ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Η επόμενη μέρα για την Αθήνα

21:19 16/2/2018 - Πηγή: iApopsi

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο είναι η τακτική που θα ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση έναντι των Τούρκων στο Αιγαίο. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, επιθυμία της κυβέρνησης είναι να πέσουν οι τόνοι, αλλά χωρίς αυτό να ερμηνευθεί ως υποχώρηση της χώρας έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Έτσι, εξηγούν, δικαιολογείται και η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί το Λιμενικό την ίδια ώρα που ο Πάνος Καμμένος

με σκληρές δηλώσεις έκανε σαφή την κυβερνητική πολιτική.

Με τις ΗΠΑ να κρατούν ίσες αποστάσεις αλλά την Ε.Ε. να φαίνεται –σε πρώτη τουλάχιστον ανάγνωση– στο πλευρό της Ελλάδας, τα επόμενα βήματα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά. Ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ όπου οι «τσαμπουκάδες» του Ερντογάν στην κυπριακή ΑΟΖ φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να έχουν αποτέλεσμα. Η Ιταλία δείχνει να κάνει πίσω και μιλά για «αναζήτηση κοινά αποδεκτής λύσης» με την Τουρκία!

«Αναζητούμε μια κοινά αποδεκτή λύση», δήλωσε η Ιταλίδα υπουργός Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι.

«Είχα συναντήσει τον Τούρκο υπουργό και σε σύνοδο που είχε γίνει στη Ρώμη. Αναζητούμε μια κοινά αποδεκτή λύση, συνομιλούμε. Ανοίξαμε όλες τις διπλωματικές οδούς για να φτάσουμε σε λύση κοινής αποδοχής, ελπίζουμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε η Ρομπέρτα Πινότι. Η εξέλιξη αυτή μόνο θετική δεν είναι. Και αν κάποιοι υποστηρίζουν πως δύσκολα ο Σουλτάνος με ανοιχτό το μέτωπο της Συρίας θα κινηθεί επιθετικά και έναντι της Ελλάδας, στο Πεντάγωνο οι επικεφαλής καλούν την πολιτική ηγεσία να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, με ισχυρό περιφερειακό ρόλο και διεθνείς συμμαχίες, μία χώρα που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή», είπε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του σε αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτροφυλακής, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Και πρόσθεσε: «Σίγουρα κάποιους αυτό τους ενοχλεί. Τους ενοχλεί η αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Όμως θα πρέπει να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα αυτή επιβάλλει τον απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και την τήρηση των αρχών της καλής γειτονίας, της ειρηνικής συνύπαρξης και της περιφερειακής συνεργασίας».

Η δήλωση αυτή μόνο τυχαία δεν είναι, αλλά εντάσσεται στη συνολική πολιτική που έχει επιλεχθεί. Η εντολή άλλωστε είναι ξεκάθαρη: αν η Ελλάδα προκληθεί, θα απαντήσει. Αυτό απάντησαν από το ΥΠΕΘΑ όταν ερωτήθηκαν από Αμερικανούς αξιωματούχους κάνοντας σαφές πως «η Ελλάδα δεν έχει το παραμικρό περιθώριο να μην αντιδράσει άμεσα σε επιθετική ενέργεια των Τούρκων πριν καν υπάρξει οποιαδήποτε προσπάθεια παρέμβασης από οποιονδήποτε». Με απλά λόγια, αυτό που είπαν και λένε είναι πως αν οι Τούρκοι επιχειρήσουν οποιασδήποτε μορφής ακρότητα, όπως η αποβίβαση δυνάμεών τους «έστω και σ’ ένα βράχο», η απάντηση θα ’ναι «αυτοματοποιημένη» και θα ’ναι στρατιωτική. Το ίδιο ξεκαθάρισε και ο Νίκος Κοτζιάς τονίζοντας πως ότι η Ελλάδα δεν θα απαντήσει ξανά ειρηνικά σε ένα παρόμοιο επεισόδιο όπως το πρόσφατο με το τουρκικό πλοίο που χτύπησε πλοίο του Λιμενικού στα Ίμια.

«Tους είπαμε ότι δεν θα υπάρξει ξανά τέτοια ειρηνική ας το πούμε συμπεριφορά από την ελληνική πλευρά» ξεκαθάρισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα