Εντό είναι… Ελλάντα (και οι e-πληρωμές χρεώνονται)

19:34 19/1/2018 - Πηγή: iApopsi

Εδώ και μερικά 24ωρα και συγκεκριμένα από τις 13 Ιανουαρίου έχουν τεθεί σε ισχύ οι νέες πρόνοιες της αναθεωρημένης ευρωπαϊκής οδηγίας 2015/2366 για τις υπηρεσίες πληρωμών (Payment Services – PSD2).

Τα οφέλη της «ντιρεκτίβας» για τους καταναλωτές είναι σημαντικά: περισσότερο καινοτόμες ηλεκτρονικές πληρωμές, ασφαλέστερες και ευκολότερες διαδικασίες, και κυρίως φθηνότερες διαδικτυακές συναλλαγές προϊόντων και υπηρεσιών. Αυτά, όμως, μόνο για τους πολίτες της Εσπερίας, διότι εδώ

είναι… Ελλάντα και οι e-πληρωμές θα συνεχίζουν να χρεώνονται, έως ότου η κρατική μηχανή αποφασίσει να εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό «κεκτημένο».

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Πριν πούμε τι έχει αμελήσει να κάνει η ελληνική πολιτεία, ας δούμε επιγραμματικά ποιοι νέοι κανόνες θεσπίζονται, μεταξύ άλλων, με την ευρωπαϊκή οδηγία 2015/2366:

*Απαγορεύονται πλέον οι πρόσθετες χρεώσεις σε πληρωμές με καταναλωτικές πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, τόσο σε καταστήματα όσο και στο διαδίκτυο.

* «Ανοίγει» η αγορά πληρωμών της Ε.Ε. σε εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες πληρωμών (βλ. third party providers – TPPs), επιτρέποντάς τους να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα πληροφορίες για τους λογαριασμούς πληρωμών προκειμένου να διαχειρίζονται τις συναλλαγές τους με πιο αποτελεσματικό τρόπο.

*Νομοθετούνται αυστηρές απαιτήσεις για την ασφάλεια των e-πληρωμών και για την προστασία των οικονομικών δεδομένων των καταναλωτών.

*Ενδυναμώνεται το κομμάτι των δικαιωμάτων των καταναλωτών σε αρκετές περιπτώσεις, όπως είναι για παράδειγμα η μείωση της ευθύνης για μη εγκεκριμένες πληρωμές και η θέσπιση άνευ όρων (δηλαδή, άνευ διευκρινίσεων) δικαιώματος επιστροφής για άμεσες χρεώσεις σε ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναθεωρημένη οδηγία για τις υπηρεσίες πληρωμών (PSD2, οδηγία 2015/2366/ΕΕ) την οποία πρότεινε η Κομισιόν τον Ιούλιο του 2013 και το 2015 συμφωνήθηκε από τους συννομοθέτες, αποτελεί το πλέον πρόσφατο μέτρο μιας δέσμης νομοθετικών πράξεων που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο να προβλεφθούν σύγχρονες, αποτελεσματικές και οικονομικά προσιτές υπηρεσίες πληρωμών και να ενισχυθεί η προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων στην Ευρώπη.

Ψάχνει το… δρόμο για τη Βουλή

Όπως προαναφέρθηκε, οι παραπάνω ντιρεκτίβες εφαρμόζονται ήδη από τις 13 Ιανουαρίου μέσω διατάξεων που τα κράτη-μέλη εισήγαγαν στο εθνικό δίκαιό τους. Μάλιστα, η Κομισιόν έχει καλέσει με τη μορφή του κατεπείγοντος όσες χώρες δεν έχουν εναρμονιστεί με το νέο καθεστώς, να σπεύσουν να το πράξουν ολοκληρώνοντας τη διαδικασία.

Τι ακριβώς έχει συμβεί με τη συνήθως αργοπορούσα Ελλάδα; Το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της επίμαχης ευρωπαϊκής Οδηγίας 2015/2366 τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις 2 Νοεμβρίου του 2017, ολοκληρώθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία σε μόλις 9 ημέρες –στις 10 Νοεμβρίου–, αλλά φαίνεται ότι το ν/σ έχασε τον… δρόμο για το ελληνικό Κοινοβούλιο, καθώς από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί προς ψήφιση.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική «οκνηρία» δεν αλλάζει το γεγονός ότι η συγκεκριμένη νομοθεσία αποτελεί ακόμη ένα βήμα προς την ψηφιακή ενιαία αγορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς όπως ισχυρίζονται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα προωθήσει την ανάπτυξη καινοτόμων πληρωμών μέσω διαδικτύου ή κινητού τηλεφώνου που θα ωφελήσουν την οικονομία και την ανάπτυξη.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του αντιπροέδρου της Κομισιόν και αρμόδιου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, Βάλντις Ντομπρόβσκις: «Με την εφαρμογή της PSD2, απαγορεύουμε τις πρόσθετες χρεώσεις για πληρωμές με καταναλωτικές, χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες. Με αυτόν τον τρόπο, οι καταναλωτές της ΕΕ μπορούν να εξοικονομούν περισσότερα από 550 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι καταναλωτές θα προστατεύονται επίσης περισσότερο κατά την πραγματοποίηση πληρωμών».

Αλλά είπαμε, αυτά δεν ισχύουν ακόμα για τα παιδιά ενός κατώτερου (ελληνικού) θεού…

Keywords
Τυχαία Θέματα