Η τραγωδία στην Όθρυ που συγκλόνισε την Ελλάδα

12:43 5/2/2018 - Πηγή: iApopsi

Στις 5 Φεβρουαρίου 1991, ένα στρατιωτικό αεροπλάνο C130 με 63 επιβαίνοντες, συνετρίβη λίγο πριν φτάσει στον προορισμό του, στη χιονισμένη Όθρυ.

Για τέσσερις (4) ημέρες όλοι οι διασωστικοί μηχανισμοί έψαχναν τη μοιραία πτήση η οποία είχε χαθεί από τα ραντάρ 20 λεπτά μετά την απογείωσή της από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας και ενώ είχε ζητήσει άδεια να προσγειωθεί στη Νέα Αγχίαλο, που ήταν ο ενδιάμεσος προορισμός πριν το Ηράκλειο

της Κρήτης.

Κάποιοι από εμάς που είμαστε πολλά χρόνια στα ΜΜΕ είχαμε την εμπειρία να ζήσουμε από κοντά την αγωνία της αναζήτησης σε εποχές που το ίντερνετ και τα κινητά τηλέφωνα δεν υπήρχαν, άρα και η μετάδοση – αναμετάδοση της είδησης γινόταν με αργούς ρυθμούς. Το ίδιο και ο πόνος με την αγωνία των συγγενών που μάταια περίμεναν κάποιο ευχάριστο νέο από τις παγωμένες κορυφές του βουνού των Τιτάνων.

Τελικά τα συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους εντοπίστηκαν από πιλότο στρατιωτικού ελικοπτέρου στην κορυφή Τσατάλι. Δυστυχώς κανείς από τους 63 επιβάτες του, 58 σμηνίτες και πέντε ακόμη άτομα πλήρωμα, δεν ήταν ζωντανός. Οι πρώτες πληροφορίες ήθελαν τον πιλότο να προσπαθεί μάτια να σηκώσει την ουρά του αεροπλάνου του λίγο πριν «ξεφύγει» από τη μύτη της κορυφής και πάρει την κάθοδο προς Νέα Αγχίαλο.

Κάποιοι είπαν ήταν ότι ήταν θύματα της χιονοθύελλας. Ακούστηκε και το σενάριο της έκρηξης που οδήγησε στην πτώση, καθώς κατά μία πληροφορία μετέφερε εκρηκτικά για την εμπλοκή των Αμερικανών στον κόλπο. Μάλιστα κάποια θύματα βρέθηκαν αρκετά μέτρα μακριά πριν τον τόπο συντριβής σαν να είχε ανοίξει τρύπα στο αεροπλάνο και τα είχε ξεράσει έξω. Ως γεγονός αναφέρεται επίσης ότι ελικόπτερα Σινούκ, απομάκρυναν από την περιοχή αγνώστου περιεχομένου κιβώτια, ενώ είναι βέβαιο ότι η περισυλλογή των νεκρών δεν έγινε παρουσία ιατροδικαστή.

Πόρισμα επίσης βγήκε αλλά δεν είδε το φως της δημοσιότητας ως στρατιωτικό απόρρητο, τονιζόταν ωστόσο ότι δεν υπήρχε κάποιο μυστήριο. Ακολούθησε και δίκη όπου κατηγορούμενος ήταν ο χειριστής του πύργου ελέγχου του Αλμυρού. Αυτός ήταν το 64ο θύμα της τραγωδίας όχι γιατί καταδικάστηκε σε 2ετή φυλάκιση με αναστολή, αφού αθωώθηκε παμψηφεί το 1996, αλλά γιατί θεωρούσε τον εαυτό του συνυπεύθυνο της τραγωδίας και λίγα χρόνια αργότερα, σε ηλικία 52 ετών, έφυγε από τη ζωή από κατάθλιψη.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο το χρονικό της τραγωδίας που σημάδεψε την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

http://www.lamiareport.gr/
Keywords
Τυχαία Θέματα