Η εξίσωση απαιτεί ισορροπία ακροβάτη

18:06 8/12/2017 - Πηγή: iApopsi

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Οι δημοσκοπήσεις έχουν προκαλέσει την ευφορία σε όλους εντός του Κινήματος Αλλαγής. Κάτι που φάνηκε και στην κοινή πανηγυρική συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών ομάδων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού την Τετάρτη το μεσημέρι, όπου συγκεντρώθηκαν όλες οι φυλές του νέου φορέα. Από το βαθύ ΠΑΣΟΚ, ως τους εκσυγχρονιστές και από το Ποτάμι και την Δημοκρατική Αριστερά μέχρι τις Κινήσεις για την Σοσιαλδημοκρατία

και την ΕΔΕΜ του Πόντα. Κι εν μέσω όλων και ο ανεξάρτητος βουλευτής, προερχόμενος από την Ένωση Κεντρώων, Γιώργος Καρράς, ο οποίος ήδη έχει ενταχθεί στο Κίνημα Αλλαγής.

Οι μόνοι απόντες ήταν δικαιολογημένοι. Ο λόγος για το Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος είχε υποχρεώσεις στις Βρυξέλλες στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος βρισκόταν στην Κίνα με την Σοσιαλιστική Διεθνή.

Όλοι ήταν χαμογελαστοί και ουδείς σκεφτόταν πως ο νέος φορέας επί της ουσίας δεν έχει τίποτα ακόμη, καθώς και οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, οι οποίες θα τον στηρίξουν δεν έχουν καν εκλεγεί υπό τη σημαία του Κινήματος Αλλαγής. Κι όμως όλοι είναι αισιόδοξοι ανεβάζοντας τον πήχη. Έχουν σταματήσει να μιλούν για τον 3ο πόλο, αλλά πλέον κάνουν λόγο για κυβερνησιμότητα.

Κι όμως η εξίσωση σε όλα τα επίπεδα δεν είναι εύκολη και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς. Ενίοτε όμως και τολμηρές άμεσες αποφάσεις. Κι εάν κρίνουμε από το όνομα που αποφάσισαν η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης, με τις ευλογίες του Γιώργου Παπανδρέου(δική του ιδέα ήταν) δείχνουν τόλμη. Και μάλιστα ανακοίνωσαν το όνομα δίχως καμία διαβούλευση, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι με τη στάση της η νέα πρόεδρος έκοψε τον βήχα, τόσο στον Θανάση Θεοχαρόπουλο, όσο και στον Γιώργο Καμίνη, που είχαν τις μεγαλύτερες αντιρρήσεις. Κι όπως ειπώθηκε από συνεργάτες των δύο αρχηγών «πολλές φορές οι διαβουλεύσεις οδηγούν σε ατέρμονες συζητήσεις και σε μικρές κοκορομαχίες, που πληγώνουν την κεντρική εικόνα«.

Η κ. Γεννηματά γνώριζε πως πιθανόν να υπάρξουν γκρίνιες, όπως και όντως υπήρξαν με πιο έντονη εκείνη από τη ΔΗΜ.ΑΡ., αλλά θέλησε με αυτή την κίνηση στο εναρκτήριο λάκτισμα του Κινήματος, όπως είναι η ονοματοδοσία του, να αναδείξει τη δεσπόζουσα και αρχηγική θέση της, υπογραμμίζοντας πως ο καθένας μπορεί να έχει την προσωπική του άποψη την οποία, δε, μπορεί να τη θέσει αρμοδίως στο συνέδριο. Στον αντίποδα, η κ. Γεννηματά έσπευσε να συναντήσει πολλά στελέχη, μεταξύ των οποίων και τον κ. Γάτσιο και τον κ. Πόντα παρότι δεν συγκέντρωσαν κάποιο αξιόλογο ποσοστό, κάνοντας πράξη το «όλοι μαζί».

Τα οργανωτικά

Από δω και στο εξής το βάρος πέφτει στα οργανωτικά θέματα και στη συγκρότηση των αρμοδίων οργάνων. Η κ. Γεννηματά επέλεξε ένα ολιγομελές Πολιτικό Συμβούλιο, που θα τρέξει το κόμμα μέχρι το συνέδριο. Και αποφάσισε ολιγομελές σχήμα, για να αποφευχθούν οι πολλές συζητήσεις. Χαρακτηρίζεται ως το ανώτατο πολιτικό όργανο και επελέγη να είναι μικρό και «πυκνό», καθώς ο ρόλος του δεν θα επηρεαστεί από τις συνεδριακές διαδικασίες.

Πριν από τα Χριστούγεννα αναμένεται να συγκροτηθεί και η οργανωτική επιτροπή συνεδρίου. Πρόκειται για ένα πολυμελές – πληροφορίες κάνουν λόγο για πάνω από 150 άτομα– όργανο, στο οποίο θα συμμετέχουν ανεξαιρέτως όλα τα κόμματα και όλες οι τάσεις του εγχειρήματος. Βασική αποστολή θα είναι η δημιουργία ομάδων εργασίας που θα παραγάγουν προτάσεις σε κομβικά θέματα, όπως το καταστατικό, ο ιδεολογικός χαρακτήρας του φορέα, τα σύμβολα και οι επιμέρους θεματικοί τομείς. Τον συντονισμό της ΕΟΣ θα αναλάβει μία μικρότερη «εκτελεστική γραμματεία», η οποία θα είναι αντιπροσωπευτική. Τα δύο αυτά όργανα, που ουσιαστικά το ένα είναι προέκταση του άλλου, αν όλα κυλήσουν ομαλώς θα συνεδριάζουν από την αρχή του νέου έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κεντρικά στελέχη του Ποταμιού και των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία επιθυμούν ο επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής να μην προέρχεται από τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά να αφορά μια επιλογή που θα συμβολίζει τη διεύρυνση. Ωστόσο, άλλες φωνές, ακόμα και μέσα στο ΠΑΣΟΚ, ζητούν να προταθεί για επικεφαλής ένα έμπειρο κομματικό στέλεχος ή κάποιο προερχόμενο από τη νεότερη γενιά, προκειμένου η ανανέωση να μετουσιωθεί στην πράξη και όχι στα λόγια.

Απαντώντας στη σχετική συζήτηση, από τη Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν ότι το όργανο θα πρέπει να συμβολίζει την ενότητα, τη σύνθεση και την ανανέωση, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι μεγάλο νόημα στην παρούσα φάση έχει να οργανωθεί ένα ανοιχτό, μαζικό, θεσμικό, πολιτικό και δημοκρατικό συνέδριο, με θεματικές εκδηλώσεις που θα προηγηθούν σε όλη την Ελλάδα.

Πάντως η συζήτηση γύρω από τη σύνθεση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου δεν έχει ανοίξει τυχαία, ενόψει μάλιστα και της μάχης των ποσοστώσεων για την ανάδειξη εκπροσώπων για το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα. Στο πλαίσιο αυτό, στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη κάνουν λόγο για ένα σώμα συνεδρίου το οποίο θα αποτελείται από πρόσωπα που θα προτείνουν τα κόμματα και οι κινήσεις της κεντροαριστεράς, στο πλαίσιο της ποσόστωσης που θα συμφωνηθεί, από θεσμικούς εκπροσώπους, όπως δήμαρχοι και περιφερειάρχες που συντάσσονται με τον νέο φορέα, από εκπρόσωπους επιμελητηρίων, αλλά και από συνέδρους που θα εκλεγούν από τη βάση της παράταξης. Μικρές ποσοστώσεις για όλους, κυρίως για να μπορέσουν να έχουν παρουσία και οι πιο μικροί συνοδοιπόροι της προσπάθειας ζητούν οι υπόλοιποι, έτσι ώστε το συνέδριο να μην παρουσιάσει μια εικόνα ενός ΠΑΣΟΚplus. Συνέδριο χωρίς ποσοστώσεις που θα προκύψει από δημοκρατικά εκλεγμένους συνέδρους, και θα έχει την ευθύνη λειτουργίας του νέου φορέα, προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα βαβέλ, έχει ζητήσει από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Τι θα γίνει με τα χρέη 200 εκατ. ευρώ του ΠΑΣΟΚ

Σημαντικό και διαχρονικό ερώτημα είναι το τι θα γίνει με τα χρέη του ΠΑΣΟΚ, που αγγίζουν τα 200 εκατ. ευρώ. Σήμερα τα χρέη αποπληρώνονται έστω και με δυσκολία από την κρατική επιχορήγηση. Μετά τη συγκρότηση του νέου φορέα σε επίσημο κόμμα, η κρατική επιχορήγηση θα μπαίνει στα ταμεία του νέου κόμματος. Το Ποτάμι έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα αναλάβει τα βάρη του ΠΑΣΟΚ, ούτε μπορεί αυτά να μετακυλιστούν στον νέο φορέα.

Το ερώτημα εύλογο: Πώς θα αποπληρωθούν τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ; Αρμόδιες πηγές της Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν πως «ούτε ο νέος φορέας ούτε ο ελληνικός λαός θα πληρώσουν ένα ευρώ για αυτά τα χρέη». Το πώς, ωστόσο, θα γίνει αυτό παραμένει ασαφές.

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο πως στις αρχές του χρόνου θα συγκροτηθεί ειδική ομάδα νομικών, αναζητώντας τη φόρμουλα για τη μετάβαση στη νέα εποχή με βάση τη λεγόμενη «νομική διαδοχής». Την ίδια ώρα ερωτηματικό μπαίνει και στο θέμα «έσοδα». Το ενοποιημένο σχήμα θα έχει λαμβάνειν από διαφορετικές πηγές, όπως επί παραδείγματι, την Ελιά, η οποία υφίσταται ακόμα νομικά, αλλά και το Ποτάμι που έχει κρατικές επιχορηγήσεις. Τα θέματα αυτά, διόλου αμελητέα, θα τεθούν επί τάπητος το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ετοιμάζεται τρόικα για το Συνέδριο

Του προτάθηκε να είναι το 7ο μέλος στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής, αλλά αυτός αρνήθηκε. Ο λόγος για το Νίκο Αλιβιζάτο, ο οποίος προς το παρών θέλει να αποφύγει την ανάμειξη του σε αμιγώς πολιτικά θέματα. Ήδη συζητείται η περίπτωση να τεθεί πρόεδρος του συνεδρίου, καθώς η εκτίμηση στο πρόσωπό του είναι καθολική και έχει πιστωθεί την πετυχημένη εκλογική διαδικασία. Επίσης κάποιοι έχουν προτείνει και για την προεδρία του Συνεδρίου και τον Σπύρο Λυκούδη.

Την ίδια ώρα ένα ακόμη όνομα, που υπάρχει στο τραπέζι, είναι αυτό του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο πρώην υπουργός είχε «ειδικό» ρόλο στην Επιτροπή Αλιβιζάτου, αναλαμβάνοντας θέματα «διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού». Οι μετοχές του εντός της παράταξης είναι ψηλά και δεν αποκλείεται να κληθεί να αναλάβει νέο πόστο.

Το πιθανότερο σενάριο είναι να οδηγηθούμε σε μία «τρόικα» με τον Νίκο Αλιβιζάτο επικεφαλής του συνεδρίου, τον Σπύρο Λυκούδη να αναλάβει το θεωρητικό κομμάτι και ο Χρυσοχοΐδης να τρέξει όλα τα ζητήματα.

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ-ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Προς το παρών κρύβουν επιμελώς τις διαφορές τους

Μέχρι στιγμής οι συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη έχουν εκπλαγεί ευχάριστα για το πόσο καλά συνεργάζονται οι δύο τους στα περισσότερα θέματα. «Υπάρχει σεβασμός και φαίνονται αποφασισμένοι να βάλουν νερό στο κρασί τους«, μας έλεγε συνεργάτης του κ. Θεοδωράκη.

Βέβαια δεν είναι λίγοι αυτοί, οι οποίοι εκτιμούν πως τα δύσκολα έπονται, καθώς υπάρχει διαφορετική θεώρηση σε καυτά ζητήματα. Όπως για παράδειγμα αυτό με τις απεργίες. Η κ. Γεννηματά εδώ και καιρό «χαϊδεύει» τους συνδικαλιστές, ενώ από την άλλη ο επικεφαλής του Ποταμιού είναι αλλεργικός με τις απεργίες, που αποφασίζονται από τους συνδικαλιστοπατέρες και όχι από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Όμως οι δύο τους έχουν διαφορές και για το πως πρέπει να συγκροτηθεί ο νέος φορέας, για το ποια πολιτική πρέπει να ακολουθήσει το Κίνημα Αλλαγής, αλλά και το πως θα πρέπει να διαρθρωθεί. Κάτι που φάνηκε και από τις ομιλίες των δύο αρχηγών στην πανηγυρική συνεδρίαση των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων την Τετάρτη το μεσημέρι. Αρκεί να διαβάσει ορισμένα σημεία από τις ομιλίες των δύο για να καταλάβει τις διαφορές:

Η Γεννηματά

» Με σταθερά και συγκροτημένα βήματα, με αποφασιστικότητα και ευθύνη, δημιουργήσαμε το Κίνημα Αλλαγής. Ένα δυναμικό ρεύμα πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας, της μεγάλης Κεντροαριστεράς που θα πρωταγωνιστήσει στις πολιτικές εξελίξεις στην πατρίδα μας. Επαγγελλόμαστε την μεγάλη Αλλαγή στον τόπο, που θα εκφραστεί:

* Με την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, μέσα από την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το «κλείσιμο του δρόμου» για την συντηρητική παλινόρθωση της Ν.Δ.

* Με την ήττα των συντηρητικών πολιτικών της λιτότητας. Την προώθηση πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης και παραγωγής πλούτου στην χώρα. Έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα εξασφαλιστεί η μείωση των Ανισοτήτων και η Κοινωνική Δικαιοσύνη, με γενναίες πολιτικές δίκαιης διανομής.

* Με την αναμέτρηση σε ότι καθηλώνει την χώρα στο χθες, με πολιτικές ανατροπών και προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που θα απελευθερώσουν τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.

