«Δεν δεχόμαστε υποδείξεις»

Μαίνεται ο πόλεμος Δικαιοσύνης – κυβέρνησης. Για εκστρατεία κατασυκοφάντησης κατηγόρησε το υπουργείο Δικαοσύνης η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, κατά την διάρκεια της τακτικής Γενικής Συνέλευσης του συνδικαλιστικού οργάνου, από την οποία έλαμψε δια της απουσίας του ο Σταύρος Κοντονής.

Παρών από πλευράς του υπουργείου Δικαιοσύνης ήταν μόνο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Δ. Παπασπύρου, γεγονός που επισημάνθηκε από τον γ.γ της ΕΔΕ

Νίκο Σαλάτα, με την χαρακτηριστική φράση: «είναι η πρώτη φορά που στην Συνέλευση μας δεν παρέστη υπουργός, παρότι προσκλήθηκε».

Τι είπε ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου

Στην ολιγόλεπτη παρέμβαση του, ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου, θέλησε να βάλει τέλος στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και δικαστών, με την ευχή ότι αυτή θα είναι η τελευταία φορά που γίνονται επεμβάσεις στην δικαιοσύνη.

«Δεν κρυπτόμεθα πίσω από το ανέλεγκτο της δικαστικής κρίσης. Δεν εφαρμόζουμε το δίκαιο του ισχυροτέρου. Και δεν δεχόμαστε υποδείξεις. Ας είναι αυτή η τελευταία φορά που γίνονται επεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης. Θα είμαστε αυστηρά προσηλωμένοι στο έργο μας και στο καθήκον μας.

Είναι μία δύσκολη περίοδος και οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος μας. όσον αφορά το πόθεν έσχες, δηλώνουμε ότι δικαστές και εισαγγελείς υποβάλλουμε ανελλιπώς δηλώσεις πόθεν έσχες. Σε λίγες ημέρες άλλωστε θα δημοσιευθεί και η απόφαση για να λήξει δια παντός το θέμα. Και ας αντιληφθούν όλοι ότι δεν είμαστε εκτός νόμων στη δικαιοσύνη».

«Σπέκουλα και κατασυκοφάντηση»

Την σκυτάλη αρχικά πήρε ο πρόεδρος της Ενωσης, Χριστόφορος Σεβαστίδης, κάνοντας λόγο για σπέκουλα και κατασυκοφάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης, με μοναδικό στόχο την απαξίωση των δικαστών και του θεσμού της Δικαιοσύνης.

«Στην Ελλάδα το κακό με τέτοιου είδους δηλώσεις έχει παραγίνει. Δεν υπάρχει αντίστοιχο παράδειγμα που μπορώ να δώσω σε διεθνές επίπεδο με όσα συνέβησαν αυτή τη χρονιά στη χώρα μας με αποκορύφωμα την κρίση του καλοκαιριού. Είχαμε δεκάδες δηλώσεις υπουργών που με αφορμή συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις. Είτε χλεύαζαν, είτε μας κατηγόρησαν ανοιχτά ότι είμαστε γραφείο τύπου της αντιπολίτευσης.

Δεν πρόκειται φυσικά για κριτική δικαστικών αποφάσεων η οποία είναι θεμιτή, αλλά και αναγκαία.

Επρόκειτο για εσκεμμένη στρέβλωση της πραγματικότητας, για συκοφαντίες, για μεθοδευμένη προσπάθεια απαξίωσης της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της, διότι οι αποφάσεις τους δεν εξυπηρετούσαν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Το δικαστικό σώμα δεν πρόκειται να εμπλακεί σε πολιτικά παιχνίδια, ούτε θα γίνει μέρος του προβλήματος.

Δεν θα αφήνουμε όμως αναπάντητες τις προκλήσεις» είπε ο κ. Σεβαστίδης, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα του πόθεν έσχες και στην κόντρα των δύο εξουσιών.
«Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα ότι οι δικαστές αρνούνται να υποβάλλουν δηλώσεις. Επρόκειτο για εκστρατεία κατασυκοφάντησης σε βάρος του δικαστικού σώματος εδώ και πολλά χρόνια. Υποβάλλουμε δηλώσεις εδώ και 20 χρόνια. Ποια είναι η ιδιαίτερη μεταχείριση που ζητούν οι δικαστές;

Αντίθετα ειδική μεταχείριση έχουν εξασφαλίσει οι υπουργοί και οι βουλευτές, οι οποίοι πρέπει να εξηγήσουν στο λαό γιατί δεν ελέγχονται στο πόθεν έσχες που υποβάλλουν από την επιτροπή στην οποία υπάγονται όλοι οι άλλοι υπόχρεοι, αλλά από ειδική επιτροπή της βουλής;

Ο υπουργός χαρακτήρισε πρόβλημα την απόφαση του ΣτΕ. Δεν καταλαβαίνω το νόημα της δήλωσης και καλό θα ήταν να μας πει ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα .

Το ότι το ΣτΕ έκρινε διαφορετικά από την δική του άποψη; Το ότι ακυρώθηκε η ΚΥΑ; Αυτή είναι η δουλειά μας κ. υπουργέ και αυτήν θα συνεχίσουμε να κάνουμε» κατέληξε.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, κινούμενος σαφώς σε πολύ χαμηλότερους τόνους απ ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, δεν άφησε αναπάντητη την τοποθέτηση του κ. Σεβαστίδη σχετικά με το εάν πρέπει να σχολιάζονται ή όχι δικαστικές αποφάσεις.

Οπως είπε «Οι νόμοι επιβάλλεται να τηρούνται ωστόσο για να αισθάνεται κανείς ότι αξίζει και να τους αποδεχθεί πρέπει να πείθεται. Διαφορετικά και στην μια και στην άλλη περίπτωση παρουσιάζονται απλώς ως ένα αποτύπωμα βούλησης των ισχυρών. Κοινός στόχος ωστόσο αποτελεί και πρέπει να αποτελεί όχι η δικαίωση της ισχύος αλλά η ισχυροποίηση του δικαίου.

Ο Αριστόβουλος Μάνεσης μας κληροδότησε την άποψη ότι οι λειτουργίες διακρίνονται αλλά και διασταυρώνονται με τελικό στόχο τη διασφάλιση της λαϊκής κυριαρχίας», κατέληξε ο κ. Παπασπύρου.

Παρόντες στην Γενική Συνέλευση ήταν και οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα