Το πολυνομοσχέδιο «αθώωσε» τους εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ

18:46 12/1/2018 - Πηγή: iApopsi

Ένα πάγιο αίτημα των Θεσμών ικανοποιεί η κυβέρνηση με τη φωτογραφική επί της ουσίας διάταξη που εμπεριέχεται στο πολυνομοσχέδιο και βάζει τέλος στην περιπέτεια των μελών του ΤΑΙΠΕΔ.

Στο άρθρο 399 του νομοσχεδίου συμπεριλήφθηκε διάταξη που προβλέπει πως συμβάσεις που συνομολογήθηκαν σύμφωνα με τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου θεωρούνται επωφελείς και συμφέρουσες για το Ταμείο και το ελληνικό Δημόσιο, αναφορικά με

την αστική ή ποινική ευθύνη και των μελών τού εν λόγω Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε δεχθεί πολλές πιέσεις κατά την κατά καιρούς συμμετοχή του στις συνεδριάσεις του Eurogroup για αυτό το θέμα και έκρινε πως πλέον ήταν η καταλληλότερη στιγμή, ώστε να δώσει τέλος στη γνωστή υπόθεση με τους ξένους εμπειρογνώμονες, που διώκονται για την υπόθεση μεταβίβασης ακινήτων του Δημοσίου σε τιμές που κρίθηκαν από τη Δικαιοσύνη ως πολύ χαμηλές. Μάλιστα, οι κακές γλώσσες λένε ότι μέχρι και την «απειλή» του μπλοκαρίσματος της επόμενης δόσης στην Ελλάδα είχαν αφήσει να… σέρνεται οι εκπρόσωποι των δανειστών, αν η λύση που θα δινόταν στο θέμα δεν θα ήταν ικανοποιητική.

Αν και εκφράζεται ανησυχία, η πρόβλεψη αυτή θα έχει αναδρομική ισχύ, διαφορετικά στην κυβέρνηση κινδυνεύουν με ένα ακόμα φιάσκο αντίστοιχο με τη ρύθμιση που έχει ψηφιστεί φωτογραφικά για το πρόστιμο στην ΣΕΚΑΠ όπου όμως η αναδρομικότητα δεν είχε προβλεφθεί.

Από τον Ιούλιο του 2015…

Όσον αφορά τώρα την ουσία της υπόθεσης για τη μετάβαση των 28 ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου, θυμίζεται πως ασκήθηκε ποινική δίωξη τον Ιούλιο του 2015. Την προκαταρκτική εξέταση διενήργησαν οι επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς, Ιωάννης Σέβης και Αγγελική Τριανταφύλλου, οι οποίοι κατέληξαν στην απαγγελία κατηγοριών σε βάρος των πρώην μελών του ΤΑΙΠΕΔ. Οι εισαγγελείς στο πλαίσιο της έρευνάς τους διαπίστωσαν ότι η αξιοποίηση 28 ακινήτων του Δημοσίου μέσω πώλησης και επαναμίσθωσης αυτών δεν ήταν επωφελής. Η έρευνα ξεκίνησε μετά από μηνυτήρια αναφορά που επέβαλαν δικηγόροι του Πειραιά και με εντολή, επίσης, της τότε εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου.

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα (200 σελίδων), τα μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων, παρ’ ότι μπορούσαν λόγω των γνώσεων και των ικανοτήτων τους να εισηγηθούν τροποποίηση των όρων της συναλλαγής, ώστε η αξιοποίηση της περιουσίας να είναι συμφέρουσα για το Δημόσιο, εντούτοις ομόφωνα γνωμοδότησαν προς το Δ.Σ. ότι η διαδικασία που τηρήθηκε ήταν επωφελής, ενώ αποδείχτηκε ασύμφορη και απειλούσε ζημιά του ελληνικού Δημοσίου ανερχόμενη σε τουλάχιστον 580 εκατ. ευρώ

Με αυτό το σκεπτικό ασκήθηκε ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία με την επιβαρυντική περίσταση του 1608 και με ζημιά που υπερβαίνει τα 580 εκατ. ευρώ σε βάρος των μελών του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ τον Μάιο του 2014 και για υπεξαίρεση με βάση τον νόμο 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, σε βάρος τριών πρώην μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη νομοθεσία και τον καταστατικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ, τα μέλη του Δ.Σ. για πράξεις ή παραλείψεις τους που έχουν την έγκριση του επιστημονικού συμβουλίου κι έχουν περάσει από την κρίση του ελεγκτικού συνεδρίου, δεν έχουν καμία ποινική ή αστική ευθύνη.

Γι’ αυτόν τον λόγο τα τότε μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ δεν διώκονται για το αδίκημα της απιστίας. Εξ ου και η τελικώς δίωξη σε βάρος των μελών του Δ.Σ. αφορούσε μόνο την υπεξαίρεση, λόγω των τόκων, κάτι που βεβαίως δεν στοιχειοθετείται.

Keywords
Τυχαία Θέματα