Ένα Σχέδιο που εμείς –και όχι οι εταίροι μας- θα επιλέξουμε για να ξαναγίνει η Ελλάδα περήφανη και ισχυρή.

Απευθυνόμαστε σε όλους όσους εκφράζονται από τις ιδέες και τις αξίες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, του Προοδευτικού ριζοσπαστικού κέντρου, της πολιτικής οικολογίας. Είναι πλούτος μας η «διαφορετικότητα», αυτά τα ιδεολογικά ρεύματα, μπορούν να εκφρασθούν και να αξιοποιηθούν δημιουργικά. Μέσα από τα όργανα της νέας παράταξης, κατοχυρώνουμε την Συλλογική λειτουργία και την Δημοκρατία«.

Ο Θεοδωράκης

«Υπάρχουν πολλοί εχθροί που πρέπει να πολεμηθούν:

-Το δημόσιο των κομματικών εγκάθετων

– Το κράτος των κολλητών

– Η οικονομία των μεσαζόντων

– Η δικαιοσύνη των ισχυρών

– Η παιδεία των κομματικών παρατάξεων

Τους επόμενους μήνες, φίλες και φίλοι, έχουμε πολλή δουλειά. Θα πρέπει να συμφωνήσουμε όμως στη γενική αρχή: τις αλλαγές που θέλουμε για το κράτος, την οικονομία και την κοινωνία πρέπει να τις εφαρμόσουμε πρώτα στο νέο Κίνημα.

Ανοιχτό Κίνημα σημαίνει:

– Διάλογος με ομάδες και κινήματα για κοινές δράσεις

– Έκφραση γνώμης των εμπειρογνωμόνων πριν από κρίσιμες κοινοβουλευτικές αποφάσεις

Ηλεκτρονική πλατφόρμα διαβούλευσης για τη διαμόρφωση πολιτικών θέσεων

Σύγχρονο Κίνημα σημαίνει:

– Συνεχής αξιολόγηση στελεχών και εργαζομένων

– Επιλογή, με διαγωνισμό, μάνατζερ για τη διαχείριση των οικονομικών

– Ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί με κόφτη σε περίπτωση υπέρβασης των δαπανών

Συμμετοχικό Κίνημα σημαίνει

– Ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα μελών και φίλων

– Διάλογος σε όλα τα επίπεδα με σεβασμό της διαφορετικής άποψης

– Κίνητρα για ενισχυμένη συμμετοχή γυναικών και νέων

Να αλλάξουμε λοιπόν εμείς, για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Δεν θα πρέπει να φοβηθούμε τις αντιπαραθέσεις, τις συγκρούσεις, τις νέες αναζητήσεις. Σχέδιο, εξωστρέφεια, καινοτομία, δικαιοσύνη. Αυτά έχει ανάγκη ο τόπος. Εμείς μπορούμε; Δεν είναι εύκολο, αλλά ναι, μπορούμε!»

Keywords
ισορροπια, δημοσκοπηση, ΠΑΣΟΚ, εδεμ, βρυξέλλες, παπανδρεου, πήχη, νέα, Χριστούγεννα, ελλαδα, υφίσταται, τροικα, αμιγώς, απεργιες, συριζα, σημαίνει, ηλεκτρονική, συμμετοχή, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, σταση εργασιας, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, σταυρος δημας, σταυροι, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2012, νεος παπας, αξιολογηση, κοινωνια, κομματα, ενωση κεντρωων, ηλεκτρονική, δανεια, δημοκρατικη αριστερα, δουλεια, εδεμ, ηττα, θεμα, κινα, οικονομια, πλαισιο, ωρα, αμιγώς, ανδρουλακης, βαβελ, βρυξέλλες, γινει, διαστημα, δημοσιο, δυναμικο, ευκολο, ευρω, υπαρχει, εκτιμηση, εκφραση, ελια, ενιοτε, εξωστρεφεια, εποχη, ερωτηματικο, ευθυνη, ευφορια, εχθροι, ιδεα, ιδεες, ιδια, υφίσταται, θεοδωρακης, θεσεις εργασιας, θεωρητικο, εικονα, κινηση, κομμα, κρασι, λειτουργια, λογια, λογο, μηνες, μειωση, μικρο, νεες θεσεις εργασιας, νερο, νικο, νοημα, ομαδα, ονομα, ουσιαστικα, ρευμα, ρολο, σεβασμος, σεναριο, συζητηση, συμβολα, συμμετοχή, σωμα, σοσιαλδημοκρατια, σχεδιο, τολμη, φαινονται, φορμουλα, φωφη, φωφη γεννηματα, βηματα, βηχα, ενωση, φιλοι, χωρα, ηλεκτρονικα, κομματι, ομαδες, οργανα, πηγες, πήχη, πληροφοριες, σημαια, σημαίνει, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα