστοποιηθεί στους 9 υποψήφιους επενδυτές στα πλαίσια του διεθνούς διαγωνισμού που προκηρύχθηκε το 2011. Αυτά τα ευρήματα ήταν το αποτέλεσμα των εργασιών που είχαν γίνει μέχρι τότε, τόσο κατά την κατασκευή του Αεροδρομίου, όσο και κατά την υλοποίηση των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Τραμ και το Μετρό.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου μόνο στην περιοχή του Αγίου Κοσμά. Η Εταιρία τα έλαβε υπόψη της κατά το σχεδιασμό της ανάπτυξης με ιδιαίτερη μέριμνα για την ανάδειξή τους, όπως επιβάλλεται σε μια τέτοιας εμβέλειας επένδυση. Παράλληλα, η – επικυρωμένη από τη Βουλή τον Σεπτέμβριο του 2016 – Σύμβαση περιλαμβάνει συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την περίπτωση εύρεσης νέων αρχαιοτήτων, ενώ, ούτως ή άλλως, εξακολουθούν να ισχύουν καθ’ ολοκληρία και όσα προβλέπουν οι αρχαιολογικοί νόμοι. Παρ’ όλα αυτά και παρά το γεγονός ότι δεν προέκυψε κανένα νέο εύρημα, το Υπουργείο Πολιτισμού κήρυξε νέο αρχαιολογικό χώρο.

Κατά συνέπεια και παρ’ ότι έχουν μεσολαβήσει η υπογραφή της αρχικής Σύμβασης (Νοέμβριος 2014), η υπογραφή της Τροποποιητικής Σύμβασης (Ιούλιος 2016) και η κύρωση των δύο ανωτέρω Συμβάσεων από τη Βουλή (Σεπτέμβριος 2016), η Εταιρία βρίσκεται αντιμέτωπη με αιφνιδιαστική ανατροπή των συμφωνημένων, με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υλοποίηση του Σχεδίου Ανάπτυξης.

Η ανατροπή αυτή επηρεάζει σημαντικό τμήμα του σχεδιασμού του έργου, αυξάνει σημαντικά και με τρόπο μη προβλέψιμο τους κινδύνους από τη γραφειοκρατία, ενώ δυσχεραίνει σημαντικά την προώθηση των επιμέρους επενδύσεων.

Η δημιουργούμενη αβεβαιότητα από τα ανωτέρω επιδεινώνεται από το γεγονός ότι, βάσει της Υπουργικής Απόφασης, αναιρείται το πρόσφατα υπογραφέν Μνημόνιο, το οποίο είχε προηγουμένως εγκριθεί από έντεκα (11) Υπουργούς στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ)».

«Στην κυρωμένη από τη Βουλή Σύμβαση προβλέπεται ρητά ως όρος για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης η έγκριση του ΣΟΑ «ουσιωδώς στη μορφή στην οποία υποβλήθηκε» από την Εταιρία στα πλαίσια του διαγωνισμού. Η Υπουργική Απόφαση επιβάλει δεκαέξι (16) νέους όρους. Συνεπώς, δημιουργούνται ανατροπές, κενά και ασάφειες, τα οποία προετοιμάζουν το έδαφος για νέες μελλοντικές αυθαίρετες ερμηνείες, από όπου κι αν αυτές προέλθουν.
Είναι προφανές, ότι η Επένδυση δεν είναι δυνατόν να ευοδωθεί, όσο συνεχείς ανατροπές και νέα εμπόδια οδηγούν σε αλλοίωση του Σχεδίου Ανάπτυξης με τρόπους που δεν προβλέπονται από τη Σύμβαση. Ειδικότερα, τίθεται περιορισμός στα ύψη των κτιρίων. Συγκεκριμένα, ενώ ο Νόμος με βάση τον οποίο σχεδιάστηκε η Ανάπτυξη, έθετε τους όρους βάσει των οποίων μπορεί να υλοποιηθεί μεγάλος αριθμός υψηλών κτιρίων, χωρίς περιορισμό ύψους, η Υπουργική Απόφαση θέτει ως όρο την επανεξέταση του ύψους των κτιρίων, αλλοιώνοντας έτσι τη δέσμευση των νόμων απέναντι στους Επενδυτές. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα υψηλά κτίρια της σχεδιαζόμενης ανάπτυξης, αποτελούν ένα από τα πλέον εμβληματικά στοιχεία της, με στόχο την ενδυνάμωση της Αθήνας ως σύγχρονου τουριστικού προορισμού.

Εν κατακλείδι, η Εταιρία παραμένει από την πρώτη στιγμή προσηλωμένη στα συμβατικά κείμενα που έχει υπογράψει με την Ελληνική Πολιτεία. Η Εταιρία δεν έχει άλλη επιλογή παρά να απαιτήσει το ίδιο και από τα λοιπά συμβαλλόμενα μέρη, καθ’ ότι αυτό αποτελεί τη μόνη ασφαλή οδό για την επιτυχή πλήρωση όλων των αιρέσεων και την έναρξη του έργου. Συνεχής ανατροπή του συμφωνηθέντος και κυρωθέντος από τη Βουλή πλαισίου ή συνεχής έγερση νέων εμποδίων, δημιουργεί κλίμα αέναης και ανολοκλήρωτης διαπραγμάτευσης, διαρρηγνύει το αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης και εγείρει πολλαπλά και εύλογα ερωτηματικά για πολλά ζητήματα».

Keywords
Τυχαία Θέματα