Ο πάγος… έλιωσε στο Νταβός

21:01 24/1/2018 - Πηγή: iApopsi

«Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε στέρεα θεμέλια. Στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός της Ελβετίας.

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί ο αλυτρωτισμός και μάλιστα «με εγγυήσεις». «Πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα

με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοιχτό παράθυρο, ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η συνάντηση των δύο πολιτικών ηγετών διήρκησε τρεις ώρες, με τις δύο πλευρές να εμφανίζονται ικανοποιημένες από την πρώτη αυτή συζήτηση σε πρωθυπουργικό επίπεδο – την πρώτη εδώ και επτά χρόνια.

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Ζόραν Ζάεφ, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι προκειμένου να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία και η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει πρώτα να βρεθεί λύση στο «σύνολο των ανοικτών θεμάτων». Επεσήμανε, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τον διαβεβαίωσε πως είναι διατεθειμένος να προβεί σε σημαντικές πρωτοβουλίες άμεσα σε αυτή την κατεύθυνση.

Κυβερνητική πηγή μετέφερε στην «Α» ότι υπάρχει κλίμα ικανοποίησης για το «θετικό πρώτο βήμα», κάτι που πηγάζει από τη δέσμευση του Σκοπιανού πρωθυπουργού για αλλαγή της ονομασίας του αεροδρομίου της χώρας και του κεντρικού αυτοκινητοδρόμου της.

«Να χτίσουμε δεσμούς εμπιστοσύνης»

Από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ επεσήμανε: «Είμαστε δεσμευμένοι να χτίσουμε δεσμούς εμπιστοσύνης, ώστε να συμβάλλουμε στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Είμαστε σε μια στιγμή που μπορούμε να κατακτήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας. Η πλειοψηφία των πολιτών και στις δύο χώρες θέλουν να έχουμε φιλικές σχέσεις και αμοιβαία συνεργασία. Να είμαστε εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες στην εποχή που ζούμε.

»Έχουμε δείξει στο παρελθόν όταν και οι δυο χώρες αντιμετώπιζαν σοβαρές προκλήσεις, ότι μπορούμε να δουλέψουμε από κοινού. Εμείς ως πρωθυπουργοί έχουμε το αίσθημα ευθύνης να βρούμε μια λύση γιατί είναι ζωτικής σημασίας.

»Η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και από τους δυο. Να συμφέρει και τους δυο. Να λαμβάνει υπόψιν της την εθνική αξιοπρέπεια και των δυο. Για να δείξουμε πρακτικά ότι είμαστε δεσμευμένοι για λύση, η χώρα μου θα αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο και στους δρόμους. Μ’ αυτό δείχνουμε ότι δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις εις βάρος του γείτονα».

Keywords
Τυχαία Θέματα