Η «καθαρή» έξοδος το μεγάλο στοίχημα

20:17 4/1/2018 - Πηγή: iApopsi

Ναι μεν η «καθαρή» έξοδος από το μνημόνιο είναι εφικτό σενάριο, ωστόσο η τράπεζα HSBC εκτιμά πως ένα προληπτικό πρόγραμμα ενδεχομένως να καταστεί αναγκαίο προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούν να συμμετάσχουν στις λειτουργίες αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Φάμπιο Μπαλμπόνι, η ρύθμιση

του χρέους είναι κομβικής σημασία για το τέλος της επιτροπείας στην Ελλάδα, ενώ ο ίδιος εκτιμά πως η Ελλάδα τον ερχόμενο Αύγουστο θα έχει αρκετό ρευστό ώστε να αυτοχρηματοδοτηθεί για «περίπου ένα χρόνο». Στην ανάλυση του αναγνωρίζει ότι η ανησυχία για ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη έχει υποχωρήσει μετά την έξοδο της χώρας στις αγορές, αλλά κρίνει πως δεν είναι ξεκάθαρο εάν η Ελλάδα θα καταφέρει την «καθαρή» έξοδο χωρίς ένα διάδοχο σχήμα.

«Μια καθαρή έξοδος θα μπορούσε να είναι εφικτή, τουλάχιστον για μία περίοδο, αλλά ένα προληπτικό πρόγραμμα ή τουλάχιστον μία «ενισχυμένη» μετα-προγραμματική επιτήρηση, μπορεί να χρειασθεί ώστε να διασφαλίσει ότι τα ελληνικά ομόλογα θα είναι επιλέξιμα για τις χρηματοδοτικές λειτουργίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», αναφέρει. Ο κ. Μπαλμόνι αναφέρεται επίσης στην αποκλιμάκωση της ανεργίας, στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά και στην υποχώρηση του κόστους δανεισμού.

Ο ίδιος σημειώνει όμως ότι η Ελλάδα παραμένει αποκλεισμένη από το πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ και υπογραμμίζει ότι πολλά εξαρτώνται από τη βούληση της ευρωζώνης να προσφέρει στην Ελλάδα ελάφρυνση χρέους. «Χωρίς σημαντική ελάφρυνση, η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να πετύχει τα κριτήρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη βιωσιμότητα του χρέους».

Ο κ. Μπαλμπόνι είναι επίσης επιφυλακτικός και για το κατά πόσον η Ελλάδα θα καταφέρει να διατηρήσει το σημερινό κόστος δανεισμού:

«Επιπλέον, ακολουθώντας κάποιες λογικές υποθέσεις συνυπολογίζοντας την ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup του περασμένου Ιουλίου, το ελληνικό χρέος δεν θα μπορούσε ένα σταθεροποιηθεί, καθώς το φθηνό χρήμα που θα προέρχεται από τα δάνεια της ευρωζώνης θα αντικαθίσταται από τα ακριβότερο των ομολόγων», προσθέτει.

Keywords
Τυχαία Θέματα