Κυανόκρανος ο Γκουτέρες, σολομώντεια λύση από τις ΗΠΑ για την κυπριακή ΑΟΖ

10:47 14/2/2018 - Πηγή: iApopsi

Λύπη για τη νέα κλιμάκωση των εντάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ εκφράζει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Σημειώνει, ωστόσο, ότι «δεν είναι αρμοδιότητά του να τοποθετείται σε σχέση με τα δικαιώματα των κρατών, που απορρέουν από συμβάσεις». Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΡΙΚ στην Νέα Υόρκη,

Απόστολο Ζουπανιώτη, απαντώντας γραπτώς σε ερώτηση ο εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρει ότι «όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για εξουδετέρωση των εντάσεων».

Ο κ. Γκουτέρες, τονίζει ο εκπρόσωπός του, εκτιμά πως η λύση του Κυπριακού αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για οριστική διευθέτηση του ζητήματος, δημιουργώντας συνθήκες που θα είναι αμοιβαία επωφελείς. Επίσης, υπενθυμίζει ότι οι ηγέτες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων είχαν συμφωνήσει στις διαπραγματεύσεις ότι οι φυσικοί πόροι σε μια ενοποιημένη Κύπρο θα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της μελλοντικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ο γενικός γραμματέας, καταλήγει η δήλωση του εκπροσώπου του, επαναλαμβάνει την αναφορά στην τελευταία έκθεσή του για την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ ότι οι φυσικοί πόροι της Κύπρου θα μπορούσαν να ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαρακτήρισε «γνωστή» την προσέγγιση του γενικού γραμματέα για το θέμα, ενώ εκτίμησε ότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα είναι καθοριστικά για αποκλιμάκωση της κρίσης στην κυπριακή ΑΟΖ και πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, κυρίως με ευρωπαϊκά κράτη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αν και αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, «εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού πρέπει να μοιράζονται ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού» τόνισε εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

«Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μακρά και δεν έχει αλλάξει» πρόσθεσε, και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ αποθαρρύνουν κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή.

Σε συνέχεια της δήλωσης, μέσω Twitter, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά από τηλεφωνική συνομιλία, που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με την οποία κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει απειλές και ενέργειες έναντι κρατών-μελών, σε αντίστοιχες δηλώσεις προέβησαν ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζοζέφ Ντολ.

Τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Αναστασιάδη είχε και ο κ. Ταγιάνι, ο οποίος κάλεσε, επίσης μέσω Twitter, την Τουρκία «να σταματήσει τις επικίνδυνες προκλήσεις στα χωρικά ύδατα της Κύπρου» και ζήτησε από την ‘Αγκυρα «να δεσμευθεί σε σχέσεις καλής γειτονίας, ξεκινώντας από την άμεση αποκλιμάκωση στην περιοχή».

Τέλος, ο κ. Ντολ, σε σχόλιό του στο Τwitter, επισήμανε ότι «οι προκλήσεις και οι απειλές της Τουρκίας έναντι της Κύπρου ή οποιουδήποτε άλλου κράτους είναι απαράδεκτες». Επίσης, ανέφερε ότι «η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των χωρών, να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, να επιδιώξει ειρηνικούς διακανονισμούς και να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας».

Στο μεταξύ, αποφασισμένη να προχωρήσει με τη γεώτρηση στο στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιταλικός κολοσσός προβαίνει σε χειρισμούς και επαφές για να τερματισθεί ο αποκλεισμός από τουρκικά πολεμικά σκάφη, του πλωτού γεωτρύπανου «Σάιπεμ 12 χιλιάδες», το οποίο βρίσκεται από την περασμένη Παρασκευή καθηλωμένο περί τα 25 ναυτικά μίλια από τον στόχο «Σουπιά». Διά της διπλωματικής οδού συνεχής είναι ο συντονισμός των κυβερνήσεων Κύπρου – Ιταλίας, όπως και ο συντονισμός με την ΕΝΙ.

Keywords
Τυχαία Θέματα