Η Αυστρία επιστρέφει αρχαία που λεηλάτησαν οι ναζί

Συνολικά 26 αρχαία αντικείμενα που είχαν λεηλατηθεί από τους ναζιστές στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην Κρήτη και βρίσκονταν έως τώρα σε συλλογή στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς της Αυστρίας, πρόκειται να επιστραφούν στην Ελλάδα και να παραδοθούν σε επίσημη τελετή απόψε στο ιστορικό κτίριο της ελληνικής πρεσβείας στη Βιέννη.

Πρόκειται για έντεκα αρχαία αντικείμενα Μινωικής εποχής (οκτώ πήλινα αγγεία, ένα θραύσμα αγγείου, ένα λίθινο αγγείο και ένας επιτραπέζιος

λύχνος), πέντε πήλινα αγγεία και δύο λύχνους Κλασικής-Ελληνιστικής περιόδου, τέσσερα θραύσματα πήλινων ειδωλίων, μία πήλινη ψήφο, ένα πήλινο σφονδύλι, μια οστέινη περόνη και ένα λίθινο αντικείμενο με οπές, τα οποία θα μεταφερθούν αεροπορικά στην Ελλάδα και θα τοποθετηθούν σε μόνιμη έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου.

Εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στην αποψινή τελετή που διοργανώνει η πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αυστρία Χρυσούλα Αλειφέρη, θα παραβρεθούν η γενική γραμματέας Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών Βασιλική Παπαγεωργίου, όπως επίσης μία σειρά εκπροσώπων της αυστριακής δημόσιας ζωής.

Όπως επισημαίνει σε σημερινές δηλώσεις του ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και αντιπρύτανης Έρευνας του Πανεπιστημίου του Γκρατς, Πέτερ Σέρερ, υπεύθυνος για την κλοπή των αρχαίων αντικειμένων ήταν ο καταγόμενος από την περιοχή της αυστριακής Καρινθίας στρατηγός Γιούλιους Ρίνγκελ, διοικητής της 5ης Ορεινής Μεραρχίας και μετά την κατάκτηση της Κρήτης το 1941 από τη γερμανική Βέρμαχτ, στρατιωτικός διοικητής της με έδρα την Κνωσό.

Ο Γιούλιους Ρίνγκελ είχε αποστείλει το προϊόν της λεηλασίας των ναζιστών στην Κρήτη, στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς για τη δημιουργία εκεί μίας «Κρητικής Συλλογής».

Σύμφωνα με τον Πέτερ Σέρερ, υπήρξαν άγριες λεηλασίες χωρίς νόμιμο υπόβαθρο και ένα μέρος των επιστρεφόμενων αρχαίων προέρχεται από τη Βίλα Αριάδνη στην Κνωσό, όπου αρχικά πραγματοποιούνταν αρχαιολογικές ανασκαφές από Βρετανούς και από όπου τα λεηλατηθέντα αντικείμενα κατασχέθηκαν από τους Γερμανούς ναζιστές ως «εχθρική περιουσία».

Ο ίδιος, όταν το 2008 ανέλαβε καθηγητής και επικεφαλής του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς, θέλησε να ερευνήσει ποια αντικείμενα των συλλογών συνδέονταν με το γερμανοναζιστικό Τρίτο Ράιχ, ώστε να μπορέσουν να δρομολογηθούν οι επιστροφές τους.

Με την ιστορική επεξεργασία της συγκεκριμένης συλλογής στο Ινστιτούτο και στην Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη, ασχολήθηκαν αποκλειστικά επί τέσσερα χρόνια δύο ιστορικοί, «και τώρα χαιρόμαστε που μπορούμε να επιστρέψουμε αυτά τα αρχαία αντικείμενα», προσθέτει στις δηλώσεις του ο Πέτερ Σέρερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα